За да преминем в кетоза трябва да са на лице два фактора:

  1. Нивата на кръвната захар и инсулин трябва да бъдат много ниски;
  2. Да има достатъчно наличие на мазнини/чрез храната или нашите подкожни мазнини/, за да бъдат използвани за енергия.

ketogenno hranene

Имаме наблюдения как много хора хранейки се ниско въглехидратно или кето, не спазват тези два основни принципа. Много модерните напоследък ниско въглехидратни рецепти в многобройните блогове и фейсбук страници, не покриват основните правила на този начин на хранене. Да, технически много рецепти могат да бъдат ниско въглехидратни като спазваш даден минимум от нетни въглехидрати, но ако този минимум от въглехидрати повиши вашата кръвна захар и съответно инсулин, да накарате тялото си да гори мазнини за енергия би било невъзможно. Едно е сигурно, ако спазвате всички правила, и се храните спрямо кето хранителната пирамида и спрямо нуждите на вашето тяло, резултатите идват толкова бързо, че няма място за чудене дали сте в кетоза или не. Ако не виждате резултати и то бързи резултати особено в началото, значи правите нещо грешно.

Има много способи, които ще ни помогнат да влезем в кетоза по-бързо и ефикасно, но всеки човек отговаря по различен начин на тях. Някои организми могат да понасят повече въглехидрати, докато други трябва да ограничат приемът им до минимум, за да постигнат кетоза. Единственият начин сигурно да тестваш дали си в кетоза е да измерваш нивата на кетони в кръвта. Метода е скъп, като минимална цена на  сравнително добри уреди е от порядъка на 100 лв и всяка лента е отделно по 2 лева.

Лентичките за урина са един евтин, но за съжаление изключително неточен вариант, и могат да служат за някакъв ориентир може би за около 5 дни за тези, които стартират за първи път. Веднъж адаптирали тялото си да използва кетони за енергия, в урината няма да има сериозно наличие на кетони, поради което и много хора биват заблудени, че всъщност са излязли от кетоза. Колкото по-адаптирано е тялото да гори кетони за енергия, толкова по-малко всъщност се изхвърлят чрез урината. Даже напротив, след определен период спазване на кетогенно хранене и високи стойности на кетони в урината, би показало, че всъщност ги изхвърляте, а не ги използвате за енергия.  Различните нива на хидратация на тялото, също ще дадат грешни резултати. Кетоните в урината са остатъчни кетони, които са изхвърлени от тялото, а не тези които се използват. Точно поради тази причина тестването на нивата им там е абсурдно и няма никакво значение, защото не тези кетони се използват от тялото за енергия. Съответно тяхното тестване или не, не ни носи никаква полезна информация.

По наше мнение, е по-добре да инвестирате тези пари в качествена храна, следвайки калорийния си дневен прием/използвайте нашия калкулатор/,следвайки доказаните практики, избягвайте всичко, което може да ви изкара от кетоза и ще достигнете кетоза. Резултатите са прекалено очевидни, за да не разберете че сте в кетоза. Адаптирайки тялото си, се наблюдават редица странични ефекти, които могат да бъдат показателни за това дали навлизате в кетоза, но също могат да бъдат и избегнати с правилен подход.

Вижте как да увеличите производството на кетони тук

Всичко за кето храненето на едно място