Всичко започва през далечната 1966-та година, когато 18 годишния Йошиаки Сато посещава будистка церемония в Япония. Седейки в продължение на няколко часа в традиционната японска позиция на пода краката му се вцепеняват. Той почти не издържа на болката, масажира краката и прасците си в опит да облекчи дискомфорта по време на дългата церемония.

Не знаем дали е успял, но това дребно неудобство след години се превръща в тренировъчна практика с множество патенти на използваните за нея пособия изпробвана от милиони хора по целия свят.

След този случай Сато прекарва седем години през които експериментира върху себе си използвайки велосипедни гуми, въжета и всякакви други различни методи в опит да упражни натиск върху конкретни части на тялото си. Той методично води записки за опитите си.

Така след години опити през 1973-та година 25 годишния тогава Сато създава метода Каатсу основан върху ограничаването на кръвния поток към крайниците.

По същото това време той претърпява ски инцитент увреждайки коленните си сухожилия. Лекарите предвиждат 6 месеца време за рехабилитация. Сато се заема сам с тази задача използвайки метода Каатсу и изометрични упражнения три пъти дневно. За изненада на лекарите 6 седмици по-късно кракът му е напълно възстановен и без следа от атрофия.

В какво се състои метода? 

Всъщност е съвсем просто- същността на този метод е да се ограничи кръвния поток към крайника, който тренираме пристягайки го с еластична превръзка. Можем да използваме турникет, ластичен колан с велкро или дори еластичен бинт.

Пристягането става над мускула, който тренираме. Обикновено под рамото или в горната част на бедрата.

При стандартната Каатсу тренировка превръзката остава на място по време на цялата тренировка, която трябва да е с продължителност максумум 30 минути.

Изпълняваме четири до пет серии от упражнението за съответния мускул с лека тежест- 20 до 30% от възможната за едно повторение. В първата серия изпълнете 30 повторения, последвани от още три или четири серии от по 15 повторения с почивка между тях от максимум една минута.

Съществуват множество други вариации- тежести от 30 до 50%, 20-30 повторения и почивка 30 секунди. Така, че експериментирайте и наблюдавайте кое ви носи най-добър резултат.

Може да бъде болезнено. 

Вероятно вече сте си го помислили. Да, тази тренировка може да бъде доста болезнена. Опитайте се да мислите за тази болка като за това, което всъщност е- ясен сигнал, че мускулите са натоварени в резултат от което мускулната тъкан ще се адаптира, ще стане по-голяма и по-силна.

Как да намерим правилното ниво на натиск? 

С подръчни материали няма да ни е лесно (съществуват патентовани устройства за тази цел). Целта ни е да не възпрепядстваме кръвния поток прекалено много тъй като въпреки, че това е много трудно и почти невъзможно това може да доведе до увреждане на мускулите и нервите на крайника. Крайника не бива да почервенява, посинява или да губите чувствителността в него.

Започнете с по-лек натиск, който постепенно може да увеличавате, докато откриете сами точното ниво.

Може ли Каатсу да предизвика дълбока венозна тромбоза? 

Някои от вас сигурно вече се питат това? Добрите новини са, че няма такава вероятност. За да се стигне до такова състояние трябва да са на лице още редица фактори, които в случая липсват. Дори обратното- проучванията сочат, че този тип тренировка има дори защитен ефект срещу дълбока венозна тромбоза при правилно изпълнение.

Възможни странични ефекти. 

Никога не се опитвайте да използвате този метод с големи тежести. Целта му не е това. Подобни опити създават опасност от рабдомиолиза – тежко мускулно увреждане, водещо до бъбречна недостатъчност. Запомнете- много повторения, малка тежест. Това ви гарантира безопасност.

Състояния при които не трябва да използвате Каатсу.

Жени претърпели мастектомия не трябва да ограничават кръвния поток в ръката от същата страна.

Хора на хемодиализа с артериални венозни фистули.

Бременност. Ако сте започнали да използвате тази тренировка от преди бременноста, то може да продължите. Но по време на бременност не е най-доброто време да започнете.

Ако използвате този тренировъчен метод и приемате добавки съдържащи бета аланин е желателно да ги спрете. Целта на тази аминокиселина е да подобри тъканната хомеостаза, докато целта на тренировката е да я наруши и по този начин можем да възпрепядстваме желания резултат.

След като разгледахме същността на метода, нека видим какви предимства ни дава той. 

Всички знаем, че тренировката с тежести има потенциал да стимулира секрецията на хормон на растежа и да предизвика увеличаване на мускулната

Само един поглед към 67 годишния др. Сато е достатъчен да ни убеди, че метода му работи и то доста добре.

маса. Високо интензивната тренировка също показва потенциал да увеличи нивата на хормона на растежа с повече от 100 пъти (изследване проведено от Кремер).

На другия полюс- тренировката с леки тежести обикновено не се асоциира с хипертрофия (растеж на мускулите). Тук идва уникалността на метода Каатсу- анаеробната среда, която тя стимулира предизвиква мускулен растеж дори при използване на малки тежести. При него се генерират големи количества млечна киселина като страничен продукт, което пък стимулира отделянето на хормон на растежа.

Ефективността на тази тренировка ясно е показана в едно изследване на Такарада при което той използва шест млади мъже. Същите изпълняват пет серии лег екстензии с 20% от максималната възможна тежест до отказ и 30 секундна почивка между сериите. Концентрацията на растежен хормон при тях е 290! пъти по-висока от тази преди началото на упражнението. Два пъти по-високо от полученото в изследването ка Кремер при високо интензивна тренировка.

Как се постига това? 

Изключителния капацитет на този метод се корени в преференциалното използване на бързите мускулни влакна поради изчерпването на кислородните нива в работещите мускули заради ограничения кръвен поток.

Намаленото количество кислород кара мускулите да работят анаеробно, което развива бързите мускулни влакна, които пък от своя страна са с потенциал за развитие на повече сила.

Друго изследване на Такарада показва потенциала на Каатсу за значително увеличаване на мускулната сила. В него една част от изследваните изпълняват трицепсово разгъване с 30% от максималната си тежест до отказ по метода на Каатсу. Втората група изпълнява високо интензивна тренировка- трицепсово разгъване с 80% от максималната тежест. Прираста на сила и при двете групи е еднакъв, което показва, че потенциала на Каатсу, що се касае развитие на силата е еднакъв с този на високо интензивната тренировка.

Въпреки, че нашата философия е, че мускулния растеж сам по себе си не е цел, а по-скоро страничен ефект от натоварванията водещи до покачването на силата, растежа на мускулите е цел за много трениращи. Поради това и поради факта, че Каатсу може да се използва за повишаване на силата обърнахме внимание на тази тренировка. Вярваме, че може да я включите в тренировъчния си режим и да я пригодите към него по начин, който би ви донесъл чудесен резултат.