Самият термин “периодично гладуване” за много хора може би звучи малко странно или дори плашещо, но в момента това е един от най-популярните и използвани методи на хранене в здравословните и фитнес среди. Предимствата от него са много и безспорни- загуба на тегло, подобряване на метаболизма и общото здраве, прилив на енергия, превенция и лечение на различни заболявания и дори удължаване на живота.

Най-общо казано периодичното гладуване представлява периоди на приемане на храна и периоди на гладуване по-дълги от обикновеното (приема се единствено и само вода).

Макар, че този подход може да се прилага сам по себе си, комбиниран с кето хранене той има изключително висок потенциал. От една страна ще получите всички ползи от гладуването, а от друга ще произвеждате повече кетони.

Периодичното гладуване е една от най-древните хранителни практики.

То съществува от създаването на човечеството. Достъпът до храна на нашите прадеди е бил силно ограничен. Трябвало е да се борят за нея и тя често е била в недостиг. Поради това периодичното гладуване е било по-скоро естествено явление. Един голям улов, който е рядкост, е бил достатъчен за две основни изобилни хранения в рамките на няколко дни. Това е било ежедневие, две хранения в рамките на 4-5 дни и това им е било достатъчно да имат енергия за ежедневните предизвикателства.

Именно тези хиляди години в недостиг на храна, са помогнали нашите тела да изработят защитен механизъм за адаптиране към променливите фази на изобилие на храна.

Откакто през 2016-та година др. Йошинори Осуми получи Нобелова награда за физиология или медицина за своите открития в областта на механизмите на автофагията учените се опитват да създадат медикамент, който ще й въздейства. Причините за това, са че клетките използват автофагия и за елиминирането на опасни протеини и органели, осъществявайки механизъм за контрол на качеството, който е от изключителна важност за противодействие на последствията от стареенето. Казано по-просто клетките ви ще се отърват от дефектните протеини и повредените вътреклетъчни елементи.Нарушена автофагия стои зад редица болести – Паркинсон, диабет, рак, генетични и свързани с възрастта заболявания.

 Не е необходимо да чакаме за лекарство- 12 часов глад задейства процеса на автофагия. 

В период на гладуване и ограничени количества храна, клетъчните мембрани стават по-чувствителни към инсулин. Това е от особена важност, за да се гарантира максимално доброто усвояване на всеки оскъден залък от организма.

Когато храната е в изобилие, тази чувствителност на клетките отслабва, за да се избегне стресът от прием на прекалено много калории. Това води до повишаване нивата на инуслин, увеличено натрупване на мазнини, повишен стрес и възпалителни състояния в организма.
Инсулинът също засилва клетъчното делене, което е рисков фактор за ракови заболявания.

В днешно време достъпът до храна е постоянен и изобилен. Много диетолози съветват дневните хранения да са между 5-6 малки порции на ден. Подобна хранителна практика обаче изпраща на тялото ни сигнал за излишък, който потиска производството на важни хормони за възстановяване на тъканите, имащи мощен противостареещ ефект.

Периодичното гладуване задейства определени генетични механизми, които засилват клетъчното подмладяване. Това дава възможност за по-дълъг живот на клетките по време на гладуване.  Хабят се по-малко ресурси като клетките се възстановяват, а не се делят за да създават нови. Това има положителен ефект и при спиране на образуването на ракови клетки.

periodichno gladuvane-2019Тези генетични механизми се задействат чрез освобождаване на човешкия растежен хормон (HGH). Известно е че този хормон предизвиква физиологични промени в метаболизма благоприятстващи горенето на мазнини и по-доброто усвояване на протеина. Протеинът и аминокиселините биват използвани за възстановяване на колагена в тъканите, който подобрява функционалността и силата на мускулите, сухожилията и костите. Хормонът на растежа подобрява и състоянието на кожата и намалява бръчките.

Хормонът на растежа и Инсулинът имат абсолютно противоположни функции. Първият подпомага възстановяването на тъканите, ефективното използване на енергия и намалява възпалителните процеси. Инсулинът съхранява енергията, отговорен е за клетъчното делене и възпалителните процеси. Когато поемате въглехидрати и предизвиквате отделяне на инсулин с това,  същевременно поддтискате хормона на растежа.

От казаното дотук разбираме, че периодичното гладуване е един от най-мощните способи за намаляване на възпалителните процеси, повишаване на имунитета и заздравяването на тъканите.

Изследвания на мъже, които са практикували гладуване от 24 часа, показват 2000% увеличение на хормон на растежа, за жени това увеличение е било 1300%. Тестваните обекти, също са понижили триглециридите си и гладуването е довело до стабилност в нивата на кръвната им захар.

Най-често използвани протоколи за периодично гладуване:

  • Eat-Stop-Eat: Гладува се един или два пълни дни в седмицата, като през останалите се храните нормално.
  • Лийнгейнс: Приема се храна в период на 8 до 10 часа дневно и се гладува в останалите 14 до 16 часа.
  • Войнската диета: Гладува се в продължение на 20 часа дневно, а в рамките на останалите 4 (вечерта) се прави едно голямо хранене.
  • Методът 16:8: Приема се храна в рамките на 8 часа в средата на деня, а в останалите 16 се гладува.
  • Програмата 5:2:  Тя не е типичния пример за циклично гладуване, но я споменаваме, тъй като също се използва широко. При нея 5 дни се храните нормално и два дни приемате много малко- около 5-600 калории дневно. Дните с намален прием на калории могат да се разместват в рамките на седмицата според индивидуалното ви разписание.

Това са протоколи, които може да се спазват постоянно. Т.е. те стават част от вашият начин на живот и хранене. Ние използваме предимно методът 16:8. Също така сме опитвали и войнската диета. Както и по-продължителни периоди на гладуване- 7 дни и 14 дни. Докато при регулярните методи на гладуване няма някакви специфични особености, то при продължителните такива- над три дни при които храносмилателната система практически спира захранването след прекратяване на гладуването изисква особен подход и внимание за да се избегнат нежелани и опасни последици.

Въпреки, че периодичното гладуване е напълно безопасно и здравословно за хора и без здравни проблеми и дори успешно се използва за лечение на някои заболявания имайте в предвид, че ако страдате от някакво заболяване (или някакъв вид хранително разстройство) и приемате медикаменти следва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете.

Всичко за кето храненето на едно място