Безспорен факт е, че кетогенното хранене има много привърженици. Само напишете #keto в Инстаграм и ще получите над 10 милиона резултата. Естествено е при такава висока популярност да има и не малко критици. Възраженията на една част от тях са свързани с липсата на голяма част от плодовете в него. На този въпрос може би ще обърнем внимание в отделна статия. Други смятат, че при хранене с до 20гр нетни въглехидрати не се приемат достатъчно витамини и минерали, поради това, че не се ядат зеленчуци.

Какво представлява кетогенното хранене?

За да бъдете в кетоза трябва да приемате болшинството от калориите си (65-75%) от здравословни мазнини, 20-25% от калориите идват от протеин, а 5 до 15% от калориите са от въглехидрати.  Като тяхното количество в абсолютна стойност трябва да бъде ограничено до 20 грама нетни въглехидрати (След време това количество може да бъде увеличено).

Кои въглехидрати са нетни?

Нетните въглехидрати в една храна получаваме, когато от общото количество въглехидрати в нея извадим фибрите, тъй като те са несмилаеми.

Например в 100 грама авокадо имаме 9 грама въглехидрати (това са общите). 7 грама фибри (баластни вещества). И 2 грама нетни въглехидрати- разликата от горните две.

Колко зеленчуци можем да ядем при стриктно кето хранене?

Направо на въпроса- колко? За да отговорим по-разбираемо нека видим един пример. Ето колко зеленчуци ще приемем в рамките на 15 грама нетни въглехидрати. Ако се чудите защо 15, оставяме 5 грама, които да бъдат запълнени с други храни важни при кето- яйца, черен дроб и т.н.

В рамките на само 15.2гр нетни въглехидрати може да изядете:

  • 300гр спанак
  • 200гр авокадо
  • 300гр зелена салата
  • 100гр краставица

900 грама зеленчуци! Дали повечето хора хранейки се по традиционния високо въглехидратен начин яде толкова?

С това количество ще си набавите голяма част от дневната ви нужда от витамини група В, Фолат, Витамини А, С, Е и К. Калций, Мед, Желязо, Магнезий, Манган, Фосфор, Калий и Цинк. А за някои и дори доста повече.

Още повече, ако заменим пресните зеленчуци с ферментирали, чиито прием е също силно препоръчителен при кето храненето тези количества нарастват драстично. В рамките на 14гр нетни въглехидрати можем да изядем точно 2 килограма кисело зеле!

До тук с мита, че кето храненето е ядене предимно на месо и мазнини.

Както видяхме е напълно възможно да се храните в рамките на 20 грама нетни въглехидрати и най-голямата част от храната ви да бъдат зеленчуците. Включете ги в менюто си! По правило избираме зеленчуци с листа- всички типове салата, спанак и т.н. са добър избор. Тези със зелен цвят по принцип са с по-малко въглехидрати, от останалите.

Яжте ги сурови, варени или препечени с масло, мас, кокосово масло или гхи. При някои зеленчуци термичната обработка увеличава тяхната хранителна стойност.

Какво става ясно от казаното до тук?

При правилно структурирано дневно меню можем да изядем 0.5, 1 или дори 2 килограма зеленчуци. Или ако щете, цели две парчета торта и още цял половин килограм зеленчуци! Приемаме умерено количество протеин, което да задоволи потребностите на мускулите ни без да остава нищо в излишък, а енергията си набавяме от полезни мазнини.

Стриктното кето хранене е начин на хранене при което са изключени незрелите млечни продукти, кореноплодните зеленчуци с висок гликемичен индекс и богати на нишесте, както и плодовете с високо съдържание на захар и висок гликемичен индекс. Висококачествените протеини, мазнини и обилното съдържание на зеленчуци са в неговата основа.

От тук нататък какви са доводите подобно хранене да бъде наречено от някои нездравословно?

Всичко за кето храненето на едно място