В тази наша статия ще разгледаме един често задаван въпрос. Колко често да се храним при кето. Възможностите са много и най-различни. Някои хора се хранят три пъти, други четири и повече, трети два, а някои спазват протоколът OMAD – едно хранене дневно.

Много автори препоръчват комбиниране на кето и фастинг при стартиране на този начин на хранене с цел по-бързо влизане в кетоза. Т.нар. speed keto. Несъмнено фастингът ще ускори процесът на влизане в кетоза, но на каква цена? Самият процес на превключване при който ще започнете да използвате мазнини, вместо въглехидрати за енергия сам по себе си е достатъчно стресов за организма. Нужно ли е да го натоварваме повече?

Нужно ли е да се стремим към голямо количество кетони в самото начало? 

Кетозата настъпва бързо, но мастната адаптация отнема далеч повече време. В самото начало на кето хранене, процесът на производство на кетони значително надхвърля възможностите на организма да ги използва. Защо тогава на всяка цена да се стремим бързо да се сдобием с голямо количество кетони в кръвта, които към момента не можем да използваме?

За хората, които не калкулират или следят приеманите калории съществува още един риск. Повечето от тях няма да могат да изядат всички калории в едно или дори две хранения първоначално. Това от своя страна води до опасност от разграждане на мускулна маса, катаболизъм или саркопения, стрес за щитовидната жлеза и синтеза на половите хормони.

Всичко за кето храненето на едно място

Не ни разбирайте погрешно. 

Фастингът, бил той 16:8, 18:6, OMAD или някой друг протокол е много силен инструмент. Автофагията е процес с доказан и мощен ефект. Но както многократно сме споменавали цялостния процес на правилно хранене е по-скоро маратон, отколкото спринт. За всичко си има време. Фастовете ще работят много по-добре при стабилна кръвна захар, когато между храненията няма да го има чувството на глад. Ако калкулирате калориите, които приемате с времето стомахът ще се адаптира към тях и така няма да имате проблем да изядете цялата си храна за деня в кратък прозорец от време или наведнъж.

Какъв е нашия съвет? 

При започване на кето се хранете толкова често колкото обикновено, като единственото нещо, което може и е желателно да промените е да махнете многобройните малки похапвания между храненията, ако вече имате такъв навик.

Междинни закуски може да си позволите, ако имате проблеми с кръвната захар и не се чувствате добре между храненията. Като тези закуски в никой случай не трябва да бъдат високогликемични (горски плодове, които са по принцип допустими при кето). Ядките са добър избор, но следете за количеството. Следете за хипогликемия и определете броя на храненията според това как се чувствате, като в течение на времето се стремете малко по малко да увеличавате интервала. Не бързайте и не си поставяйте цели кога да достигнете до едно или две хранения дневно. По-важно е това как се чувствате. Кето храненето ще работи достатъчно добре и ще ви даде добри резултати и с повече на брой хранения.

Приемайте електролити и МСТ масло, особено в началото. 

Мнозина пренебрегват този съвет и симптомите на кето грипа в периода на адаптация са много по-лоши при тях. Една напитка с кокосов оцет и черна хималайска сол сутрин на гладно, кафе с МСТ и доза магнезий ще облекчат ако не напълно, то поне до голяма степен симптомите, които ще изпитате по време на адаптация. Без тях преходът е далеч по-неприятен.

След като сте вече мастно адаптирани

Когато тялото ви се адаптира към изгаряне на мазнини кетоните в урината ще намалеят или изчезнат напълно. Тогава вече може да ги усвоявате. Изгаряте мазнините приети с храната и тези складирани в тялото за енергия. Чувството за глад намалява и вече няма да имате проблем да изкарвате дълги периоди от време без храна. Кръвната захар се стабилизира. Тогава може да преминете на 16:8, 18:6 или OMAD за да получите пълните ползи освен от кето храненето и от автофагията.

През кое време на деня да се храним? 

Препоръчително е основното ви хранене да бъде в рамките на 2-3 часа преди сън. Ако сте на OMAD, то през деня може да приемате бронирано кафе с МСТ с цел максимизиране производството на кетони и ускорена автофагия. Ако се храните в прозорец от 4, 6 или 8 часа тогава първото хранене е с по-малък обем, а основното е второто и последно за деня.