Мнението, че за да имаме добре очертана коремна преса трябва да се правят стотици повторения е широко разпространено. Много от нас вярват в него. Истината обаче е, че по този начин можем да изградим сила или натрупаме маса в този мускул, но никога да не го видим добре очертан, ако преди това не изгубим натрупаните там мазнини.

Силните мускули на корема имат много повече предимства от това просто да изглеждаме добре. Те стабилизират гръбнака и могат дори да облекчат болките в кръста или да намалят риска от контузия в тази област.

Основните мускули на коремната стена действат като един вид вътрешен корсет поддържащ коремните органи и създават здрава опора за гръбнака.

Подобряват баланса и стабилността, което прави изпълнението на някои ежедневни дейности по-лесно и приятно и е особено важно с напредването на възрастта.

Важно е да знаем обаче, че няма едно универсално упражнение, което да натоварва едновременно всички коремни мускули, а силните мускули в долната част на гърба също помагат за поддържането на стегнат корем.

Забравете за упражненията и диетите, които обещават бързо сваляне на коремната мазнина и появата на така мечтаните “плочки”. Невъзможно е да горим мазнина само на едно точно определено място. Упражнявайки коремните мускули можем да изгубим размер в талията, но мускулите там няма да станат по-видими, докато са покрити с мазнини. Упражненията сами по себе си няма да намалят мазнините около талията.

Различни типове мазнини ли?

Тялото ни натрупва различни типове мазнини за да бъдат използвани при различните метаболични функции.

Двата основни типа са подкожните и висцералните (скрити) мазнини.

Подкожната мазнина е тази, която “виждаме”. Върху мускулите, директно под кожата. Тя е, която предизвиква целулита и се поклаща при движение.

По-дълбоко разположените скрити мазнини обграждат органите ни и въпреки, че идвата типа са съврзани с метаболитни рискови фактори върешните са тези, които носят по-голям риск от инсулинова резистентност, диабет, удар, сърдечни болести и някои видове рак. В този смисъл замисляте ли се колко безполезно начинание е липосукцията?

В предвид това, че са скрити може да се окажем, че може да сме с нормално тегло, но с високо ниво на скритите мазнини.

Именно за това измерването обиколката на талията е включено в различните формули за измерването на индекса на телесната маса. Когато по-голямата част от мазнините ви е съсредоточена върху талията, а не върху бедрата, това показва повишен риск от сърдечни болести, удар, диабет и затлъстяване.

Добре, а как да намалим тези вътрешни мазнини?

Добрата новина е, че висцералните мазнини са динамични и по-лесно се поддават на промяна. Метаболизмът им е по-динамичен, т.е. по-лесно е да се отървем от тях, отколкото от подкожните.

Въпреки, че има много стратегии, чрез които да се борим с тях две са основните- хранене и физическа активност.

Тялото ни произвежда хормони, ензими, мазнини и трупа мускули благодарение на това с което се храним. Не можем да поддържаме добра физическа активност, ако се храним неадекватно.

Всички усилия, които полагаме тренирайки биха били напразни, ако приемаме прекалено голямо количество въглехидрати, нездравословни типове мазнини и силно преработени храни.

Важно е да осъзнаем, че калориите приети от различни източници имат различен ефект. Т.е. различните хранителни вещества предизвикват различен хормонален отговор веднъж постъпили в тялото ни и точно този хормонален отговор казва колко мазнини тялото ще акумулира в себе си и колко ще използва за гориво.

Приемането на много прости въглехидрати предизвиква резистентност не само към инсулина, но и към лептин, хормон произвеждан от мастните клетки. И докато напоследък много се говори за инсулиновата резистентност, то тялото ни може да развие и лептинова такава.

Ако това се случи тялото ни вече не разпознава сигналите за горене на мазнини и спиране на храненето поради засищане. Получаваме постоянен глад за сладко и постоянен апетит, което в крайна сметка води до системно преяждане и повишено натрупване на мазнини.

С какво да заменим простите въглехидрати тогава?

Основателен въпрос. Намаляйки количеството въглехидрати, които приемаме имаме нужда от нещо, което да обезпечи калорийните ни нужди. Най-добрият избор са здравословните мазнини, като краве масло от пасищни животни, маслини и зехтин, кокосово масло, авокадо, ядки и яйца отново от пасищно отглеждани животни.

Веднъж, щом тялото ни се адаптира и започне да изгаря мазнини с предимство процесът става много ефективен.

Процесът не е мигновен. Ако тялото ви в момента разчита предимно на въглехидратите за енергия добавяйки голямо количество мазнини може да не се окаже добра идея и да доведе до покачване на теглото.

За това действаме внимателно. Най-бързия начин по който това може да се получи е рязко да намалим консумацията на въглехидрати. Переодичното гладуване също значително ще ускори процесът на преход от изгаряне на въглехидрати, към изгаряне на мазнини. Високо интензивната интервална тренировка (HIIT) също би била от полза.

Други полезни съвети

  • Поставете стреса под контрол. Кортизолът е стероиден хормон, който се отделя под влияние на стрес . Когато сме под постоянен стрес кортизолът способства за натрупване на мазнина около талията.
  • Кортизолът работи заедно с инсулина за регулиране на глюкозата в кръвния поток. Но той също така понижава и чувствителността към инсулина, което крие риск от диабет.
  • Пийте достатъчно вода. 60% от течностите в тялото ни са вода. Всички органи имат нужда от нея за да функционират. Ако сме дехидратирани отделяме кортизол;
  • Спете достатъчно. Отново- ако не се наспиваме достатъчно нивата на кортизол са повишени;
  • Намалете нивото на инсулин. Тялото произвежда инсулин за да регулира кръвната захар и за да може тя да бъде използвана като гориво.