Всички знаем, че за да си в кетоза са необходими няколко прости условия и тогава лесно бихме постигнали серумни нива на кетоните, които да ни поддържат в това състояние. Напълно достатъчно е да изчислим правилно макроса си и да го спазваме. За болшинството физически здрави хора, които искат просто да отслабнат това условие е напълно достатъчно. Те губят тегло и мазнини и получават всички ползи от кето храненето много бързо.

Обикновено това са хора, които преди това са се хранили нисковъглехидратно или поне относително здравословно, избягвайки преработени храни, големи количества захари, хидрогенизирани и транс мазнини.

Друга част от следващите кето хранене в началото се сблъскват с доста повече проблеми. Самата адаптация при тях протича по-бавно и по трудно. Симптомите на преход са повече и по-тежки. Загубата на тегло може и да е ускорена, както при останалите, но може и да е значително по-забавена.

Защо се случва това?

Тогава тези хора започват да се питат- защо? Нали се храня вече правилно, следя и измервам всичко стриктно и виждам всички около мен, които се хранят по този начин да получават страхотни резултати, а при мен не се получава?

Да, правилно изпълненото кето хранене ще повиши серумното ниво на кетони, но това не означава автоматично, че получавате всички ползи от него, навлизайки в терапевтичната фаза на кето храненето.

Най-честата причина за това състояние е, че въпреки, че нивата на кетони са високи, кръвната захар също е висока. Може би най-всеобхватните изследвания върху GKI индекса (съотношението глюкоза : кетони) са дело на Др. Томас Сийфрид.

Неговите изследвания са насочени главно към терапевтичните ефекти от кето храненето при лечение на ракови заболявания и са твърди интересни. С намаляването на GKI туморния метаболизъм спада рязко с десетки проценти, като същевременно нивото на преживяемост се увеличава драстично.

Но не това е темата на нашата статия, тъй като този индекс е важен не само за раково болните пациенти. Той е от изключителна важност и за тези, които преди това са имали висока кръвна захар или други метаболитни проблеми. Той би могъл лесно да бъде изчислен, измервайки серумното ниво на кетони и кръвната захар, използвайки онлайн калкулатор (има много в Google).

Няма магическа пръчка.

Установяването на GKI, гликиран хемоглобин А1С, НОМА индекс, С реактивен протеин (умишлено не споменаваме кръвната захар, тъй като тялото ни разполага с механизъм да я държи в съвсем приемливи нива в момент в който диабетът вече чука на вратата) ще ни дадат отговор на много въпроси, защо нещата не се случват така, както очакваме или не с такава скорост.

Това, което се опитваме да кажем, че ако дълги години сте злоупотребявали със захар, зърнени храни, полуфабрикати, хидрогенизирани мазнини и т.н., не може да очакваме да видим терапевтичния ефект на стриктното кето хранене моментално. Тялото разполага със значителни съпротивителни сили на всичко на което го подлагаме през годините и успява да поддържа хомеостаза или поне усещането ни за добро здраве, далеч след като нещата установими с кръвни тестове са преминали много, отвъд здравословните граници.

Какво можем да направим на този етап?

Самият ефект, че сме започнали кето хранене вече е една голяма стъпка напред. Всички неща, които по-горе написахме са за да ви мотивираме да продължите, а не да се откажете, когато не получите желаните резултати незабавно, както често се случва с хора, неосъзнаващи, че поправката на щетите нанасяни върху тялото с години в много случаи нито ще бъде бърза, нито лесна.

  1. Имайки вече добре пресметнат макрос го спазвайте стриктно и без изключения.
  2. Бъдете последователни, не се отказвайте и не лъжете себе си.
  3. Бъдете реалистични в очакванията, целите си и в сроковете които си поставяте.
  4. Не търсете мотивация само в резултатите от кантара. Дори да не губите тегло най-вероятно в същия този момент в тялото ви се случва нещо много по-важно за здравето ви.
  5. Филтрирайте информацията си. Интернет е пълен с информационен “junk food”, особено що се отнася до кето храненето.
  6. Следете качеството на храната си. Можете да сте в кетоза, ядейки и полуфабрикати, но това не е най-добрата стратегия.
  7. След като вече сте променили храненето си, обмислете да започнете и с някаква физическа активност, ако не го правите.
Всичко за кето храненето на едно място