След толкова много време, в което кето храненето е все по-популярно едва вчера си дадохме сметка, че ние всъщност пропускаме една голяма част от съдържанието свързано с кето, което се появява в дигиталното пространство.

Причината за това беше клип, на който попаднахме и там се разказваше, че щом сме на кето и не произвеждаме достатъчно инсулин, то няма как да произвеждаме и достатъчно серотонин и съответно ще бъдем нещастни.

Уважаемата блогърка пропуска факта, че при висока кръвна захар абсорбцията на триптофан, прекурсора на серотонин е всъщност по-ниска.

Кой да обясни на уважаемата блогърка също така, че редица храни от основата на хранителната пирамида- яйца, телешко месо, риба имат по-висок инсулинов индекс от редица плодове или дори популярни десерти, приготвени със захар?

Или че повишен инсулин, предизвикан от повишена серумна глюкоза е едно, а повишен инсулин от инсулиногенни храни при ниска глюкоза е нещо съвсем различно. Очевидно е и, че авторката не разбира ролята на серотонина в бета клетките на панкреаса и поради някаква причина преди да размишлява на тема нисковъглехидратно хранене и серотонин, не е чела работата на Diego J. Walther, Nils Paulmann et.al, който достатъчно добре я обяснява.

Вероятно по нейния пример хората с инсулинова резистентност, които секретират много повече инсулин от нужното са далеч по-щастливи от тези, които не страдат от нея. Твърде съмнително твърдение, нали?

Но аз се чувствам по-добре след като изям нещо сладко

Разпознавате ли се в това твърдение? Голяма част от хората хранещи се по традиционния начин се чувстват така.

А причината при хора с развита в една или друга степен ИР е проста – хранене-покачване на кръвната захар над нормата-секреция на на инсулин-понижаване на кръвната захар под нормалните нива (вече се чувстваме зле) и отново хранене, за да се чувстваме добре.

Дни по-рано видяхме друга спонсорирана публикация, която твърдеше, че един определен процент от инсулиновата резистентност е предизвикан от стрес. Кой от нас днес не е подложен на стрес? Удобно и лесно обяснение, което може да ни накара да изберем един грешен път да търсим проблема. Но това, което стресът причинява на производството на инсулин е, че го намалява. А както знаем характерни за инсулиновата резистентност са по-скоро високите нива на инсулин. Т.е. две съвсем различни неща.

На друго място се твърди, че не е добре да си в постоянна силна кетоза. Без никакво обяснение защо. В нашите уши това звучи като “не е подходящо една жена да бъде много бременна”. Може да бъде малко бременна, но много не е препоръчително, защото предизвиква дискомфорт и различни проблеми. Просто няма понятие като лека кетоза. Или сме в кетоза и мастно адаптирани или не сме.

Четвърти кето гуру харчи пари за гръмка реклама с която твърди, че инсулиновата резистентност е в основата на проблемите с кръвната захар.. о, какво откритие! До тук добре. Според нас е безсмислено в 21-ви век да съобщим на всички, че земята е кръгла, но да кажем, че все още има хора, които не го знаят и биха имали някаква полза от тази информация. Но продължаваме да четем и какво да видим – “инсулинът е хормон, който предизвиква тялото ви да усвоява кръвната захар “глюкоза” и да я преобразува в енергия, но клетките абсорбират глюкоза за да я превърнат в телесни мазнини”. Вероятно нечии клетки, са отсъствали още в девети клас, когато процеси като гликолизата се изучават в часовете по биология.

Сега сериозно. Част от глюкозата може да бъде складирана като гликоген. И друга част с помощта на циркулиращия в кръвта инсулин да бъде складирана като мазнини. Но това са нормални процеси в които нито инсулина, нито глюкозата имат решителната роля, а по-скоро излишеството им. Подобно плоско тълкувание и изопачаване на биохимичните процеси и насаждане на страх от глюкоза, кръвна захар и инсулин не е от полза за никого.

Това ни даде повод да се замислим

Заради изградения филтър към глупостите и помията, която се лее непрекъснато и отвсякъде, щом стане въпрос за кето, базиран на знанията и опита, които имаме ние всъщност пропускаме съществената част от потока информация по темата.

Част от нещата се говорят от хора били на кето, след като нещата им не са се получили. Обяснението “всички сме различни и при мен не действа” е чудесен и лесен начин да обясним, че не сме правили нещата правилно и последователно без да се самообвиняваме. Но за съжаление истината не е там.

Други са на кето (или по-скоро така вярват) от дълго време, но не разбират някои най-базови понятия и правила в кето храненето и по този начин подвеждат мнозина споделяйки информация, която просто не е вярна. Отново загубата на един определен брой килограми от тези хора се приема като атестация за техните знания по темата и нищо не може да ги убеди да подходят по-сериозно и научат повече неща.

До сега не сме осъзнавали това като проблем, но се замислихме за масата от хора за които тази информация е предназначена.

Болшинството от тях нямат знанията, които ще им позволят бързо и качествено да филтрират тази безсмислена и вредна информация.

До къде води това?

Разбира се до най-разпространените и безпочвени твърдения с които е известно кето храненето- не може да бъдете на кето постоянно, ще развиете аменорея, ще увредите щитовидната си жлеза, косата ви ще опада или в най-добрия случай ще оредее, ще изгубите мускулната си маса, няма да имате сила и издръжливост и още и още и още..

Какво е решението?

Единият път по който може да тръгнете, както се досещаме е добрата база от знания, която да ви позволи да изградите филтър срещу всички тези неща. А другият вероятно ще ви изненада- научете просто основите, макрос, калории, храни, пирамида и от там нататък потънете в пълно невежество. Тези базови знания ще свършат всичко останало, когато ги прилагате правилно.

Вероятно се чудите защо препоръчваме невежеството? Ами самите ние ако не знаехме, че не можем да сме на кето от толкова години нямаше да бъдем и понастоящем да се радваме на всички позитиви, които получаваме от него. Ако не знаехме, че кетото не позволява човек да бъде деен, активен и да трупа активна мускулна маса нямаше да изглеждаме по този начин днес. Ако не знаехме, че на кето не може да се забременява или да се кърми нямаше да отгледаме две здрави деца по този начин. :-) :-) :-)