Обичан от мнозина, ненавиждан от не по-малко, локумът е неизменна част от българската, турската, румънската, албанската, кипърската, гръцката и босненската националната кухня.

Основните съставки на традидионния локум са захар и нишесте, и двете несъвместими със здравословното хранене.

Консистенцията на класическия локум трудно би могла да бъде наподобена, без използване на голямо количество нишесте, но с използването на розова вода можем до голяма степен да наподобим вкусът му и да направим този десерт един вкусен и лесен начин за приемане на така полезния желатин.

С неговите едва 0.5 нетни въглехидрати в порция това е един от най-нисковъглехидратните десерти, които сме правили. А розовата вода, която използваме за този десерт е също така и чудесно козметично средство, което използвме ежедневно.

Съставки: 

1 с.л. и 1/2 розова вода
230 мл чай от ягоди, червени боровинки, или всичко което ще оцвети чая в червено
230 мл вода
ванилова есенция
70-100 гр еритритол на прах. Опитайте сместа и доабвете повече по желание.
Ако използвате бленд еритритол и стевия, сложете с около 30% по-малко

Шоколадов ганаш: 

В 230 мл вода, добавете желатина и оставете настрани за около 15 минути.
Сварете чай с 230 мл вода, която да оцвети течността в червено. Докато чаят е все още горещ, добавете в него подсладителя и разбъркайте до пълното му разтваряне. Тук може да използвате и сок от малини, или прах от червено цвекло.
Оставете да се охлади и добавете ванилията и розовата вода към чая.
Смесете двете смеси и на слаб огън на котлона бъркайте до пълното разтваряне на желатина.
Изсипете във форма, постлана с хартия за печене. Формата, която ползвахме беше с размери 30 на 18 см, като се получиха 32 бр локумчета.
Оставете в хладилник за няколко часа.
За шоколадовия ганаш, смесете и разтопете всички съставки на водна баня и залейте желираната смес. Оставете да се втвърди преди да разрежете на порции.
Препоръчани продукти: