Изпитвали ли сте затруднение да свалите излишните килограми? Дори и да успеете да се отървете от тях, сполетявал ли ви е т.нар. йо-йо ефект след диетата, при който ги връщате отново и натрупвате още повече мазнини отколкото преди?

За много хора в годините преди 30те е по-лесно да свалят мазнини, а след 40 за това става трудно или направо невъзможно за някои. Това се случва заради хроничните възпалителни процеси в тялото им и увредените хормонални функции. Годините на лоши хранителни навици в крайна сметка ви застигат и взимат своето.

Къде сме сбъркали, за да стигнем дотам?

Повечето от нас смятат, че свалянето на мазнини е просто изчисление на калории, по-малко калории = загуба на излишни килограми.

Това е остаряло схващане за това как се горят мазнини. В днешно време и светът в който живеем с всичката вредна храна, която ни залива отвсякъде, нещата не стоят точно така. Отслабването зависи от правилно фунцкионираща еднокринна и имунна система. Всеки от нас познава човек хранещ се крайно оскъдно и въпреки това с наднормено тегло, нали?

Ако ограничаваме калориите и гладуваме, това нито ще ни помогне да свалим излишните килограми, нито ще ни направи по-здрави. Но пък, ако начинът ни на живот спомага за подобряване на хормоналните ни функции и едновремено с това регенерира имунната система, то тогава свалянето на мазнини става възможно, а здравето ви ще се подобри. Кетогенното хранене фокусира върху тези два фактора и именно заради това е толкова успешно в горенето на мазнини.

Основни грешки:

Хранене с обезмаслени продукти

Тези продукти, обикновено са пълни с нискокачествени, силно фабрично преработени, бедни на полезни хранителни вещества. Непреработените, натурални източници на въглехидрати, имат фибри, анти-оксиданти, ензими и минерали. Те стабилизират нивата на кръвната захар. Докато преработените храни повишават кръвната захар и предизвикват възпалителни процеси в тялото.

Възпаленията увреждат клетъчните мембрани и оттам възникват проблеми с регулацията на хормоните. Когато хормоналната ви функция е нарушена, това води до още възпалителни процеси и оттам и невъзможността да се свалят мазнини.

Добрите мазнини произвеждат хормони и заздравяват клетъчните мембрани. Това спомага за една урегулирана функция на хормоните. Затова не е добра идея да се консумират обезмаслени продукти. Не само заради бедното им съдържание на всякакви полезни вещества, но и заради необходимостта да приемате мазнини.

Това е една основна грешка при много хора, които се опитват всякакви диети и лишения, и съответно не получават никакви резултати.

Промишлено произведената и силно преработена храна е пълна с консерванти, оцветители, стабилизатори, емулгатори, подобрители, преработени мазнини, и още десетки изкуствени добавки. Надали има някой, който не е запознат с вредите от всички Е-та и т.н., няма да ви занимаваме с това, сигурни сме, че знаете. Тази храна има много генно модифицирани съставки, което я прави и богата на пестициди, хербициди, често има добавени синтетични витамини и минерали. Това изобилие от неестествени източници на “хранителни вещества” е един от основните причинители на възпалителни процеси в нашето тяло.

Погрешни методи на трениране

Смеем да твърдим, че хората, които мислят, че най-доброто за горене на мазнини са кардио тренировките, грешат. Да изкарате цели 45 минути със слаба интензивност на велоергометъра може да ви помогне да изгорите някоя друга калория допълнително, но в никакъв случай няма да задейства изгарянето на мазнини по най-добрия начин. Именно това е причината за превръщането на много от тези устройства в едни скъпи окачалки за дрехи.

Всъщност подобна тренировка само стресира тялото и може да попречи стимулирането на хормони за горене на мазнини, което ще ви донесе по-малък резултат, отколкото ако използвате това време за една по-пълноценна интензивна тренировка.

Вместо да изкарате 45 минути, една високо интензивна дори и 5 минутна тренировка, че помогне много повече. Да 5 минути, затова без оправдания, за липсата на време.

Когато тренировката е с висока интензивност за кратък период от време като табата или HIIT тя стимулира производтсвото на хормона на растежа. И като добавка вие ще продължите да изгаряте мазнини в следващите 24 до 36 часа.

5 minutna trenirovka v kushti

Високо интензивни тренировки, включващи големите мускулни групи, като клекове, тяга, лицеви опори, набирания, повдигане от лек ви дават най-добър ефект що се отнася до горене на мазнини. Колкото повече мускулни фибри изтощите (включвайки големи мускулни групи)толкова повече хормон на растежа ще произведете.

Интензивните тренировки трябва да са от 5 до 30 минути, защото тогава имат най-добър ефект. По-голяма продължителност ще доведе до негативни резултати, като произведе стресови хормони, които ще възпрепятсват производството на хормон на растежа

Силно рестриктивна диета, рязко ограничаване на калориите и гладуване

dieta za otslabvane

Редица изследвания показват, че хората които рязко намалят калорийния си денвен прием и гладуват, после връщат свалените килограми дори двойно. Гладът дава сигнал на тялото да изпадне в режим на оцеляване, което забавя метаболизма и води до излишен стрес. Тук следва да правим разлика между фаст, пълен или периодичен (планирано гладуване) и непълноценно хранене.

Не гладувайте, яжте правилната храна, това е ключът за успех!

Всичко за кето храненето на едно място