Колко често във Фейсбук виждаме въпроса “това кето ли е”? Ако членувате в която и да е било Фейсбук група свързана с кето хранене, вероятно сте забелязали, че съществуват редица противоречия кое е кето и кое не е.

Цялостната концепция изглежда безкрайно лесна – храним се с малко въглехидрати и повече мазнини, отколкото протеини. Масово хората са съсредоточени единствено и само върху въглехидратното ограничение при кето. Без оглед на общите калории или баланса между протеини и мазнини.

За да илюстрираме нашата теза, проведохме един интересен експеримент. Какво би се случило ако от една сравнително добра форма и нисък процент мазнини, постигнати с планирано хранене и изчисление на калории започнем да се храним с кето храни, ниски въглехидрати (под 20гр нетни, а в повечето дни и под 10гр) и без оглед на приеманите калории? Както се казва “слушаме тялото”. Не следим колко калории, протеин и мазнини приемаме. Ограничаваме въглехидратите до и дори под прагът от 20 нетни, който е характерен при кето. Тренираме всеки ден във фитнес зала за да проверим дали допълнително изгорените калории ще компенсират ефекта, който очакваме от промяната в начина на хранене.

Резултата само за няколко месеца може да видите сами.

keto broene na kalorii

И още един резултат при пресмятане на приема и безконтролно хранене със следене единствено на въглехидратите. В този случай останалите условия – тренировки и физическа активност са същите.

keto-hranene-2021

Очевидно, че и двамата се храним с повече от нужните ни калории. Разбира се, че с опита, който имаме бихме могли да се храним в норми и без да смятаме, но целата беше да покажем какво ще се случи, ако ядем толкова, колкото ни се иска. При други хора резултатът би могъл да е обратен – неосъзнат глад и прием на по-малко от нужните калории. Резултатът при тях ще бъде загуба на тегло до един определен праг в който организмът ще започне да оцелява. Активното тегло ще бъде намалено, защото организмът ще се постарае да елиминира това, което изразходва най-много калории в покой – мускулната маса.

Какво е lazy (мързеливо) кето?

Именно това – съсредоточаването върху оганичаването на въглехидратите в дневното ни меню в рамките на 20 грама без да държим сметка за останалите макронутриенти или дневни калории.

Този подход е лесен и неангажиращ и поради това е масово използван. Много малък процент от хранещите се кето броят калории и следват предварително определен макрос.

И именно поради тази причина малко от хората, които смятат, че са на кето са в действителна кетоза или още по-малко са мастно адаптирани

Кетозата стартира тогава, когато тялото изчерпи гликогеновите запази и започне да изгаря мазнините (собствени и тези от храната). Мнозина използват уринални ленти за измерване на кетоните в урината търсейки там отговор дали са попаднали в така желаната зона на кетоза. Както сме споменавали и преди този метод няма никакво основание и не може да ни даде категоричен отговор за това дали сме в кетоза. Единственият сигурен начин е кръвно изследване на кетоните. И достатъчно знания за правилната му интерпретация.

Потенциални проблеми при лейзи кето

Ще изпитваме глад

Тялото ни може да използва два източника на енергия – мазнини (кетони) и въглехидрати. Ако намалим достатъчно въглехидратите така, че те да не са опция и не осигурим достатъчно мазнини ние се оставяме без източник на енергия. Да, една част от протеина ще бъде преработен до въглехидрати и изгорен. Но това е труден и сложен процес, за да разчитаме изцяло на него. А и не такава е целта на кето храненето. Лишени от гориво, дори и да приемаме достатъчно калории на практика ще се обречем на постоянен глад.

Напълно възможно е този глад да намалее и изчезне с времето. Но този ефект по никой начин не може да се свърже с това, което естествено очакваме при кето храненето- намалена секреция на инсулин, изгаряне на собствените мазнини и намалено чувство за глад. А по-скоро адаптация на организма към намалените калории и разредения брой хранения. 

Тялото ни няма да може да се адаптира към изгаряне на мазнини

Допълнителен негативен ефект върху желания резултат ще окаже и факта, че в състояние на дефицит на мазнини тялото ни няма да може да се “научи” да изгаря мазнини за енергия.

Ще се храним с твърде малко или твърде много калории

Мнозина се хранят интуитивно. Често ще чуем “слушам тялото си”. Но нашето тяло често ни лъже. Разбира се, че организмът ни притежава механизми, които да ни покажат кога гладуваме и кога сме на път да преядем. Но в днешно време почти при никой те не работят. Още вежнъж – тялото ни ни лъже! Чувството за глад, чувството за ситост, чувството за нужда към определени храни вече не е продиктувано от физиологична зависимост, а от психическа. Еволюцията ни, колкото и да е перфектна се сблъсква с един голям проблем – изобилието и лесната достъпност на различни храни. Многобройни реклами и стимули да се храним с една или друга храна. Стремежът на майките ни да ни възнаградят с крекери, чипсове, снаксове, сладоледи. Да облекчат така досадните месеци на пробиващите детски зъби с различни храни и продукти за “чесане” на зъбките. В резултат на всичко това тялото ни вече няма възможност да ни даде правилен сигнал кога наистина сме функционално гладни или заситени. 

