Сигурна съм, че има от вас хора пробвали кето храненето и като резултат са усетили единствено изтощение и раздразнение. Зачудили сте се какво стана с бързата загуба на излишни килограми, неизчерпаемата енергия и подобрения тонус?

Станало е това, че сте преминали през т.нар. кето треска, която всъщност с правилен подход, подходящи храни и някои добавки може да бъде избегната или поне бързо преодоляна с минимално чувство на дискомфорт.

Не всеки преминава през кето треска, но ако ви се случи е нещо, което може да откаже доста хора. Продължава обикновено около седмица, като естествено всички хора сме различни, може при някои да продължи и повече, а при други въобще да не се появи.

Преминаването към кето хранене е една драстична промяна за организма, която оставя своите следи, ако не вземем правилни мерки да подпомогнем тялото ни да се научи да гори мазнини за енергия вместо глюкоза. Симптомите на кето треската може да ви накара да мислите, че тялото ви не понася новата диета и хранителен режим, но далеч не е така. Подобна метаболитна трансформация изисква време и води със себе си тези странични ефекти.

Кето треската възниква вследствие на три процеса, които настъпват при ограничаването приема на въглехидрати

  • Хипогликемия (ниска кръвна захар)
  • Дисфункция на надбъбречната жлеза
  • Електролитен дисбаланс

Повечето хора са ползвали глюкоза за енергия през целия си живот и в процеса на обучение на тялото  да ползва нов източник на енергия, то преминава през един стресов период. Как да му помогнем да се справи и същевременно да запазите мотивацията си ще разберете по-долу.

Хипогликемия – възниква когато тялото бързо изразхожда натрупания гликоген, без да се е научило да използва мазнините за енергия, временно ще изпитва огромна липса на енергия.

Дисфункция на надбъбречната жлеза – понижената кръвна захар от своя страна, веднага води до освобождаването на кортизол (хормон на стреса), а кортизолът вдига кръвната захар. Подобни спадове и пикове водят до слаба реакция на тялто при стрес и също до изключителни нестабилни нива на кръвната захар.

Електролитен дисбаланс – понижените нива на инсулин водят до изхвърляне на електролити и ценни минерали чрез урината

Добрата новина от това е, че дори и да изпитате всички възможни симптоми на адаптацията, то те продължават максимум до 1-2 седмици.

Ето някои стратегии с които да ги ограничите или при добър късмет, дори предотвратите:

Намалявайте въглехидратите постепенно

За да постигнете кето адаптация нетните въглехидрати трябва да са до 20 грама на ден, НО за да избегнете кето треската, ви съветваме да ги ограничите постепенно. Почнете от 50-60 грама нетни въглехидрати и постепенно намалявайте въглехидратите като за калориите идавщи от тях съответно увеличавате мазнините в замяна, до достигане на 70% от дневния ви калориен прием. Тогава вижте как се чувствате и увеличете на 75%

За тези изчисления може да ви помогне нашия кето калкулатор, въвеждайки количеството нетни въглехидрати, той ще изчисли колко мазнини трябва да консумирате, постепенно намалявайте количеството на нетните въглехидрати до достигане на до 20 грама дневно.

Увеличете приема на мазнини  

За да сте сигурни, че тялото ви получава нужната енергия, не се страхувайте да увеличите мазнините и ви съветваме те да са 70% от всяко хранене за деня. МСТ маслата са нещото, което наистина може да ви спаси от кето треска, защото те са бърз източник на кетони, а тяхното бързо производство ще ви помогне да избегнете хипогликемията и всички други ефекти, свързани с нея

Увеличете приема на сол и минерали  

Както споменахме, липсата на кръвна захар, води до спад на инсулина, което от своя страна напълно естествено кара тялото да изхвърля натрий и други минерали чрез урината. Солете ястията си обилно с качествена сол, като дори можете да пиете вода със сол. Пиенето на костни и пилешки бульони със сол също могат да помогнат. При нижда приемайте и електролитни напитки, за по-бърз достъп до електролити.

Поддържайте добра хидратация 

Какъвто и да е вашия наичн на хранене, хидратацията е основното нещо което ще го подпомогне. При кето адаптация, тя е особено важна и даже трябва да бъде завишена над нормалния прием. Заради изхвърлянто на натрий, тялото ни задържа по-малко вода, затова трябва да сме сигурни, че то е добре хидратирано. За пример аз тежа 58 кг, в началото на кето адаптация трябва да пия вода около 3 литра и 700 на ден, което е почти двойно на препоръчителните дози от 33 мл на кг телесно тегло. Това означава да пиете по около 65 мл вода на кг телесно тегло.

Включете някаква физическа активност

Има много изследвания, които доказват че физическата активност помага на способността на тялото да промени източниците си на енергия. В това естествено има много смисъл, защото тренирайки, ние бързо изразходваме натрупания гликоген и принуждаваме тялото си да търси друг източник на енергия. Може да пробвате с една табата с ваши любими упражнения или да пробвате нашата високо интензивна тренировка. Предпочитаме високо интензвините тренировки, що се отнася до горене на мазнини пред джогинга примерно. Причините за това разгледахме в отделна статия. Ако не успявате с високо интензивните тренирвоки, то дори 15 минутно ходене пеша с интензивно темпо би било по-добре от никаква физическа активност.

Без стрес

За някои хора това е трудно или дори невъзможно за изпълнение, но наистина завишените нива на кортизол, които променят нивата на кръвната захар, не помагат нито за кето адаптация, нито за горене на мазнини.

Ако се обезкуражите заради кето треската, опитайте се да не се стресирате. Опитайте нашите съвети за справяне с нея и не забравяйте, че ви чакат страхотни резултати само до няколко седмици. Ако сте последователни и не се отколянвате от пътя, то ще постигнете всичко, за което пишем тук.

Ако всичко, което сме писали не помага, то увеличете количеството нетни въглехидрати. Опитайте да се храните ниско въглехидратно през целия ден като имате едно хранене високо на въглехидрати, като сладък картоф или боровинки. Така ядейки кето през деня ще помагате на тялото да се адаптира и с едно високо въглехидратно хранене, ще избегнете всички кето симптоми. След 1-2 седмици на този режим, опитайте отново спазване на стриктно кето хранене.

Всичко за кето храненето на едно място