Тази наша статия за съжаление съвпада с поредното затваряне на фитнесите. Но ние се надяваме повече хора да намерят в себе си мотивация да продължат физическите си занимания, а защо не и да започнат точно сега.

За пореден път искаме да изясним каква е целта при загуба на килограми. НИКОГА нямаме за цел простото намаляване не теглото. Целта е загуба на мазнини, а не на тегло. А най-добрият начин това да се случи е като запазим мускулната си маса, докато теглото ни намалява. Защо може да видите тук.

Противно на най-широко разпространеното вярване претоварването на мускулатурата, безкрайните повторения на неестествени едноставни движения, малки почивки, много кардио и глад не е най-добрия начин да постигнем тази цел.

Стотици коремни преси за да изгубим мазнини около талията. Десетки махове с крака за да намалим обиколката на ханша.. няма да се получи. Няма специфични упражнения, които ще ни позволят да изгорим мазнини в точно определена точка на тялото.

Тренировката, която използваме може да остане до голяма степен една и съща, независимо каква е целта ни. Изпълняваме предимно многоставни (базови) упражнения, изпълнени с подходяща тежест.

Не се страхувайте от тежеста! Съблюдавайте добрата форма и тренирайте с максималната възможна тежест. Стремете се всяка следваща седмица да я увеличавате.

Това, което променяме са калориите:

  • Желаем да увеличим мускулната си маса – храним се в разумен калориен излишък – около 10% над изгореното за деня.
  • Желаем да запазим теглото си и да рекомпозираме телесната маса (да изгорим мазнини, които да заместим с мускулатура) – храним се с толкова, колкото изгаряме.
  • Желаем да намалим теглото си (да изгорим мазнини) – храним се в разумен калориен дефицит – около 10% под изгореното за деня. Тук за да ускорим процеса може да добавим към основната тренировка допълнителни разходки, колоездене или друга нискоинтензивна тренировка в разумно количество.

За да изчислите калорийния си макрос може да използвате нашия кето калкулатор. Винаги бъдете реалисти при определянето на нивото на физическата си активност!

Всичко за кето храненето на едно място