Звучи страхотно нали? Някъде по това време през пролетта ще попаднете на редица реклами в социалните медии, които ви обещават рестарт на метаболизма, пречистване на черния дроб, пречистване от токсини, премахване на слуз от организма и редица други бързи здравословни процедури.

Ще ни бъдат предложени различни здравословни чайове, добавки, сиропи, дори и прословутия яйчен фаст (ако искате да научите как правилно да го направите, без да очаквате някакви магически здравословни ползи може да прочетете повече за него тук).

Страхотно, но не е истина! 

За съжаление подобно нещо не е истина и няма как да се случи. Няма магически добавки, няма магически чай и няма магическа диета, която ще ви помогне да “рестартирате метаболизма”. Най-малкото няма никакво научно доказателство, че метаболизмът подлежи на рестарт. Нито, че пък можете да се отървете от затлъстяването на черния дроб или натрупани в тялото токсични метаболите в рамките само на няколко дни.

Какво представлява метаболизма?

Съвсем накратко казано метаболизмa е съвкупност от процеси, които протичат в телата, докато приетата храна и напитки се преобразуват в използваема енергия.

Какво забавя метаболизма?

Съществуват множество фактори, които могат да забавят метаболизма. Ще споменем само най-разпространените от тях:

 • Диета със силно ограничени калории. Първоначално ще видите чудесен, бърз ефект. но когато това свърши ще се озовете в плато със забавен метаболизъм. Практически няма по-сигурен начин да забавите метаболизма си от една диета базирана на 1000-1200 калории.
 • Прием на твърде малко протеин от качествени източници. Ако разчитате основно на “високопротеинови” растителни храни това би могло да забави метаболизма ви.
 • Заседнал начин на живот. Физическите упражнения на аматьорско ниво не водят до кой знае какъв разход на калории, но забързват метаболизма косвено чрез други механизми.
 • Ниско активно тегло. Много хора изгарят мускулната си маса с неправилни диети и най-вече неправилно “кето”. Това забавя метаболизма драстично.
 • Липса на сън.
 • Обезводняване.
 • Употреба на безалкохолни напитки със захар и плодови сокове (фреш).

Какво ускорява метаболима?

 • Високо активно тегло. Нищо няма да ускори метаболизма така, както ниския процент телесни мазнини. Мускулите са тези, които изгарят мазнини, дори когато сме в покой. Затова винаги, когато сме на някаква диета основният приоритет е да губим възможно най-малко мускулна маса.
 • Физическа активност. По този начин хем изгаряме допълнителни калории, хем запазваме и увеличаваме мускулната си маса.
 • Хранене с адекватно количество калории. Едно от важните неща, които всички трябва да знаят, че за да отслабнем правилно е необходимо да се храним, а не да гладуваме! 

Какво представлява чернодробната стеатоза?

Затлъстяването на черния дроб вече е често срещано състояние, причинено от натрупване на твърде много мазнини в черния дроб. Здравият черен дроб съдържа малко количество мазнини. Когато мазнините достигнат 5% до 10% от теглото на черния дроб вече говорим за чернодробна стеатоза.

Защо чернодробната стеатоза е проблем?

Това състояние за щастие е обратимо, но ако не вземем навременни мерки то прогресира при един значителен процент от хората.

Това обикновено се случва в 3 стадия:

 • Черният дроб се възпалява, което уврежда тъканите му. Този етап се нарича стеатохепатит. Състоянието е лечимо.
 • Фиброза – подмяна на здравата чернодробна тъкан (паренхим) с нефункционална съединителна тъкан. Състояние, което също е обратимо до един определен етап.
 • Чернодробна цироза – прогресивно заместване на здравата чернодробна тъкан с възли и фиброзна тъкан, което постепенно нарушава чернодробната функция и унищожава функциите на черния дроб. Състояние, което е нелечимо и несъвместимо с живота.

Какво можем да направим за превенция срещу чернодробната стеатоза?

Тук за щастие има редица природни, билкови препарати базирани на екстракт от силимарин, които имат хепатопротективно и антифибротично действие и могат да помогнат. Но те не са панацея и сами по себе си вероятно не биха имали необходимия потенциал да се справят без усилие и от наша страна.

Правилно кетогенно хранене значително намалява съдържанието на мазнини в черния дроб и неговата резистентност към инсулин. Тези промени са свързани с повишена чиста хидролиза на чернодробните триглицериди и намалено ендогенно производство на глюкоза както и намалени серумни концентрации на инсулин.