Лятото най-сетне е тук и много от нас скоро ще заминат на почивка. Ако сте тренирали редовно и интензивно до този момент може би е добра идея да дадете почивка на тялото си в този период.

Но за тези, които не искат да прекратяват тренировките си или пък да компенсират, макар и малко нарушенията в хранителния режим, към които почивката предразполага предлагаме 10 високо интеизивни интервални тренировки, които ще ви отнемат само 12 минути дневно, а същевременно са много ефективни.

От друга страна тези упражнения са добро въведение в HIIT протокола и може да бъдат използвани и от начинаещи, които искат да започнат да тренират.

Бъдете внимателни за стриктната форма на изпълнение на всяко упражнение – това ще ви предпази от травми. А ако сте с наднормено тегло, изчакайте докато го нормализирате, преди да започнете каквито и да е било тренировки, тъй като съществува значителна вероятност да увредите ставите или сухожилията си.

Както вече сме писали, HIIT тренировките имат редица предимства.

  • Ще изгорите много повече калории, отколкото при традиционна тренировка в следващите 24 до 36 часа

  • Ще изгорите повече мазнини, отколкото при друг тип тренировка, особено ако сте вече мастно адаптирани

  • Ще стимулирате мускулен растеж, макар и по не толкова ефективен начин, както при силовите тренировки

  • Ще подобрите аеробния си капацитет

  • Ако практикувате редовно HIIT това би могло да доведе до понижаване на сърдечната честота в покой и кръвното налягане

  • Анализ на сборните резултати от 50 проучвания върху HIIT тренировките показват, че те имат съществено влияние върху инсулиновата резистентност и нивата на кръвната захар

Предлагаме ви няколко 12 минутни тренировки, които не изискват никакво оборудване и може да изпълните на плажа, в хотелската или където и когато решите, че ви се тренира.