Двойка кебапчета с гарнитура. Това е един незабравим спомен поне за нас. Прекрасният аромат на прясно изпечено кебапче, поръсено със сминдух и накълцан на ситно лук, димящите огромни скари и разнасящия се на десетки метри аромат.

Кебапчето разбира се само по себе си е кето храна, а ако си го приготвим вкъщи то няма да има добавките, които може да съдържа каймата в търговската мрежа.

Няма да влизаме в подробности каква точно трябва да бъде каймата за кебапчета, тъй като има различни рецепти и тълкувания какво е правилното съотношение. Ще дадем някои от тях:

Телешко и свинско:

250 гр. телешко
500 гр. свински бут или плешка
250 гр. по-тлъстички свински гърди
20 гр. сол
9 гр. кимион
7 гр. черен пипер
100-150гр вода за омесване

Кебапчета само от свинско месо според рецептурника на заведенията за обществено хранене от преди 1989г. кебапче от свинско месо се приготвя със следните съставки:

1кг свинско месо от плешка, корем (осмянка) и сланина.
5 гр. кимион
5 гр. черен пипер
20гр. сол
100-150гр вода за омесване

А ние ги приготвихме от телешко и агнешко:

700гр телешко месо
300гр мазно агнешко месо
9 гр. кимион
7 гр. черен пипер
20гр. сол
100-150гр вода за омесване

Приготвяне:

Най-важната част от правилното приготвяне на кебапчето е подготовката на каймата и нейното омесване.
Това изисква доста работа и търпение.
Месото се нарязва на кубчета и смила два пъти с месомелачката.
Прехвърляме в купа, добавят се подправките и започваме омесването като след като сме омесили започваме да добавяме и водата, докато я поеме.
Така приготвената кайма е добре да се остави в хладилника за поне 24 часа.
Преди печенето я премесваме и оформяме на кебапчета.

Печене:

При добре приготвената и омесена кайма колагенът в месото се свързва с водата и създава емулсия, която го прави сочно при изпичането.

Пече се на добре загрята и почистена с четка скара. Ако използвате барбекю на дървени въглища саждите се почистват с глава лук.

Намазняваме скарата с парцал натопен в мас или сланина.

При печенето кебапчето не се повдига от скарата. Търкаля се само в една посока на три пъти, докато се опече.

Добре приготвеното и изпечено кебапче не се прекършва, когато го хванем в единия край с щипката и го разтресем. Ако това се случи, то каймата е била суха, недобре омесена или недостатъчно отлежала.

Когато кебапчето е в чинията при натиск с вилицата то трябва да се пресече и от него да изтече малко количество вода и мазнина.

В нашите кебапчета добавихме лук, сминдух и домашен кетчуп. Питката е от готовата смес за кето хлебчета, която изпекохме в подходяща форма и затоплихме на скарата.

Това е първата ни рецепта за която не даваме хранителни стойности, тъй като те трябва да се изчислят според вида на каймата, която ще използваме.