Тази статия е продължение на първата ни в която разглеждаме някои от най-често срещаните грешки допускани при кето храненето, които ни изваждат от кетоза и не позволяват да постигнем целите си. Част от нещата, които ще прочетете тук се повтарят. Но го правим умишлено, тъй като са важни. Колкото по-внимателно прочетете тези две статии, толкова по-лесно ще се ориентирате в кето храненето.

Започвайки стриктно кето с правилно определен прием на макронутриенти вие ще бъдете свидетели на някои промени в тялото си още през първата седмица. След около два месеца трансформацията става значителна.

Но нека се спрем на още няколко основни грешки, които не бива да допускате:

Не се опитвайте още от началото да следвате всички съвети за сваляне на тегло едновременно:

Да несъмнено прилагането на периодично гладуване, МСТ масла с кафе, голям калориен дефицит, високо интензивни тренировки и кето хранене едновременно са най-мощното и бързо средство за загуба на мазнини.

Ако обаче до вчера сте мързелували ядяйки вредна храна и решите че от днес за утре ще се нагърбите с всички горепосочени практики, то се обричате на провал. Всичко трябва да стане постепенно. Кето храненето е една огромна метаболитна трансформация за цялото тяло. Влизането в кетоза е малко или много стрес за организма, и времето за адаптацията е различно за всеки. Някои хора не се подготвят за кето треската и това е основна причина да се откажат. Други започват трансформацията си като предприемат  наведнъж всичко, което са прочели че води до успех. Това често е причината за техния неуспех.

Започнете с едно умерено ограничение на въглехидратите от порядъка на 50 гр нетни въглехидрати на ден през първата седмица. Постепенно намалявайте до 20 гр когато чувствате, че тялото ви може да го понесе. Не залагайте на висок калориен дефицит от самото начало. Преди тялото ви да започне да произвежда кетони за енергия ще минат от 2 до 4 седмици. През това време може да чувствате всички симптоми свързани с кето адаптационния период. След първия период на адаптация от около 1-2 седмици, включете високо интензивни тренировки. След още 1-2 седмици, пробвайте и най-мощното средство при кето храненето, а именно периодичното гладуване. Трайната промяна става с постоянство и воля. Припряното препускане между всички доказани методи за отслабване, може да ви стресира, разочарова и откаже. Не бъдете част от тези хора.

Не следите стриктно дневния си калориен прием:

Много ни се иска да ви кажем, че може да следвате кето или какъвто и да е било друг хранителен режим успешно без да пресмятате калорийния си прием. За съжаление това не е възможно. Или поне, докато не прекарате достатъчно време претегляте и изчислявайки калории, че да можете поне на 90% да приготвяте храната си интуитивно без измерване.

Понижения прием на въглехидрати и безразборното ядене на яйца, сланина, мазнини и всички позволени кето храни вероятно ще доведе до някаква загуба на тегло. Но в никакъв случай няма да разкрие потенциала ви за горене на мазнини в кетоза.

Виждали сме много хора, които хапват яйца с бекон и сланина, и казват- ние сме на кето хранене. Не, така не се прави. Калориите, които поемате трябва да бъдат винаги пресметнати и точно съобразени спрямо вашите възраст, пол, килограми, процент мазнини и физическа активност.

Има и друга страна, ако все пак успеете да се адаптирате, но имате много излишни мазнини и започнете да произвеждате кетони за енергия това ще намали апетита ви. Много хора правят грешката да престанат да броят калории и рязко да намалят приемът на мазнини, защото вече не чувстват глад. Това е една основна грешка, която не трябва да допускате.

Кето храненето намалява апетита, но вие имате нужда от тези калории за да изпълнявате нормално ежедневните си задачи. За да се справите тренировките и да се борите със стреса. Тогава често хората си казват, “а не чувствам глад, но нещо не ми е добре, явно защото не ям въглехидрати”. Не, не е това причината, причината е че сте намалили мазнините. Това е високо мазннинна диета, енергията ви идва от мазнините. Да, те засищат повече. Да може да не чувствате глад, защото горите вашите собствени мазнини. Но не намалявайте техния прием драстично и не изпадайте в огормен калориен дефицит. Постепенно натрупаните резултати са и най-трайни, имайте търпение, не гладувайте и следвайте целите си.

Приемате скрити въглехидрати:

Отново споменаваме тази причина, тъй като още наши читатели ни посочиха няколко рецепти, питайки дали са подходящи за техния калориен прием. В една от тези рецепти дадена като “кето” и посочени 0 нетни въглехидрати. В действитрелност пресметнахме, че те са 25 гр. Едно такова хранене проваля денят ви и ви изважда от кетоза, тъй като с останалите няколко хранения ще сте прели още въглехидрати. Подбирайте източните си много внимателно. След обстойно преглеждане на много т.нар. кето рецепти, видяхме толкова много грешки в хранителните стойности, че подобни рецепти, никога не биха ви довели до успех. Твърдението “кето” под всяка една рецепта, която намерите всъщност не означава нищо само по себе си. Ако желаете да я използвате сметнете стойностите й самостоятелно за да сте сигурни. Твърде много хора нямащи престава от кето хранене пишат и публикуват рецепти.

Не достатъчна консумация на зеленчуци.

В една правилно структурирана кето диета, зеленчуците трябва да са в по-голямо съотношение спрямо количеството месо. Количеството месо в една стандартна високо въглехидратна диета всъщност е много по-голямо от това, което трябва да се приема при кето диета. Включването на зелени зеленчуци като спанак, кейл, зелена салата, броколи и т.н. е от изключителна важност при кето храненето, за да си набавите всички необходими минерали и витамини.

Най-голямата грешка е да не опиташ.

Искрено вярваме в силата на кето храненето. С правилно планиране и подготовка то е изключително лесно, и смеем да твърдим и изключително вкусно. Запознайте се внимателно с всички грешки, които може да допуснете. Защото това е най-мощния интрумент за отслабване и подобряване на общото здравословно състояние, който ще попадне в ръцете ви. Използвайте го правилно!

Всичко за кето храненето на едно място