От момента в който се раждаме до около тридесетата ни годишнина нашите мускули от година на година растат по-големи и силни. Но идва момента в който тялото ни започва да губи мускулната си маса евентуално стигайки до момента в който губим своята сила, мобилност и възможност да живеем независимо.

Този процес се нарича саркопения.

Загубата на мускулна маса има дори последствия различни от физическите функции. Малко от нас знаят, че саркопенията има роля в метаболитните и хормонални процеси на организма като по този начин има значение за риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Физически неактивен човек може да губи 5-10% от мускулната си маса на всеки десет години според възрастта. Няма надежден тест, който да диагностицира това състояние. Загубата на мускулна маса може да е  по-значителна след 75 годишна възраст, но може да се засили и преди 65 или след 80. Тя е сериозен рисков фактор при възрастните хора увеличавайки вероятноста от падания и фатални фрактури.

Ако в по-ранна възраст игнорираме тази загуба на мускулна маса процесът лесно може да прогресира до здравословна криза водеща след себе си преждевременно старяване и риск от хронични болести.

Добрите новини са, че тази загуба на мускулна маса не е неизбежна.

Кой е най-подходящия тип тренировка, която ще ни предпази от саркопения?

Опитайте с високо интензивна интервална тренировка- HIIT! Идеята на тренировката е да се редуват цикли на висока активност с периоди с по-ниска такава. Др. Среекумаран Наир от Mayo Clinic в Рочестър, Минесота изследва група хора от 18 до 30 години и от 65 до 80 години в продължение три месеца. Част от тях правят интервални тренировки, друга силови, а трета комбинация от двете. Преди и след приключване на изследването са взети мускулни биопсии за да се определи ефекта на начина на трениране върху мускулите.

Резултатите показват, че интервалната тренировка е увеличила способностите на митохондриите в клетките да генерират енергия с цели 69% при по-възрастната група и с 49% при по-младите.

Митохондриалната активност намалява с годините и води до по-лесна уморяемост и намалена способност на мускулите да изгарят кръвната захар за енергия. Което от своя страна е рисков фактор при развитието на диабет. В това изследване спадът е овладян и дори обърнат в групата на по-възрастните доброволци. След три месечно трениране резултатите на тази група са близки до тези на по-младите.

Интервално трениращите са имали значиетелно подобрение и в работата на дробовете, сърцето и кръвообращението.

Така, че вашето тяло отговаря на тренировките като създава повече митохондрии за да отговори на нуждата от повече енергия.

Остаряването е необратимо, но вашата биологична възраст може да бъде много по-различна от хронологичната.

HIIT тренировките стимулират митохондриалната биогенеза (създаването на нови митохондрии).  По този начин действат стимулиращо не само на скелетната мускулатура и мастната тъкан, но и на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Митохондриалното увреждане може също така да предизвика генетични мутации, които могат да доведат до раково заболяване, така че оптимизирането на здравето на вашите митохондрии е ключов компонент на профилактиката на рака.

Всъщност, митохондриалната дисфункция е в основата на почти всички болести. Физическата активност стимулира AMPK (активирана протеин киназа)и SIRT1 (протеин сключова роля в регулирането на енергията в тялото), които вторично възпрепятстват mTOR (рапамицин), който участва в стареенето и рака. Това от своя страна стимулира митохондриална биогенеза и митофагия, и двете смъртоносни за рака.

По същество ракът може да се разглежда като метаболитно разстройство. Като ключът към превенцията му е възстановяването на митохондриалната функция и увеличаването на митохондриите. Тренирането ви помага да направите и двете!

Много от съвременните болести посочени по-долу се свързват с хронични възпаления  и митохондриална дисфункция

Авотоимунни заболявания

Депресия

Безпокойство

Невродегенеративни процеси

Аутизъм

Хронична умора

Диабет

Сърдечни заболявания

Този списък може да бъде допълнен с още много болести на нашия век, но мисля разбирате какво е значението от това да имате здрави и силни митохондрии. Кетогенното хранене се оказва ключов механизъм в смекчаване на риска от много от болестите на нашето съвремие.

Всичко за кето храненето на едно място