На пръв поглед едното следва от другото. Щом е био трябва непременно да е здравословно. Лесно, нали? Е, не съвсем.

С придобиването на все по-голяма популярност органичното производство привлича все повече и повече нови играчи на пазара. Вече може да видим много известни марки със своя собствена линия био храни и облекла. Логично, през последните години търсенето расте с много по-голяма скорост от предлагането.

Това обаче привлича и редица недобросъвестни производители и търговци поблазнени от далеч по-голямата печалба в сектора.

От друга страна има непрекъснат натиск от страна на редица производители за промяна на био стандартите. Търсят се възможности които да позволят някои не съвсем съвместими практики отглеждането.

Нека разгледаме няколко етикета за да илюстрираме какво имаме в предвид. 

BioLust- Био мини салам 3 броя x 20г. Състав: свинско месо*, говеждо месо*, готварска сол, подправки*, декстроза*, сироп от глюкоза*, консервант: натриев нитрит, говежда естествена обвивка, стартерни култури, пушек от букова дървесина.

Galloni Био салам 280г. Съставки: 100g продукт се произвежда от 153g свинско месо*, сол, подправки*, консервант: натриев нитрит.

Бърз поглед върху всички останали ни показа, че всички сурово сушени колбаси са с добавен натриев нитрит като консервант.

Да отидем при млечните продукти. 

Био йогурт натурален без лактоза 200г Състав: лек ЙОГУРТ без лактоза* (пастьоризирано, хомогенизирано МЛЯКО* (Швейцария), МЛЕЧЕН ПРОТЕИН*, култури, лактаза).

Био сметана течна 32% масленост – 250мл Състав: СМЕТАНА*, стабилизатор: карагенан.

На следващия щанд откриваме цяла камара пакетчета с екструдирани храни повечето от които предвидени за деца.

Нека видим и био шоколадите, въпреки че в аспекта на кето храненето не ни интересуват особено. 

Rapunzel Био млечен шоколад 100г Състав: сурова тръстикова захар*, пълномаслено мляко на прах* (27%), какаова паста*, какаово масло*, емулгатор – соев лецитин*, бурбонска ванилия*. * от биологично земеделие. Fair Trade.Какао мин. 34%.

Zotter Био шоколадов банан 70г Състав: сурова тръстикова захар*, какаово масло*, МЛЯКО*, сушени банани*, глюкозен инвертиран захарен сироп, пълномаслено МЛЯКО на прах*, обезмаслено МЛЯКО на прах*, какаова маса*, сушени малини*, мед*, емулгатор: СОЕВ ЛЕЦИТИН*, лимонов сок концентрат*, лимон на прах*(лимонов сок концентрат, царевично нишесте и захар), ванилия*, сол.*от био земеделие. Какао: 40% минимум в шоколада.

Не е необходимо да продължаваме за да се уверим, че и редица био продукти съдържат съставки несъвместими със здравословното хранене и че могат да бъдат силно фабрично преработени.

Натриев нитрит или по нашему “селитра“. Използва се от много хора и в приготвянето на домашни колбаси. Защото е “безвредна”. Или защото “Абе знаеш ли колко малко се слага, 5гр само. Нищо няма да ти стане”. Кажете го на опитните животни, които ги инжектират с далеч по-малки дози натриев нитрит директно в органа, който трябва да заболее от тумор за да бъдат изследвани и подлагани на опити с различни лекарства за лечение на тумори.

Същите бяха на косъм от забрана в ЕС през 2011г. Но както можем да се досетим лобито на месопреработвателите разполага с доста средства, включително и финансови, които предопределиха случилото се в крайна сметка.

Пастьоризирано, ултра пастьоризирано, хомогенизирано, обезмаслено мляко, добавени протеини на прах, глюкозо-фруктозен сироп, карагенан, соев лецитин. Всички те са напълно законни за влагане в био продуктите. Въпреки че са напълно несъвместими със здравословното хранене, независимо от това дали са био или не.

Преработените млека са с унищожен витаминен и аминокиселинен профил.

Соевия лецитин е силен алерген, гоитроген (блокира усвояването на йод., т.е. вреден е за щитовидната ви жлеза). Съдържа изофлавоноиди копиращи действието на естрогена и ензимни инхибитори. И въпреки всичко се продава дори под формата на хранителна добавка..

Карангенана предизвиква възпалителни процеси в тялото. Също така имунни реакции в храносмилателната система и е потенциален (все още не доказан) канцероген.

Ако сте правили наскоро ремонт в къщи сигурно сте чували за екструдиран полистирен / пенополистирол или по-популярното му название XPS. Същия процес на обработка се използва е екструдираните храни- високо налягане и температура. В резултат имаме денатурирани протеини, унищожени витамини и аминокиселини, увеличен гликемичен индекс и др. Т.е. хранителни качества много близки до тези на строителната изолация, но за сметка на това пък с валиден сертификат за органично производство, за да можем да бъдем спокойни хранейки децата си с тях. 

И това е само върха на айсберга. Неща, които са декларирани върху опаковката. В световен мащаб съществуват редица прецеденти на опорочаването на иначе хубавата инциатива за производство на биологична храна с присъствието в нея на редица неупоменати съставки. Десетки, ако не и стотици производители са уличавани в използване на традиционно отгледани продукти представяни като био. А в България практически не съществува никакъв контрол върху вносителите. Установихме, че практически всеки може да внесе и брандира нещо като био, независимо от произхода му, стига да има желание за това.

Същото е положението и с получилите голяма популярност фермерски пазари организирани от няколко години.

В самото начало бяхме безкрайно ентусиазирани и щастливи от идеята и възможността да се скъси веригата на доставка между фермерите и потребителите. В последствие осъзнахме, че поради явно добрата печалба и там се появиха спекуланти опорочаващи начинанието с някои практики, които са толкова грозни, че дори не искаме да ги споменаваме. В следствие на очевидно слабия контрол от страна на организаторите възможността да си купите нещо аналогично с това, което го има на нормалния пазар или по веригите е повече от вероятна за съжаление.

Безкрайно изумление у нас предизвика и фактът, че една от фирмите си нае помещение за фирмен магазин на ул. “Витошка”. Може би са имали нещо в предвид, което на нас ни убягва. Но наемът на магазин на може би най-скъпата търговска улица в София и изобщо в страната от страна на посредник, който се опитва да минимизира посредническата такса между производител и потребител в никой случай не ни изглежда логична. Може би това е и причината цените на стоките там са с около 30% по-високи, отколкото ако ги поръчаме директно от сайта на производителя. Виждайки нагледно как подобен посредник милее за труда и печалбата на производителя в никой случай не бихме му гласували повече доверие, че стоките продавани при него са с гарантиран начин на производство.