Никоя диета и никое правило не е валидно в еднаква степен за всички. Различни сме и всеки трябва добре да се информира и да прилага най-доброто за своето тяло. Въглехидратите било нетни или общи влияят на кръвната захар и инсулина по различен начин за всеки човек.

В кето средите за въглехидрати се броят само нетните, или това са тези след като от общите въглехидрати се извадени фибри и алкохолна захар. Доколко това е правилно, ще се опитаме да обясним позовавайки се на няколко научни факта и нашия личен опит.

Трябва ли да броим общите въглехидрати следвайки кетогенно хранене?

Нека разгледаме въпросът така, фибрите, които повечето хора изключват като част от калорийния си прием се делят на разтворими и неразтворими. Причината поради която повечето хора броят само нетни въглехидрати е, че фибрите се смятат за неусвоими от организма съответно и не повишават нивото на кръвната захар. Само, че това твърдение не е изцяло вярно, защото това се отнася само за неразтворимите фибри, а много кето подходящи храни съдържат и разтворими.

Фибрите са несмилаемата част от растителните храни, като те се разделят на неразтворими (целулоза и лигнин) и разтворими (които се разлагат в мастни киселини)

Ето една разбивка на някои често използвани храни при кето храненето и съдържанието им на двата вида фибри:

fibri hranosmilane dieta

Как влияят разградимитe фибри на нашия организъм? Доказано е, че организмът ни извлича калории от разтворимите фибри, а що се отнася за влиянието им върху кръвната захар, тук има две теории.

Какво точно се случва?

Кратко-верижните мастни киселини пропионат и бутират, които се получават от ферментация на разтворими фибри в дебелото черво, активират чревна глюконеогенеза. Бутиратът способства за засилване на енергийния разход, но пропионатът засилва чернодробната глюконеогенеза (освобождаване на глюкоза от черния дроб)

Според други изследвания обаче, разтворимите фибри всъщност способстват за понижаването на кръвната захарПропионатът може да бъде използван при чревната глюконеогенеза и общия ефект от кратко-верижните мастни киселини всъщност да се изразява в нетен спад на кръвната захар. За разлика от чернодобрната глюконеогенеза, чревната спомага за понижаване нивата на глюкоза и нейното унищожаване. Смята се, че късо верижните мастни киселини са от полза при намаляване количеството на чернодробната глюкоза.

Освен това, при ферментация на разтворими фибри, се стимулира производството на чревни хормони, които играят роля в индуциране на ‘ситостта’. Както вече знаете, едно от основните предимства на кето храненето е точно това- контролиране на непрестанния глад (подтискане на апетита). Едно от основните неща, които водят до загуба на излишни килограми.

На кое да вярваме? 

Зависи какво искате да постигнете и каква е вашата чувствителност спрямо въглехидратите. При някои хора дори малкото количество въглехидрати може да повиши кръвната захар, а други могат да понесат доста по-щедри количества от 20 грама на ден.

Ние смятаме нетни въглехидрати, точно това е и заложено в нашите рецепти в блога, като рядко надвишаваме 40-50 гр общи въглехидрати. Прием на до 50 гр общи въглехидрати се смята, че е допустим за да поддържане на кетоза.

Пробвали сме и смятане само на общи въглехидрати (отново границата е 20гр) и смеем да твърдим, че се отрази по-добре на топенето на мазнини.

Колкото повече се доближаваш до желаното тегло, толкова по-трудно става топенето на излишни мазнини. Вече знаем кои храни как ни влияят и е по-лесно да преценим приемът си на въглехидрати. Бихме казали следното за хора, които тепърва стартират- тъй като никой не знае до каква степен понася дадени въглехидрати, е добра идея да се броят общите, а не нетните. Ако не се чувствате добре заради кето треска, намалявайте ги постепенно от 60 гр общи на ден през първите две седмици до 20 гр общи на ден.  Как да избегнете кето треската вижте тук.

Разберете какво работи за вас

20 гр общи въглехидрати на ден би било доста рестриктивно за вкуса на повечето хора приложено в дълъг период от време, но преди да опознаете тялото си и начина по който то реагира на въглехидратите, може и да е добра идея да следвате именно този подход при броене на въглехидратите за деня.

Всичко за кето храненето на едно място