Вероятно вече сте попадали на наши публикации в които твърдим, че кето храненето не е диета за отслабване. Също така и на такива в които сме против това, че някои го наричат “кето диета” или “кето режим”.

Защо?

Много хора смятат, че наднорменото тегло или затлъстяване (телесни мазнини над 20-25% при жените и над 15% при мъжете при нормално тегло) е състояние, кoето води до здравословни проблеми като инсулинова резистентност, неалкохолна чернодробна стеатоза, кардиоваскуларни заболявания, хипертония и др.

А всъщност е точно обратното.

Наднорменото тегло и затлъстяване не е причина, а следствие (симптом) на вече съществуващ метаболитен проблем, който освен до него води и до споменатите заболявания.

Ролята на кето храненето.

Мнозина, неосъзнавайки горния факт започват кето хранене с надеждата да изгубят излишните килограми. И това в повечето случаи се случва. Независимо дали го правят правилно или не. С изключването на голяма част от усвоимите въглехидрати от храната гликогеновите депа се изчерпват, а с тях изхвърляме и свързаната с гликогена вода. Изследвания сочат, че максималното количество гликоген, което можем да задържим е 15гр/кг телесно тегло. А всеки грам гликоген е свързан с 3 до 4гр вода.  Така един 80кг човек след като намали драстично количеството въглехидрати може да изгуби до 1,2кг гликоген и 4,8кг вода или общо 6кг общо тегло само в рамките на няколко дни.

Доста мотивиращ начален резултат.

Но все още нищо съществено не се е случило. Тези килограми ще се върнат също толкова бързо, когато започнем да се храним с повече въглехидрати, а и загубата им сама по себе си по никакъв начин не влияе на общото здравословно състояние.

Мнозина продължават да губят тегло с бързи темпове в дните и седмиците след това, дори без да смятат колко калории, мазнини, протеин и въглехидрати приемат.

Но повечето от тях допускат една сериозна грешка:

Висок калориен дефицит.

Замяната на празните калории с такива с по-висока хранителна плътност, даващи по-дълготрайно чувство за ситост, стремежа да се ограничава количеството приета храна, защото сме на диета и модерния напоследък фастинг водят до предпоставки за несъзнателен неразумно висок калориен дефицит. Дори без чувство на глад.

keto-techen-shokolad-2023

Защо високия калориен дефицит вреди?

Тук няма да разглеждаме детайлно проблемите при адаптацията, които той предизвиква, но стартирайки кето в паралел с висок дефицит от калории има потенциала да направи адаптацията към използване на мастни киселини за енергия, вместо глюкоза един изключително неприятен процес.

Основната вреда, която той нанася е подтискането на метаболизма и разграждането на мускулната маса, вместо на собствените мазнини.

Първоначално високия калориен дефицит може да даде наглед доста добри резултати- изгубени 10, 20, 30, дори 40 кг само за няколко месеца.

Но на каква цена?

Високият калориен дефицит, продължил достатъчно дълго време задейства някои механизми за оцеляване в тялото. От един момент вече започваме да виждаме намаляваща възвращаемост. Тялото ни разполага с много механизми, настроени за предотвратяване на промени, които счита за опасни. А високия калориен дефицит влиза в тази графа.

На първо място щитовидната жлеза ще намали драстично производството на Т3 (а предвид, че инсулиновата резистентност в една голяма част от случаите е съчетана с хипотиреоидизъм това е твърде нежелан резултат). Ако продължим с високия дефицит и след това, тялото ще започне да произвежда по-високи количества обратен Т3. Референтния диапазон при него е 10- 24 ng/dL, но всичко над 15ng/dL вече води до забавено разграждане на мазнините.

Тази промяна често е обвързана и с развитие или задълбочаване на лептиновата резистентност. 

Но тялото все още има нужда от повече енергия, отколкото му даваме. От къде ще дойде тя? Мускулната маса е тази, която изразходва калории, дори в покой и тази, която в подобно състояние тялото ще се стреми да редуцира възможно най-бързо.

Ето и цената на високия калориен дефицит – изгаряме мускулна маса, запазваме възможно най-много от натрупаните вече мазнини и забавяме метаболизма, като предизвикваме или увеличаваме лептиновата резистентност.

А резултата? – ставаме по-леки, но и по-мазни (губим повече мускулна маса, отколкото мазнини).

Втора основна грешка при спазване на “кето режим” за отслабване.

Възприемането на кето храненето като режим за отслабване предполага цикличност в неговото прилагане. Често ще чуем “минавам на кето за да сваля едни ХХ килограма” или “започвам кето за да отслабна за морето” . Загубата на въпросните няколко килограма на описаната по-горе цена е факт след няколко седмици или месеца и въпросния човек обикновено минава на по-либерален “кето режим”. Докато килограмите се завърнат и схемата се повтори, превръщайки се в кръговрат, който системно унищожава мускулната маса и методично задълбочава съществуващите здравословни проблеми.

Но някои са по-упорити.

И продължават високия калориен дефицит значително по-дълго. Тогава стигат до момента, в който колкото и да намаляват калориите, теглото им почти не се променя. С течение на времето, наред с останалите проблеми идват и тези причинени от дефицит на микронутриенти. Логично, ядейки много по-малко калории от необходимото, не получаваме и нужните количества витамини и минерали.

А този дефицит има потенциала да доведе до анемия, косопад, аритмия, ставни заболявания, остеопороза, офталмологични проблеми и др.

Мнозина били на “кето режим” довел до някои от тези симптоми или заболявания виждат в кето храненето причината за това. НЕ. Причината е в погрешното разбиране за това какво е кето храненето. 

Накратко.

Симптоматичното лечение на наднормено тегло с диета, базирана на висок калориен дефицит обикновено не води до отстраняване на проблема, а само на частично решение на симптома.

Правилното кето хранене има потенциала да повлияе върху причините, което ще доведе до изчезване и на симптома. По-бавно, по-трудно, по-ангажиращо, но и правилно и по-устойчиво. 

Лятото ще бъда на по-либерално кето.

Мнозина използват и този подход за да не се лишат от летните и есенни плодове. Важно нещо, което трябва да бъде разбрано е, че няма понятия като “либерално кето”, “малко кето”, “в слаба кетоза”. Не само, че консумацията на плодове с високо съдържание на захар само по себе си води до възпалителни процеси, които се стремим да ограничим с кето храненето, а и комбинацята от храни с високо съдържание на мазнини и такива с високо съдържание на захари е дори още по-нездравословна.

Ако все пак не може да устоите на сезонните плодове (имайте предвид, че след 1-2 лета на кето желанието към тях ще изчезне напълно), то прекъснете изцяло кето храненето за един период от време. Намалете количеството мазнини за сметка на протеина и увеличените въглехидрати. Седмица, две или месец дори ако желаете. Това ще ви върне няколко крачки назад в постигнатото по отношение ползите и промените през които тялото преминва при кето хранене. Но поне ще намалите до голяма степен ефектите от едновременно високите нива на инсулин, глюкоза и свободни мастни киселини в кръвта. 

След това се върнете към кето. Без висок дефицит, без угризения и без насилствено гладуване.