ketogenna dieta sreshtu tradicionno hranene

Kетоните са продукт от мазнинния обмен. Черният дроб използва мазнините, които набавяме с храната си или мазнините в тялото ни и ги превръща в кетони, преди те да бъдат използвани от митохондриите.

За разлика от простият процес, при който захарта се превръща в глюкоза, при метаболизмът на мастните киселини, се образуват три вида кетони:

  •  Ацетат/ацетон/
  • Ацетоацетат/АцАц/
  • Бета Хидроксибутират /БХБ/

Кетонът с най-важна метаболитна функция е АцАц, който или се ползва за енергия или се превръща в БХБ. БХБ  не се определя като истински кетон, но той играе важна роля в цялостния процес на кетоза и благоприятства растежа на нова нервна тъкан в мозъка. Ацетонът е с най-слаб метаболитен ефект и най-често се разгражда или бива изхвърлен с урината и дъха. От там се появява и т.нар. ‘кето дъх’в адаптационния период.

Как да увеличим така нужните ни кетони, за да горим мазнини за енергия, може да видите на илюстрацията:

proizvodstvo-na-ketoni

Безспорно най-бързия начин за влизане в кетоза е гладуването. За период от 24 часа без храна, единствено и само прием на вода, ще понижи кръвната ви захар и тялото ви ще започне да гори мазнини за енергия.Гладуването не само ще ви помогне за производтсво на кетони, но помага за чревни проблеми, подобряване на имунната система и когнитивната функция, както засилва и производството на растежния хормон. Но повече за предимствата и видовете гладуване, ще разгледаме в отделна статия. Докато гладуването, може да ви вкара в кетоза, за да я поддържате е необходимо кето начин на хранене. Все пак имайте гладуването в предвид, ако поради някаква причина излезете от кетоза като бърз начин да се върнете отново в играта. 

ketogenno hranene makronutrienti kaloriiВисоко интензивни тренировки включващи всички мускулни групи, ще ви помогнат бързо да изразходите натрупания гликоген в мускулите и да накарате тялото си да почне да ползва мазнини за енергия.

Една кратка високо интензивна тренировка изпълнена по време на период на гладуване, може да бъде най-добрия съюзник в борбата ви с излишните килограми.

Кафе или друг изтчоник на кофеин по време на периодично гладуване, е също много силен инструмент в производството на кетони. Пробвайте нашата рецепта за кафе за горене на мазнини

МСТ масла ози вид мазнини биват изключително бързо и ефикасно превръщани в кетони от нашето тяло, именно това ги прави верни съюзници в кетогенния начин на хранене.

Ако целта е горене на мазнини, за нас най-доказаните способи за подпомагане производството на кетони е съчетанието от периодично гладуване, кафе за горене на мазнини и високо интензивни интервални тренировки по време на гладуването.

Продукти, които може да използвате:
Всичко за кето храненето на едно място