Има едно основно притеснение в тези, колебаещи се дали да започнат кето хранене и то е дали този начин на хранене няма да предизвика дефицит на някои минерали и витамини. Все пак те се намират в изобилие в плодовете и зеленчуците. Така са ни учили, нали? По този въпрос отдавна се водят дебати и изглежда мнението, че при кето ще страдаме от дефицит все още има превес.

Защо не трябва да се страхуваме от дефицит на Вит С при кето и защо нуждите от него тогава са по-малки и суплементацията му е безсмислена разгледахме в предишна наша статия.

В друга наша статия уточнихме, че ако следваме достатъчно добре формулирано кето хранене, то с абсолютна сигурност ще приемаме далеч повече витамини и минерали, отколкото при едно стандартно хранене.

Но въпреки ролята на зеленчуците в кето храненето, то основния източник на микронутриенти в него остава месото. Нека разгледаме тази таблица в която имаме сравнени микронутриентите в еднакви порции с растителен и животински произход.

Лесно ще забележим, че само три от микронутриентите имат по-добър източник в лицето на растителните храни, сравнено с животинските. За вит. С вече обясихме защо е така. Същото важи и за витамин Е и К. Зърнените храни, повечето зеленчуци, соята са богати на антинутриенти- вещества, които се свързват и извличат минералите от тялото ни. За това и количествата в някои от тях са повече, тъй като не се усвояват добре. С други думи нетното усвоено от тялото количество на микроелементи е много по-важно от бруто съдържимото в храната.

В заключение остава само да уточним нещо изключително важно. Тези изводи важат само и единствено за едно добре конструирано и водено кето хранене. Когато сме изчислили точен макрос, който да спазваме и го следваме последователно. Когато в менюто ни е включено разнообразие от храни, присъстващи в хранителната пирамида при кето хранене в съотношение съобразено с положението им там. 

Хранене “по усет”, “инстинктивно” по нечий “режим”, “слушайки тялото” или с подходящи кето храни без знание за това колко мазнини, протеин и въглехидрати приемаме в никой случай не представлява кето хранене и последиците от него било то добри или лоши не могат и не бива да бъдат отнасяни към кето храненето. 

Всичко за кето храненето на едно място