Когато стане въпрос каква течна сметана използваме в рецептите си, отговорът ни е един – да не е UHT и да не съдържа карагенан. Въпросът с UHT е ясен, но често ни питат, защо не и карагенан. Нали е естествен продукт от червени водорасли? Има го и в почти всеки млечен продукт, който е био сертифициран. Може би тук е мястото отново да напомним, че не винаги органичните продукти са и здравословни.

В хранителната индустрия той се използва практически навсякъде като евтин свързващ елемент, сгъстител и стабилизатор. Има го в киселите млека, соевтото мляко, сладоледите, шоколада, сирената, пудингите, кремовете, замразените храни, готови супи, дори и в колбасите и бекона. Най-често се използва в обезмаслените продукти, за да им предаде по-маслен вкус. Също така, вложен в шоколадови напитки и шейкове, предотвратява сепарацията на съставките и премахва необходимоста те да бъдат раздрусани, преди употреба за да се възвърне нормалната им консистенция.

Там, където не е упоменат поименно в състава на продукта е заместен с кода Е407 (напомняме, че не всички Е-та маркират вредни съставки, това е просто съкращение за да се спести място).

Въпреки че през 2001 карагенанът е обявен от СЗО за безвреден и дори са му приписани противомикробни и противовирусни свойства, то неотдавна същите посъветваха да не се приема от деца и бременни жени.

КАК ДЕЙСТВА КАРАГЕНАНА, ПОПАДНАЛ В ТЯЛОТО НИ?

Няма да изпадаме в подробности, тъй като желаем да запазим статията по-къса. За това ще очертаем в основни линии само някои от нежеланите въздействия на карагенана върху здравето ни.

  • Уникалната химична структура на карагенана задейства незабавен имунен отговор от страна на тялото ни, водещ до възпаления така е прекурсор на много по-сериозни заболявания.
  • Деградирания карагенан не е позволен за употреба в храни, но се смята, че попаднал в киселинната среда на стомаха карагенана използван за хранителни цели деградира, като по този начин излага храносмилателната система на силно канцерогенното му действие.
  • Изследванията показват и още един начин по който карагенана е вреден. Наскоро беше открито, че той намалява активноста на някои полезни ензими в човешките клетки като по този начин влияе на инсулиновия отговор, предизвиквайки глюкозна нетолерантност – предпоставка за развитие на диабет.

КАКВИ СИМПТОМИ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА?

Мнозина страдащи от гастроинтестинални смущения (започвайки от подут корем, до синдром на раздразнените черва и възпалителни чревни заболявания) забелязват незабавно подобрение с елиминирането на карагенана от диетата.

Липсата на стомашно-чревни симптоми не винаги е признак, че не сме засегнати от действието на карагенана. Изследванията показват, че леките възпаления, които той предизвиква, при по-умерена, но честа употреба може да минат незабелязани, но в дългосрочен план те оказват негативно влияние върху здравето, което често води до по-сериозни заболявания. Тези хронични възпалителни процеси, се свързват още и с ревматоиден артрит, атеросклероза и различни видове злокачествени заболявания на храносмилателната система.

Всичко за кето храненето на едно място