Кой е най-ефективния фет бърнър? Въпрос, който вълнува мнозина. Знаем, че мнозина използват Л карнитин, кофеин, зелен чай, BHB кетони или готови термогенни бърнъри в красиви, агресивни опаковки с обещания за загуба на огромни количества мазнини при употреба.

Всички те имат три общи неща:

  • Скъпи са;
  • Някои от тях могат да бъдат вредни за сърдечно-съдовата система;
  • Според науката са неефективни.

Какво казва науката?

Според това изследване на James E. Clark et al. (2021) всичко, което можем да си купим легално е безполезно. С изключение на ефедрин, ако живеем в САЩ.

Изследването представлява метаанализ в който са включени резултати от 21 проучвания публикувани в Medline, PubChem, PubMed, EBOSCO CINHAL, SPORTDiscus и Google Scholar. Всички проучвания са с продължителност над 8 седмици, а участниците с ИТМ над 24,9.

Изследвани параметри:

  • телесна маса;
  • мастна маса;
  • маса без мазнини;
  • общ холестерол;
  • липопротеини с висока плътност;
  • липопротеини с ниска плътност;
  • скорост на метаболизма в покой.

Цел на изследването:

Да се проучи дългосрочната ефективност на добавките както за загуба на тегло, така и за подобряване на кардиометаболитното здраве.

Вкус на първокласен лешников шоколад и само 4,2 нетни въглехидрати

Резултати:

Наблюдава се обща тенденция за показване на ефективност (размер на ефекта по-голям от 0,00) за постигане на полезни промени от употребата на термогенни хранителни добавки, но 95% доверителният интервал за размера на ефекта премина 0,00 (което показва липса на полза).

Сравнението на хи-квадрат с упражнения или комбинация от диета и упражнения показва, че реакциите, предизвикани от добавките за отслабване, са по-малко ефективни от това, което се получава от използването на упражнения или диета и упражнения без допълнителни добавки за отслабване.

Заключение от изследването:

“Изглежда, че има ограничена полза, която може да се извлече от включването на термогенни хранителни добавки за намаляване на телесната маса и подобряване на кардиометаболитното здраве при хора с наднормено тегло”.

Да го кажем с други думи и без сложни статистически термини:

Термина “фет бърнър” е маркетингов похват като начало. Фет бърнърите не изгарят мазнините ви директно.

Те увеличават енергийния ви разход и това обикновено води до загуба на мазнини само ако в крайна сметка имате по-голям енергиен дефицит в резултат на това.

Приемането на фет бърнър, докато натрупвате маса, например, няма да ви накара да загубите мазнини.

Освен това увеличението на общия дневен енергиен разход дори на най-силните термогеници, като ефедрин, е само около 5%.

И за много фет бърнъри този ефект намалява в течение на времето в което го използваме, защото изграждаме толерантност към добавката.

Кофеинът, например, изобщо не помага при загуба на мазнини в много проучвания поради това привикване.

Ако искате да станете и да останете слаби, подобрете диетата си, полагайте усилия във фитнеса и не разчитайте на патерици.

За да имате страхотна физика нямате нужда от добавки.