Въпреки всичките обяснения, които се опитваме да дадем защо всички наши рецепти са микс от 2, 3 или дори 4 брашна, все още има хора, които не разбират каква е идеята зад този начин на приготвяне на кето десерти и печива и все още се намират хора, които да мислят, че го правим просто за да продадем повече видове брашна или пък за да направим рецептата по-сложна.

Не, в никой случай не искаме да направим рецептата по-трудна и сложна за изпълнение.

Целта ни е съвсем различна. Бадемовото брашно е основното универсално брашно в кето храненето и само с него в комбинация с хуск лесно можем да приготвим къде по-успешен, къде не толкова аналог на кажи речи всяка традиционна рецепта.

Но каква е причината да не го правим и никога да не трябва никога да го правим?

Бадемовото брашно има един основен недостък, много лошото съотношение на Омега 3 мастните киселини в него.

Дори да приемем, че изполваните бадеми за него са правилно накиснати и активирани, изсушени, обелени, обезмаслени, смлени и прясно пакетирани като по този начин са намалени до минимум количествата антинутриенти в него и мастните му киселини са запазени от оксидация (Знаете ли всъщност как е било приготвено, третирано, опаковано и съхранено брашното, което ползвате?), то проблема с високото количество омега 6 в него остава.

Омега 6 мастните киселини сами по себе си са полезни, когато са в правилното съотношение към омега 3 или 1:1 до 4:1. В бадемовото брашно това съотношение е 280:1 !!!

А какво ни причинява лошия баланс на омега мастните киселини?

Приети в такова голямо количесво омега 6 по-скоро вредят. Вредите от тях могат да бъдат:

  1. Акне;
  2. Екземи;
  3. Възпалителни процеси;
  4. Оксидативен стрес;
  5. Ментални разстройства;
  6. Затлъстяване;
  7. Общо влошаване на физическото състояние и др.

Затова използвайки микс от повече видове брашна постигаме няколко цели:

  1. Балансираме съотношението омега 6: омега 3 в печивата;
  2. Получаваме далеч по-добър вкус, отколкото с използването само на бадемово брашно;
  3. Използваме по-малко общо количество брашно като по този начин намаляваме калориите в крайния продукт, а също и неговата цена.

А защо почти всички рецепти, дори и тези в чуждите сайтове използват предимно бадемово брашно?

Защото съставянето на подобна рецепта е елементарно и защото повечето хора споделящи подобни рецепти или нямат представа какво всъщност представлява правилното кето хранене или пък просто не им пука за тези подробности.

А пък и простите и лесни за изпълнение са винаги предпочитани от аудиторията. Учудващо малко хора се интересуват дали това с което се хранят е наистина здравословно, стига да може да му се пришие етикета “КЕТО”.

Работи ли кето храненето?

Навярно няма да сбъркаме, ако кажем, че в момента има много повече хора пострадали от неправилно кето хранене, отколкото хора с наистина добри резултати от него. Самата причина не е в кето храненето. То работи винаги и при всеки! Но малко, наистина много малко хора го правят правилно.

Общоприетото разбиране за това какво е кето е да не се ядат зърнени и бобови храни, да не се яде сладко, да се правят фастове и да се ядат десерти с еритритол или готови такива на които пише “КЕТО”.

Но правилното кето хранене не може да бъде по-далеч от това. В резултат на което повечето хора ядат големи количества протеин “защото аз си набавям мазнините с олиото в салатата”, недостатъчни количества мазнини,  големи количества млечни продукти, големи количества ядково брашно и като цяло ядат твърде малко калории.

В резултат все пак отслабават донякъде не защото се хранят правилно, а защото ядат далеч по-малко, отколкото израсходват и изгубените килограми се обясняват с кето храненето.

НЕ! Това няма нищо общо с кето храненето. С каквото и да се храним, ако ядем по-малко отколкото изразходваме ще изгубим килограми.

НО! Голяма част от изгубените килограми ще дойдат от изгубена мускулна маса. А мазнините ще са си взе още там като по този начин с нищо особено няма да подобрим кондицията и здравословното си състояние.

И рано или късно всеки, който се припознае в горните редове ще стигне до логичния завършек- невъзможност да свалим повече тегло, колкото и да намаляме калориите. Или изгубени десетки килограми и постигнато едно добро тегло на хартия, но мазно и меко тяло, т.нар. фенотип skinny fat. Другите по-неприятни проблеми, които съпътстват упорството да приемаме дълго време много по-малко калории от тези с които тялото ни може да работи правилно са хормонални проблеми, косопад, влошено състояние на кожата, подтиснат метаболизъм.

Правилното кето хранене изисква известни познания и усилия, но всяко едно от тях си струва труда. Нека помислим за това следващия път, преди да си приготвим десерт или печиво само от бадемово брашно. Всяка една от тези малки стъпки дава огромната разлика и полза накрая.

Печивата и десертите в кето храненето винаги ще бъдат компромис. Но когато ги приготвим правилно този компромис ще бъде напълно допустим и можем да ги използваме свободно във всички случаи, без да вредим по никаъв начин на здравето си и без това по никакъв начин да влияе на темпа на загуба на килограми и мазнини.

Поради тези причини два десерта с определението “КЕТО” могат да имат два съвсем различни ефекта. В единия случай десерта може да ни зареди с мастни киселини, които тялото да преработи до кетони и изгори за енергия и да ни даде макро и микронутриенти, които да нахранят тялото ни пълноценно, без да повлияе на съотношението на омега мастните киселини, което предизвиква възпалителни процеси. А в другия той ще бъде просто поредния джънк фууд, който по-скоро ще попречи на тялото ни да функционира правилно и да получим ползите които може да ни даде кето храненето.