По молба на наша читателка публикуваме една рецепта за постна кето содена питка. 180 калории,  13.3гр мазнини, 4,9гр протеини и 3.5гр нетни въглехидрати в една порция. (Калориите са калкулирани при 40гр хуск в рецептата).

Сухи съставки: 

120 гр бадемово брашно

30 гр кокосово брашно

20 гр хуск (смлян задължително) + 1 до 3 ч.л. хуск не повече от 40 гр общо

½ ч.л. лъжичка сол

2 ч.л. сода или бакпулвер

Мокри съставки: 

2 ч.л. ябълков оцет

1 с.л. зехтин

1 чаша топла вода 240 мл

Сусамови семена за поръсване (по желание)

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава застлана с хартия за печене.

В голям съд смесете всички сухи съставки, без допълнителния хуск посочен в съставките. Добавете ябълковия оцет, зехтина и топлата вода. Под топла вода си представете водата за баня на бебе, малко по-топла от това. Разбъркайте добре за около минута, докато водата се абсорбира от сухите съставки. Трябва да е леко лепкаво и влажно, но да успеете да оформите топка тесто. Ако не се слепва добавете допълнителните чаени лъжици хуск. Лично аз трябваше да добавя една и половина, но ми се е случвало да се налага повече.

Оставете тестото за около 10 минути за да може течността да се абсорбира добре. Получава се меко тесто , еластично и лесно за разделяне.

Разделете на 6 части и оформете питки, няма да бухнат особено, така че не е нужно много място помежду им.

Намажете всяка питка с малко вода и поръсете сусамени семена по желание.

Пекат се на 180 градуса за около 40 – 45 минути, ако се направи на содена питка за бъдни вечер, печенето трябва да бъде около 60 -70 минути.

Хранителните стойности са за 40 гр хуск.

Препоръчани продукти: