Много хора вярват, че някои въглехидрати ни карат да затлъстяваме повече от други и на база това вярване съществуват различни типове диети- диета с нисък гликемичен индекс, диета с нисък инсулинов индекс, диета с бавни въглехидрати и т.н.

Но дали това схващане е вярно?

Само преди няколко месеца беше публикувано едно систематично ревю (1) (изследване с най-високо ниво на достоверност) от Cochrein Library, които са един от най-уважаваните източници в медицинските среди поради педантичното им отношение към данните с които боравят.

Само 4,2 гр нетни въглехидрати в целия шоколад. Без скрити захари. 

Какво разкрива ревюто?

Събраните данни не намират никаква разлика в индекса на телесната маса, телесното тегло и мазнини вследствие от хранене с въглехидрати с висок или нисък гликемичен индекс, висок или нисък инсулинов индекс,  независимо дали се храним с преработени или естествени въглехидрати, или дали те са прости или комплексни. Нищо от това няма никакво отношение към загубата на тегло и мазнини при еднакви калории. Или с други думи, ако приемаме едни и същи калории от въглехидрати за теглото ни няма никакво значение дали се храним с обикновен картоф или сладък картоф, с пълнозърнест хляб или с бял хляб. При едни и същи калории всички тези храни стидат до тялото ни под формата единствено и само на глюкоза. Това, което контролира теглото при едно традиционно хранене са единствено и само калориите в храната. Казано иначе- видно от  резултатите от това ревю е абсолютно без значение за теглото ни дали в един десерт ще използваме бяла, кафява захар или например фурми като заместител на захарта. При едни и същи калории и трите ще ни донесат еднакво количество глюкоза в огранизма.

Как това е свързано с кето храненето и какво значение има в неговия контекст?

Добре знаем, че при кето избягваме храните с висок гликемичен индекс, както и ограничаваме тези с висок инсулинов индекс (протеина в месото). Причините са няколко – въпреки, че кето масово се използва като диета за отслабване то не е това. При него целим да контролираме редица процеси в тялото си като създадем среда в която ендокринната ни система ще работи оптимално. И при кето отслабваме поради това, че тялото ни и метаболизмът работят оптимално, а не заради това, че сме в калориен дефицит.  За да получим тази среда имаме нужда от няколко условия – постоянна ниска и стабилна кръвна захар, постоянни и устойчиви нива на инсулин, постоянни и устойчиви нива на кетони в кръвта. Тогава фактора, че въглехидратите, които можем да приемаме при кето са такива, които минимално влияят на кръвната захар, не предизвикват възпалителни процеси и са по-засищащи играе неизмена и важна роля за да получим истинските ползи, които може да ни даде кето.

Какво означава това в реалния свят?

На първо място нещо, което се опитваме да обясним вече дълго време – простия отказ от въглехидрати не е кето хранене. Много хора се хранят по този начин, смятайки, че са на кето, но резултатите при него идват от ограничените калории, а не толкова от променения начин на хранене или от това, че сме заменили ябълките с боровинки.

Намаленото тегло с този погрешен начин на кето хранене има известни позитиви като нормализиране донякъде на кръвното налягане, намалена донякъде глюкоза и инсулин, но това са симптоматични ефекти от намаленото тегло, които бихме постигнали дори ако продължим да се храним по начина по който сме се хранили преди и просто силно ограничим приема на калории.

Но този начин на хранене и дълговременния дефицит на калории винаги и задължително водят до забавен метаболизъм и хормонални проблеми. Което пък рефлектира в невъзможност да поддържаме стабилно и здравословно тегло с малък процент телесни мазнини. Отслабналите по подобен начин хора въпреки ниското тегло запазен имат висок процент телесни мазнини и не могат да консумират нормални за тялото им количества храна без да започнат бързо да покачват отново тегло.

Истинските ефекти на кето храненето като намаляване на възпалителните процеси, ускоряване на метаболизма, намаляване на телесните мазнини със запазване на мускулната маса, подобрена кардиоваскуларна функция, намаляване на риска от някои видове рак, подобрено състояние при СКПЯ и т.н. можем да получим само и единствено, когато се храним правилно, с достатъчно калории като по този начин получаваме достатъчно протеи и мазнини за да функционира тялото ни правилно и същевременно получваме от храната си достатъчни количества микронутриенти (витамини и минерали) за правилна работа на всички органи и системи в тялото ни.