Kрампите в краката са симптоми от които много хора страдат хронически, като често те се случват през ноща. Нерядко има няколко нощи в които те не се случват, а в последствие се завръщат отново. Този проблем може да се корени в различни причини, които на първо място трябва да разберем. Обичайните причини са нарушената циркулация на течности и кръв в краката.

Ето някои от най-вероятните причинители:

Дефицит на магнезий: Магнезият е минерал, който тялото използва за редица свои функции и за това не бива да ни изненадва факта, че дефицита му може да причини множество симптоми. Суплементацията с магнезий е докзано ефективна в облекчаването на крампите, тъй като действа релаксиращо на скелетната мускулатура.

Най-честите симптоми при установен дефицит на магнезий са:

 • Мускулни крампи

 • Слабост и обща умора

 • Аритмия

 • Високо кръвно налягане

Несъмнено най-удачния начин да набавим магнезий в диетата си е правилното хранене. Храни, богати на магнезий са бадеми, кашу, бразилски орех, ленено семе, какао, артишок, сьомга, спанак, авокадо.

Достатъчния прием на магнезий е особено важен, особено при адаптация към кето хранене, тъй като в самото начало заедно с гликогена тялото ви изхвърля големи количества вода, с което и редица микроелементи. За това е особено важно да се убедите, че ако не можете да задоволите нуждите си от магнезий с храната в рамките на изчисления макрос, необходим за постигане на хранителна кетоза, то приемате добавки във форма, която позволява добра усвояемост и достатъчни количества.

Обичайната необходима доза магнезий зависи от редица фактори и може да бъде в рамките от 3-400мг, до 1гр дневно.

Дефицит на витамин D или калций: Калцият е друг важен минерал, чиито дефицит може да доведе до мускулни крампи. Ако се храните в добре построен кето макрос и правилно разпределени калории в хранителната пирамида, приложима при кето, то такъв дефицит е малко вероятен. Усвояването на калция е в пряка зависимост от нивата на витамин D в организма и поради това е важен за неговото правилно усвояване. Обикновено за преодоляването на дефицит от витамин D е напълно достатъчно да се излагате на слънце от време на време. Но това невинаги е възможно, особено зимата. В такъв случай е препоръчителна употребата на храни съдържащи повече витамин Д като риба, гъби или яйца или приемът на качествени суплементи.

Дефицита на витамин D може да се изрази в следните симптоми:

 • Често и лесно се разболявате

 • Често сте изморени или отпаднали

 • Страдате от болки в кръста или ставите

 • Страдате от депресия

 • При нараняване раните ви зарастват бавно

 • Страдате от косопад

 • Мускулни болки

В допълнение към суплементацията с магнезий и витамин Д, можете да се борите с нощните крампи като включите някои прости разтягащи упражнения за краката, които да активират притока на кръв към тях.

Най-простото от тях е като застанете върху стъпало или висока книга с възглавничките на пръстите и оставите петата да отиде под нивото на пръстите.

Винаги изпълнявайте само статични разтягания – без удари, махове и експлозивно приложено напрежение върху мускулите и сухожилията.

Следете хидратацията си. В кето храненето количествата на фибрите са ограничени и вие ще имате нужда от по-малко вода, отколкото ако се храните с много фибри. Но дехидратацията е една твърде вероятна причина за крампи в мускулатурата.

Суплементи, съдържащи магнезий и витамин Д:
Всичко за кето храненето на едно място