Ето един лесен експеримент за всеки, който смята, че се храни кето с адекватен прием на калории. Нека изчислим необходимите ни калории с нашия кето калкулатор. Да измерим и запишем храната си за 2 или 3 последователни дни. Да я изчислим с произволен тракър. Имаме ли съвпадение с калориите, които излизат от калкулатора? Имаме ли правилно разпределение на макронутриентите? Едва ли. Е, храним ли се кето? Приемаме ли достатъчно калории? Не приемаме ли повече от нужните калории?

Всичко за кето храненето на едно място

Може да се лишим от редица важни микронутриенти или да нарушим баланса на други

Освен адекватния калориен прием друг фундамент на кето храненето е неговата хранителна пирамида. Тя ни дава ценна информация за това какви храни в какво съотношение ни гарантират оптимално и информирано кето хранене с оптимален баланс на микронутриентите в него. Така ще бъдем сигурни, че приемаме адекватни количества от всички нужни витамини и минерали, и че поддържаме оптимално съотношение на мастните киселини. Че приемаме прекомерни количества антинутриенти – глюкозинолати, лектини, фитати, оксалати, сапонини и танини.

Ще забавим метаболизма си

Има много добавки, диети, чайове и съвети как да ускорим метаболизма си в покой. Общото между всички тях е едно- не работят. Единствения начин да ускорите метаболизма си извън физическата активност е да повишите активното си тегло. Мускулите в покой изискват енергия. Мазнините не. Както споменахме по-нагоре отслабването причинено от силен калориен дефицит влияе негативно върху активното тегло.

Кето ли е мързеливото кето?

Кето храненето се основава на точно съотношение на приетите макронутриенти в рамките на точно определена дневна норма от калории. Дали хранене с фиксирано количество нетни въглехидрати и неизвестно количество мазнини, протеин и калории представлява кето хранене оставяме всеки сам да реши.

И все пак някои намират ползи в мързеливото кето

Трудно е да оспорим твърдения като “аз свалих 30 килограма и ги задържам без да смятам нищо“. А те често се използват като атестат за знания и постижения в кето храненето. Но за съжаление докато наднормените килограми са ясен признак за здравословни проблеми, то изгубеното нетно тегло само по себе си не може да ни каже нищо определено, освен, че можем да влезем в роклята си от преди 10 години. Но този факт по никой начин не представлява интерес за нашето сърце, черен дроб, бъбреци и ендокринна система и по никой начин не им помага да работят по-добре.

На кето храненето се гледа основно като инструмент за отслабване. 30кг са 30кг и точка. Но изгубени 30кг основно от мазнини водят до един по-различен резултат от изгубени 30кг при унищожена голяма част от мускулатурата. Постижение ли е ако изгубим 30кг и телесните ни мазнини са все така 40%. Или станат 35 или дори 30? За мнозина да. Често чуваме и контрааргумента “аз не искам да изглеждам така“. Чудесно. Не е необходимо дори да опитваме кето хранене в такъв случай. Същият ефект ще получим ако спрем голяма част от тестените, зърнени храни и захарта и намалим калориите. Така или иначе от простото ограничаване на нетните въглехидрати до 20-30гр няма да имаме кой знае каква допълнителна здравословна полза.

Тези хора не обичат да се говори за мускулна маса. В техните представи мускулната маса представлява планина от мускули, добита с огромен труд във фитнеса. А мускулната маса, която ни е необходима, независимо дали тренираме или не и която трябва да запазим на всяка цена е тази, която ще противопоставим на саркопенията и която в крайна сметка няма да позволи на диетата, която спазваме и смятаме за здравословна да ни доведе до състояние близко до кахексия.

Добре нахранен (не гладуващ) мъж при кето поддържа без усилия телесни мазнини около и под 15%, а при жените този процент е около и под 20. Това е израз на добре функциониращо тяло, а не знак, че тези хора прекарват цялото си време във фитнес зала. При добре изчислен калориен прием не е необходимо дори да тренират за да го постигнат (разбира се, тонизираната и по-добре развита мускулатура ще изглежда винаги по един по-различен начин). 

Хашимото, инсулинова резистентност, стрес, заетост.. всички сме чували тези причини да не изглеждаме достатъчно добре. Да, далеч по-трудно е. Ще изисква много повече усилия. Но почти няма заболяване и състояние в това число и горните, което обективно да бъде пречка да постигнем една завидно добра форма. Единственото, което може да ни спре е нашия мързел завоалиран зад “аз чак така не искам”.

Върху пагубното влияние върху всяка една система в нашия организъм от продължителната калорийна рестрикция сме се спирали и в други наши статии за това няма да им отделяме повече внимание.

А за това, че килограмите са просто цифра и не определят на всяка цена начина по който изглеждаме може да видите доказателство в тази наша статия.