Не е тайна, че редовната физическа активност носи много ползи за нашето здраве, особено с напредването на възрастта. Редовните упражнения допринасят за по-добро качество на съня, по-добре работеща имунна система, намален риск от дегенеративни заболявания, рак и сърдечни проблеми.Има различни видове тренировки, чрез които можем да постигнем целите си. Основният проблем пред повечето хора обаче е, че не намират достатъчно време.

А защо не комбинираме работата с удоволствието?

Проведено наскоро проучване в Обединеното Кралство върху 250 000 човека от 22 различни географски области изследва връзката между активното колоездене до работа и смъртността.

Изследвана е връзката между използването на велосипед, ходенето пеш и с автомобил до работа и са измерени нивата на сърдечно-съдови заболявания, рак и смъртност поради други причини. Не е изненадващо, че физически по-активните показват по-нисък риск от заболеваемост и по-ниска смъртност. Средната възраст на участниците в изследването е 53 години и най-нисък риск е показала групата, която използва велосипед за придвижване.

Ето някои ползи от колоезденето:

  • Минимизира риска от коронарна болест на сърцето. По същество то е едно аеробно упражнение, което тренира сърцето, кръвоносните съдове и белия дроб, като така намалява риска от сърдечни проблеми;
  • Тонизира мускулите;
  • Умерено натоварва ставите и често е препоръчително за хора възстановяващи се от травми или страдащи от артрит;
  • Помага в изграждането на вашата издръжливост. Това дава възможност да изпълняваме по-ефикасно ежедневните си задължения;
  • Ускорява горенето на мазнини (изгаряме около 300 калории на час) и помага за контрола на теглото;
  • Облекчава симптомите на стрес, тревожност и депресия;
  • Контролира кръвното налягане;
  • Подобрява координацията;
  • Подобрява общото физическо състояние и е доказано ефективно при превенция и лечение на диабет (30 минути дневно намаляват с 40% риска от развитие на диабет) и рак.

Защо не използваме времето, което отделяме за отидем до офиса по най-ефективния възможен начин?

Чрез колоезденето до работа можем да тренираме нашата мобилност, да направим кардрио тренировка и дори HIIT.

Колоездене със стабилно темпо сутринта ще ни помогне да ускорим кръвния поток към мозъка и мускулите. Това ще ни направи и по-подвижни през целия ден.

Пътуването за връщане в къщи пък е идеалното време през което можем да направим HIIT.

Единственото, което ни остава като се приберем е кратка силова тренировка с тежести. Направете разписанието си така, че в дните в които не правите HIIT с колелото да имате тренировка с тежести или собствено тегло.

Всичко за кето храненето на едно място