Кетоза е естествено състояние на тялото при което то е захранвано почти само и единствено от мазнини. Това се случва обикновено при гладуване или при стриктна диета с ниско съдържание на въглехидрати, умерено на протеини и високо на мазнини, т.нар. кето диета.

Състоянието на кетоза има няколко много положителни ефекта- бързо изгаряне на мазнини и загуба на излишно тегло, повишени нива на енергия, подобрено състояние на кожата и косата и др.

Думичката “кето” идва от “кетони“- малки молекули в тялото. Те са естествен алтернативен източник на енергия за него. Произвеждат се от мазнините в храната ни и се използват за гориво тогава, когато глюкозата в кръвта ни е ограничена.

Това се случва когато въглехидратите в диетата ни са ограничени до минимум, а протеина е в умерени количества. При тези обстоятелства мазнините се превръщат в кетони от черния ни дроб и навлизат в кръвния поток. След това се използват като гориво от клетките в тялото ни, също като глюкозата. Мозъкът ни също може да ги използва, всъщност дори те са предпочитаното от него гориво.

Общоприето заблуждение е, че мозъкът или изобщо тялото се нуждаят от въглехидрати. Истината е, че те ги използват, когато ги ядете, но ако сте в състояние на кетоза то те ще бъде много по-добре захранени от кетоните в кръвта ви.

Помислете какво би се случило, ако единственото гориво за тялото ни беше глюкозата, особено във времената, когато храната не е била даденост 24/7? То не може да складира въглехидрати за по-дълго от ден-два, бързо ще ги изчерпим и след това ще прибегнем до разграждане на мускулен протеин за глюкоза- един крайно неефикасен процес между другото. Така в период на липса на храна човек бързо би загинал.

За щастие притежаваме друг механизъм с който да обезпечим дългосрочните си енергийни нужди. Той може да ни поддържа живи в условия на пълна липса на храна в продължение на много седмици или дори месеци.

Истината е, че ние не се нуждаем от въглехидрати. Дори и напълно лишено от тях тялото ни ще продължи да съществува.

Стриктното спазване на кетогенното хранене не е лесно тъй като от една страна ще трябва да се откажем от редица хранителни навици утвърдени в годините, а от друга да следим с какво и в какви количества се храним. Именно за това създадохме този блог за да помогнем на всички намерили в себе си силата да променят начина по който изглеждат и начина по който се чувстват започвайки още сега. 

Всичко за кето храненето на едно място