На пазара вече има сравнително добро разнообразие на готови кето продукти и тъй като все още няма стандарт, директива или законово изискване за това кое може да се нарече кето и кое не за тези, които искат да бъдат стриктни в кето храненето е жизненоважно да могат да отделят качествените кето продукти от останалите.

Ще започнем с хранителните стойности и нетните въглехидрати върху етикета.

Според текущите норми и регламенти за етикетиране един етикет с хранителните стойности трябва да изглежда така:

hranitelni-stoinosti_2021

Какво ни интересува от този етикет?

Разбира се, стойностите на всеки макронутриент са важни, но много хора смятат, че ограничаването на въглехидратите до някаква стойност е всичко, което трябва да се направи за да се хранят кето за това нека първо погледнем нетните въглехидрати. В полето “въглехидрати” производителя трябва да е записал всички усвоими (нетни) въглехидрати в продукта + полиолите (захарните алкохоли), ако има такива. Въпрос на желание от страна на производителя дали полиолите ще бъдат показани на отделен ред. Ако тази информация липсва няма как да знаем реално колко нетни въглехидрати има в продукта.

Внимание! Някои производители показват полиолите на отделен ред, но те не са включени в полето въглехидрати.

Захари.

Те са част от нетните въглехидрати. Следователно не могат да бъдат повече от тях. Като цяло стойност, която не ни интересува особено. Млечните продукти ще имат равни или почти равни стойности в полето въглехидрати и захари. В останалите е възможно или изобщо да няма захари или те ще бъдат по-малко от въглехидратите.

На продукта пише “без захар”. Защо има стойност срещу полето “- от които захари”?

Срещаме този въпрос твърде често и вероятно е добре да обясним. Много от храните, особено растителните и млечните съдържат в себе си естествени захари. Това не е захар, която някой е добавил в продукта. Когато един кето продукт е добре формулиран и правилно етикетиран съдържанието на някакво малко количество естествени захари в него не е проблем.

Влакнини

Това са фибрите в продукта. Те са част от т.нар. “общи въглехидрати”- сборът от стойностите на влакнини и въглехидрати. При изчисляване на макронутриентите ако етикета е правилно конструиран няма нужда да вадим или събираме нищо освен полиолите, ако има такива.

Възможно е продукта да няма никакви влакнини, характерен пример за такъв продукт са млечните. Възможно е и влакнините да са повече от въглехидратите. Най-често при продуктите с основно растителен произход.

Съставки

Големият проблем при готовите кето продукти. Много потребители, а и производители смятат, че една храна става кето когато я подсладим с еритритол, вместо захар. Кето вафла с лимец. Кето бисквитка с кори от пшеничено брашно, захар и нишестено брашно. Кето хляб с основа от слънчогледови семки. Мюсли с мед, ориз, сушени плодове с добавена захар, овес. Има още много и много примери. Срещнем ли една от тези съставки (има и други разбира се) то този продукт не може да бъде използван при кето, независимо дали производителя го е определил като “кето”.

Подсладители

Единствените подсладители, които можем да използваме в кето продуктите на този етап са стевия и еритритол. Точка! Може ксилитол, може малтитол, може нещо друго.. Не. Не може, ако държим на да вършим нещата правилно. Темата е твърде дълга, но поради ред причини тези подсладители не са подходящи за използване в кето храни.

Инулин

Въпрос над който едва ли някой се замисля. Ако проверим в Google дали инулинът е кето ще получим положителен отговор. 100% фибри, значи кето, нали? Често ще срещнем надписа: подсладител инулин от цикория или агаве или фибри от цикория. Тук следва да подходим с внимание. Инулинът НЕ Е подсладител. Стандартният инулин е обикновено 88% или 92% чистота. Като 88% е най-често използвания водоразтворим инулин. Какво са останалите 12 или 8%? Разбира се.. захар. Ето как в състава на една храна незабележимо могат да влязат захари. За това и подслаждащата сила на тези инулини е от 10 до 30%. Инулинът, който можем да използваме в кето храненето е дълговерижен, 98 или 100% и той няма естествена сладост. Когато имаме добавен инулин с 88 или 92% чистота в един продукт твърдението “без добавена захар” върху етикета е невярно. Продукти подсладени само и единствено с инулин означава, че в тях има захар и не могат да бъдат кето. Колко хора знаят за тези особености?

Съотношение на макронутриентите

Има храни, които могат да се използват в кето храненето, но количествата в които ги влагаме са ограничени. Причините могат да бъдат различни. Не бихме искали да използваме прекалено много бадемово брашно в един кето продукт, т.к. ядките се намират на върха на хранителната пирамида при кето и консумацията им е силно ограничена. Не бихме искали да имаме прекалено много кокосово брашно, поради високото му съдържание на нетни въглехидрати. Не бихме искали да имаме кето продукт, което съдържание е предимствено фибри. Всички тези дисбаланси в съставките ще ни дадат един неадекватен кето макрос. 10, 12, 15, че дори 30гр нетни въглехидрати в 100гр кето продукт? Не! Нетните въглехидрати в един кето продукт са цената на която приемаме здравословните мазнини (ако разбира се производителя е използвал здравословни мазнини :) ) в него. На цената на 1гр нетни въглехидрати трябва да приемем 6, 7, дори 10 грама мазнини от един десерт. Единствено при хлябът това съотношение може да бъде по-ниско, напр. 1:3 или 1:4.

Други съставки

Тук единият аспект на въпроса е доколко здравословни са някои съставки- натурално идентичен аромат не означава натурален, “аромат на” или ароматизант вероятно означава синтетика, голяма част от оцветителите са вредни. Влагат се различни консерванти и подобрители.

Но в контекста на кето храненето има и един по-голям проблем. Под надписа натурален аромат може да се промъкне захар с изключително висок гликемичен индекс. Екстракт от натурални аромати смесени с малтодекстрин и декстрин от тапиока законово може да се опише като натурален аромат. Въпреки, че основното му свойство в продукта ще бъде да го подслади. Така ще получим краен продукт с много висок гликемичен индекс и напълно неподходящ за кето хранене.

В заключение

Всички написани по-горе неща имат някакво значение ако приемем, че производителя е честен и има добри добри познания върху свойствата и качествата  на използваните съставки. Както и, че етикетът с хранителната информация съдържа верни и правилно направени изчисления. За съжаление не можем винаги да сме сигурни, че това е така. Съществува производител на който лично обърнахме внимание, че нетни въглехидрати и захари далеч не са едно и също нещо, но въпреки това той продължава да произвежда и продава своите продукти вече с пълното знание, че те са абсолютно неприложими за кето и хранителната им информация не е вярна.