Несъмнено интересът към кето храненето е по пътя към своя пик. Докато само преди няколко години никой не беше чувал за него или обикновено се асоциираше с диабетната кетоацидоза, дори от лекари, то днес лесно ще намерите десетки, че дори и стотици рецепти и съвети как да го приложите.

За съжаление голяма част от тях все още не показват разбиране към неговото естество.

Вече имахме възможност да разговаряме и работим с доста хора, смятащи, че са се хранили от дълго време на кето и осъзнахме, че съществува съществен проблем в разбирането за него. Буквално нито един от тези хора не е бил в кетоза.

По една или друга причина информацията, която ще намерите българското интернет пространство е дълбоко отровена, щом стане въпрос за кето. Таг #кето се слага на рецепти без никакво основание. Хвърлят се твърдения, относно основните принципи залегнали в него, без никакво познание по темата и без пишещия някога дори да е опитвал да се храни по подобен начин. Споделя се информация от хора, тврдящи, че са били на кето месеци или дори години, които дефакто не са били и един единствен ден в кетоза. Ще намерите хора качили килограми, възвърнали първоначалното тегло или дори качили още, след прекратяване на кето хранененето, получили хормонални проблемии и какво ли още не.

На първо място кето храненето не е режим, нито отказ от храна. То е избор на храна, която ще даде на тялото ви необходимите му хранителни вещестава така, че да функционира правилно.

Няма храни подходящи за сваляне и задържане. Има храни, които са съвместими и такива, които не са. Контролът на теглото зависи единствено и само от поетите калории.

Няма магически храни с отрицателни калории (такива, за преработката на които ще изгорите повече калории, отколкото съдържат). Няма магически храни, чайове, билки и отвари, които ускоряват метаболизма в степен, която да бъде значима за загубата на тегло. Няма магически диети и програми за детоксикация с които ще изчистите “8 килограма шлака от червата”.

Това, което болшинството хора правят е просто да увеличат мазнините в храната си или да се хранят само с рецепти на които пише кето, смятайки, че по този начин са в кетоза.

Това не е кето! Нито е здравословно, нито правилно.

Увеличения прием на мазнини, комбиниран с достатъчно количества въглехидрати, особено с тези в плодовете и подсладители като сироп от фурми, агаве и т.н. ще ви причини единствено и само вреди. По този начин лесно може да си докарате увеличен холестерол, кръвна захар и метаболитен синдром.

Болшинството от кето рецептите, които ще намерите на български, дори издадени в книги са с ужасно грешно пресметнати макроси, нерядко в пъти. По-голямата част от тях са абсолютно неприложими в едно правилно кето хранене.

Но дори и да се храните само по правилно пресметнати рецепти това не ви гарантира нищо. Няма как да знаете, че в края на деня сте постигнали правилното съотношение в калориите си. А това е целта. Края на деня, а не всяко отделно хранене да бъде в точното съотношение.

Една от основните причини да създадем тази страница беше да внесем малко повече разбиране какво представлява този начин на хранене, но за съжаление все още не виждаме промяна в тренда. Все повече хора се хранят кето, без никога да са били в кетоза.

Това е основната причина да искаме да се храним по този начин – достигането на състояние на хранителна кетоза. Това е кето хранененто, а не просто ядене на мазни храни. Като начина да го постигнем е един и само един – стриктно спазване на хранителния макрос и точно измерване и изчислени на храните, които приемаме.

75% мазнини, 20% протеин и 5% въглехидрати от които не повече от 20 гр нетни в рамките на дневния ни калориен прием.

От тук натам, всякакво измерване на кетони в урината е напълно безполезно и безпредметно. Всяко нарушение на този макрос ще ви извади от кетоза, независимо какво показват лентичките.

Единствения начин, по който може твърдо да установите дали сте в кетоза или не е кръвен тест за кетонни тела. И евентуално тогава един тест на урината би ви показал дали вече сте мастно адаптирани и ги усвоявате или изхвъряте.

“На кето съм от 3 месеца, но от време на време ям по някой плод”. Познато твърдение, нали?

Няма такова нещо. При кето храненето и в кето рецептите никога и по никакъв начин не използваме шоколад, бил той 70, 80 или 90%. Зърнени брашна или плодове с висок гликемичен индекс. Дори и в количества, които се вместват в дневния ни прием на въглехидрати.

Целта е да държим кръвната захар стабилна и да използваме мазнините за енергия. Редовните изключения с високогликемични храни ще попречат на това.

Вместо шоколад за рецептите използваме какаова паста, която е на практика 100% шоколад без добавена захар. По-ефективно и по-евтино. Допустимите плодове в разумни количества са беритата.

Друго основно неразбиране е това за калорийния дефицит и кетозата. Кето храненето е начин на живот. То може да продължава до безкрайност, като останете в кетоза за цял живот. Без абсолютно никакви негативни последици върху здравето. Въглехидратите не са есенциална храна и тялото ви има достатъчно ефективен начин да си ги произведе, дори и когато не консумирате никакви. А витамини и минерали в храните, съвместими в кето храненето има в много повече, отколкото в плодовете и зърнените храни.

Докато калорийния дефицит е инструмент. Той се използва за постигане на целите и след този даден момент трябва да се храните в баланс. Неумелото използване на калорийния дефицит води до проблемите, които поради незнание се преписват на състоянието на хранителна кетоза.

Всичко за кето храненето на едно място