Замислихме се, че това е един въпрос, който не сме коментирали в сайта- защо от години в нашето семейство консумираме единствено масло от авокадо? А това всъщност е една от малките стъпки, които правим всеки ден и която ни помага да поддържаме добра форма и да бъдем здрави.

Маслото от авокадо е заредено с толкова много хранителни вещества и списъкът с неговите качества, свойства и приложения е толкова широк, че е трудно да започнем от някъде.

Ето някои от най-добрите качества на маслото от авокадо, за които може би не подозирате:

Кардио протективни свойства

Маслото от авокадо може да бъде чудесно за поддържане на здравето на сърцето. От едната страна стоят високо съдържание на витамин С и калий, които са важни микроелементи за нашето сърце. От другата, фитонутриентите в маслото от авокадо помагат за балансиране на холестерола.
Храни като масло от авокадо с високо съдържание на минерали, витамини, антиоксиданти и фитонутриенти са в основата на добрата диета подходяща за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява усвояемостта на микроелементите от други храни

Включването на авокадо и масло от авокадо във вашата диета може да улесни тялото ви да усвоява други хранителни вещества. Ако използвате масло от авокадо във вашата салата, е по-вероятно да усвоите мастноразтворимите витамини (като А и К) от листните зеленчуци във вашата салата.

Действа противовъзпалително

Много от основните хранителни вещества в маслото от авокадо имат противовъзпалителни ефекти. А ние искаме да поддържаме възпалителните нива в тялото си възможно най-ниски, защото хроничните възпаления са свързани с много различни заболявания.
Маслото от авокадо е естествена противовъзпалителна храна. Всъщност някои проучвания предполагат, че някои от свойствата на маслото от авокадо могат да имитират механизмите на противовъзпалителните лекарства.

Стабилизира кръвната захар

Много от микроелементите в маслото от авокадо между които и бета-ситостерол помагат за поддържане на стабилна кръвна захар.
При проблем с инсулиновата чувствителност и/или с кръвната захар, маслото от авокадо може да бъде здравословна добавка към нашата диета. Някои проучвания дори сочат, че едновременната му консумация със захари намалява неблагоприятното им действие върху организма (Lerman-Garber et al., Schérolin de Oliveira Marques et al.)

Подпомага поддържането на нормално кръвно налягане

Едно авокадо съдържа до 700мг калий, един от основните минерали за поддържане на нормално кръвно налягане и нормална работа на сърдечния мускул. Комбинацията в използването на масло от авокадо и оцет от кокосов цвят в ежедневието ни лесно ще набави необходимите количества високо усвоим калий без нуждата от приемане на допълнителни добавки.

Намалява оксидативния стрес

Антиоксидантите, присъстващи в маслото от авокадо, помагат на тялото ни да неутрализира свободните радикали и оксидативния стрес от токсините в околната среда. Също така може да подобри работата на имунната система.” Доктор Раджсри Намбудрипад от Медицински център Сейнт Джуд в Ориндж Каунти, Калифорния казва : “Тъй като маслото от авокадо е противовъзпалително масло, то може да помогне при всяко състояние, което е предизвикано от възпаление в тялото“. В това число влизат заболявания като:

Автоимунни заболявания; 
Артрит;
Кожни обриви;
Хормонален дисбаланс;
Когнитивен спад и други заболявания на мозъка.

Има екстремно висока димна точка, което го прави подходящо за готвене

Маслото от авокадо е термично стабилно до 270 градуса. Което го поставя далеч пред другите термично стабилни масла като гхи, мас, рапица, зехтин. Въпреки, че маслото е стабилно и безопасно за употреба при температури на които останалите масла отдавна вече ще са прегорели следва да имаме предвид, че всички хранителни вещества в него на тази температура са унищожени. Така че, за да извлечем максимума от неговите ползи не трябва да го използваме само за готвене, а и в салати, дресинги, майонеза и всякакви други рецепти, където не е необходимо то да бъде загрявано.

Маслото от авокадо е чудесно козметично средство

Високото съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали в маслото от авокадо го прави не само здравословен избор за консумация, а такъв и от козметична гледна точка. То може да се използва върху кожата и косата, като хранителното масло от авокадо е далеч по-добър избор от козметичното такова.

Ключови изводи

Ако търсите здравословно масло за всичките си нужди, маслото от авокадо е чудесен вариант. То е пълно с хранителни вещества, които поддържат тялото ни здраво има много полезни ефекти.

Някои от най-добрите предимства на маслото от авокадо включват:
Кардио протективни свойства
Чудесно козметично средство
Противовъзпалителни ефекти

Стабилизира кръвната захар
Поддържа здравословно кръвно налягане
Намаляване на негативните ефекти от консумация на захар
Понася готвене на висока температура

Замяната на друго масло с такова от авокадо в любимите рецепти е лесно. Неговия вкус е мек и неутрален и може да се добави практически във всичко.