Био продуктите се радват на все по-голямо търсене напоследък. Докато преди само десетина години в град като София имаше всичко на всичко два магазина, то в момента те са може би десетки. Съществуват и много сертифицирани местни производители. Повечето вериги имат собствена марка органично произведени храни. Цените понякога са незабележимо по-високи- в рамките на само 5-10%, но в други случаи са 50% или дори в пъти по-скъпи от конвенционално произведените. Разбираемо, всеки един потребител рано или късно си задава въпроса- струва ли си? 

Каква е разликата? 

Органично производство– тези храни по дефиниция са произведени без употребата на синтетични (направени от човек) пестициди, хормони на растежа, антибиотици и GMO организми. Това автоматично не означава, че такива не са били използвани. Съществуват редица одобрени и позволени пестициди и дезинфектанти използвани в органичното производство.

Конвенционално производство– тези храни са добити използвайки един или повече от по-горе упоменатите материали. В резултат добивът обикновено е по-висок, имат по-добър търговски вид и издържат повече и себестойността им при производството е по-ниска.

Много фермери също използват био препарати и практики, но не са сертифицирани поради скъпия и сложен процес. 

Вредни ли са пестицидите? 

Бидейки използвани за да елиминират вредителите по растенията много хора се питат, “това какво общо има с мен“? Съществуват редица описани случаи в които фермери изложени на тях са развили тежки заболявания. Съвсем пресен е случая с американския фермер Диън Джонсън. Същият развива рак в последна фаза в следствие боравенето с двата най-продавани хербицида на Монсанто- “Раундъп” и “Рейнджърпро”. Монсанто бяха осъдени да му изплатят обезщетение от 290 милиона долара (намалени в последствие на 78 милиона след редица съдебни дела). А по настоящем има открити над 5000 такива иска в целите Съединени Щати. Глифозата, който е сочен като основен виновник за причинените от техните продукти заболявания в същото време се счита за безвреден за човек. Това е доказано от серия научни изследвания. Които пък от своя страна са инициирани и платени от Монсанто. Удобно, нали?

Някои пестициди засягат нервната система, други са канцерогенни и въпреки, че всички те се продават свободно и се считат за безвредни, както споменахме по-горе тези заключения са извадени на базата на проучвания финансирани от самите производители.

Изследване на Environmental Working Group цитирано от Time  твърди, че  70% от конвенционално отгледаните плодове и зеленчуци съдържат 230 различни пестицида и техни производни. Въпреки непрекъснатите дебати през последните години и докладите на Европейската комисия за това, че пестицидите са причина за замърсяване с директен ефект върху биоразнообразието, водите и почвите тяхната употреба не намалява.

Само през 2016-та година е Европа са продадени 400 000 тона пестициди!

Ако оставим на страна ефекта върху хората, то този върху планетата е не по-малък. Инсектицидите отравят почвата, убиват микроорганизмите в нея, насекомите, рибите, птиците и растенията.

Можем ли да намалим нивото на пестицидите в конвенционалната храна? 

Да, до някъде. На пазара има редица препарати за измиване на плодове и зеленчуци, които ние всъщност не бихме ви препоръчали. Може да ги замените с някои по-евтини, сигурни и безопасни методи. Имиване с разтвор от лимонов сок, оцет, сол или сода за хляб (използвайте такава без алуминий) ще ви даде същия резултат. Чрез тях може да премахнете до около 80% от пестицидите от повърхността. Измиването трябва да е хубаво, продължително – 1-2 минути и накрая изплакнете със студена вода. Органичните плодове и зеленчуци също е добре да се измиват поради други причини.

Обелването също премахва голяма част от пестицидите по повърхността, логично дори повече от измиването. Но пък тогава се лишавате от голяма част фибрите.

Да се върнем пак на въпроса за един милион- струва ли си? 

Въпреки, че има десетки, ако не и стотици проведени проучвания голямата част от тях дават твърде различни отговори. Според едни чисто като хранителен състав- минерали и витамини няма никаква разлика. Според други тя е значителна. Изследване на Университета в Тексас съпоставящо данни взети в периода 1950-1999 твърди, че протеина, калция, желязото и редица други витамини и минерали са се понижили с 40% за дадения период.

Но поне за едно всички проучвания са единодушни- хората хранили се с органична храна имат много по-ниски нива на пестициди в телата си. Докато тялото ни е младо и силно това може да не изглежда и да не се усеща като голям проблем. Но напоследък все повече проучвания свързват редица заболявания до сега отдавани на възраста като рак на простатата, бъбреците, разтройства на щитовидната жлеза, загуба на слух и Паркинсон с натрупаните във времето пестициди в тялото и спада в имунната защита идващ естествено с напредването на възрастта.

Това са фактите. Решението ще трябва да вземете сами. Но правейки го помнете, че телата ви ще ви ще ви служат далеч по-дълго от една скъпа чанта или телефон.

Всичко за кето храненето на едно място