Така наречената “мозъчна мъгла” в периода на кето адаптация е проблем с който се сблъскват част от хората започващи кето.

Обичайното обяснение, което ще срещнем ако потърсим начини да се справим с него е, че мозъкът има нужда от адаптация за да започне да работи с кетони.

Това не е вярно.

Докато около 1/3 от мозъка ще бъде зависим от въглехидратите като гориво винаги, независимо с какво се храним (това не е повод за притеснение, защото 5-те процента усвоими въглехидрати при кето са напълно достатъчни, но дори и да не се храним с абсолютно никакви въглехидрати, тялото ще ги произведе само и никой орган, зависим от въглехидрати при никакви условия няма да остане без тях), то останалите 2/3 могат веднага да започнат да изгарят кетони и за тях те, заедно с лактата (млечна киселина) са предпочитано гориво, пред глюкозата.

keto-biskviti-s-leshnikov-shokolad-2022

КЕТО БИСКВИТКА СЪС САМО 0,91g НЕТНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Кои части на мозъка предпочитат да горят кетони, пред глюкоза?

Мозъчна кораотговаря за взимане на решения,решаване на проблеми, съзнателна мисъл, внимание, емоционален и поведенчески контрол, реч, личностни характтеристики, интелигентност, движения на тялото.

Хипоталамус – това е “контролния компютър на тялото”, той контролира стабилната телесна хомеостаза или с други думи телесната температура, глада, жаждата, либидото, сърдечния ритъм, освобождаването на хормони от хипофизата, производството на храносмилателни сокове, балансирането на телесните течности.

Хипофизна жлеза – отговаря за твърде много процеси за да се впускаме в подробности, но за краткост ще кажем, че изпълнява изключително важна роля в ендокринната регулация на организма.

Епифиза – има няколко функции, свързани с ендокринната система, но една от най-важните е тази да контролира циркацния ритъм и отделянето на мелатонин.

Какво тогава причинява мозъчната мъгла?

Основната причина е не толкова неспособността на мозъка ни да работи с кетони още от ден първи на кето храненето, а неспособността на тялото да произведе достатъчно кетони за да го захрани.

За да имаме достатъчно кетони циркулиращи в кръвта (да не се бъркат с тези в урината) имаме нужда от няколко условия, две от които са съществени – ниски нива на инсулинн и ниска кръвна захар. А това няма да се случи поне докато не изразходваме натрупания гликоген. При хора с инсулинова резистентност този процес може да отнеме още повече време. 

Как да си помогнем?

Съществуват два варианта за бърза доставка на кетони в организма. Единия е използването на екзогенни кетони. Метод, който ние не харесваме, от една страна защото успоредно с тях в таблетките се съдържат обикновено и други добавки като МКЦ (микрокристална целулоза) и силициев диоксид. От друга екзогенните кетони пречат на способността на тялото ни само да произвежда кетони и да ускори изгарянето на мазнини. Плюс това, те носят потенциални странични ефекти като умора и намалена физическа работоспособност. А това е нещо, което на всяка цена искаме да избегнем в периода на адаптация.

Тук е добре да споменем, че малиновите кетони не са кетони в смисъла, който е значим за кето храненто. Те не носят абсолютно никаква полза при кето, а и няма нито едно реално научно доказателство, че имат изобщо някакви други здравословни ползи, освен приятния малинов дъх.

Затова ние предпочитаме МСТ маслото, което е храна и като такава не инхибира потенциала на тялото да произвежда кетони, а самото то се превръща в такива, когато го приемаме чрез един бърз и ефективен процес. А като бонус има добър ефект и върху чревната флора и действа кардиопротективно.

Други негови полезни ефекти са, че при трениращи намалява натрупването на лактат (помага срещу мускулна треска), прието преди тренировка увеличава изгарянето на мазнини, има антибактериални и антигъбични свойства.