Изгаряйте мазнини докато се храните с мазнини! Превърнете тялото си в машина за изгаряне на мазнини!

Най-мощното средство за отслабване и същевременно подобряване на здравословното ви състояние. Така най-просто може да бъде описано кето храненето, което е най-ефективния начин за отслабване, като същевременно щади мускулната маса при загуба на тегло.

ketogenna dieta sreshtu tradicionno hranene

Обяснено на достъпен език това е начин на хранене с високо съдържание на полезни мазнини, умерено съдържание на протеин и нисък прием на въглехидрати. Повече за точните пропорции, може да прочетете тук. Ако трябва да се сравни с традиционното за фитнес средите хранене, където енергията идва от въглехидратите, при кето, енергията идва от мазнините. Тези които ядем и нашите собствени мазнини се изгарят когато сме в състояние на кетоза. С тази разлика, че при кето, когато гориш мазнини, при правилна консумация на протеин спрямо нуждите на тялото, не се губи никаква мускулна маса.

Когато намалите приемът на въглехидрати,  тялото започва да гори мазнините в него, вместо натрупания гликоген в мускулите. Поради тази причина се появява и така наречената кето треска в периода на адаптация. 

Занижения прием на въглехидрати държи нивата на инсулин и кръвна захар ниски, което кара мастните клетки да произвеждат мастни киселини, които дробът впоследствие ще разбие на кетони, водещи тялото до състояние на кетоза и оттам започва горенето на собствените мазнини за енергия.

За да горите вашите собствени мазнини, мазнините в дневния ви калориен прием трябва да са в дефицит.

Бързото горене на мазнини е само малка част от ползите на кето храненето. Повече за ползите му, може да научите тук.

Ако имате за цел да горите мазнини, ядейки истински вкусна храна (защото вкусната храна е богата на манзини) без вредни хранителни добавки и увреждащи сърцето фет бърнъри, това е мястото на което ще научите повече за кето храненето и огромните ползи, които следват от него.

За кого не е подходящо кетогенното хранене? 

Въпреки, че кето храненето е може би най-мощното средство, което може да използвате за да подобрите общото си здраве все пак има някои здравословни състояния в които то трябва да се прилага внимателно и разумно за да се избегнат потенциални опасности.

Ако приемате лекарства за високо кръвно налягане съществува опасност кръвното ви да падне до много ниски граници. Въпреки, че ефекта на кето храненето върху понижаването на кръвното налягане може да дойде след дни, месеци или дори година следете за това и обсъдете с лекаря си спиране на лекарствата при необходимост. В процеса на адаптация като правило препоръчваме прием на по-голямо количество сол за контрол върху кето треската. През този период следете кръвното си особено внимателно и ако се повиши допълнително не приемайте повече сол.

Вие сте диабетик и сте решили да започнете кето хранене. Чудесно, това е може би най-добрия начин да започнете да се борите с него и значително да подобрите здравословното си състояние при тип 2 и драматично да подобрите контрола върху кръвната си захар при тип 1. Но отново тук следва да се подходи с особено внимание. Започвайки кето хранене е твърде възможно да се наложи да намалите количеството приеман инсулин драстично за да избегнете хипогликемия. Ще бъде необходимо да измервате кръвната си захар доста по-често и с помощта на лекаря си да коригирате дозите на приемания инсулин съобразно с резултатите. В повечето случаи се налага намаляване на дозата с 30 до 50%. 

При тип 1 поддържането на хранителна кетоза е принципно възможно и носи много ползи. Но е изключително важно добре да познавате състоянието си и напълно да контролирате нивата на кръвна захар, инсулин и кетони. Грешките в кето храненето при това състояние могат да бъдат опасни. Ако не се чувствате сигурни, по-добре останете на нива от около 50гр нетни въглехидрати.

Не започвайте кето хранене без да се консултирате за потенциалните опасности и ако страдате от автоимунно заболяване, особено такова свързано с мастния обмен.

Всичко за кето храненето на едно място