Той е може би най-популярния десерт. Можем да го намерим практически във всеки магазин. Под всякаква форма. Млечен, бял, тъмен, шоколадови вафли, бонбони и въобще каквото можете да се сетите. Консумацията му расте от година на година, като през в периода 2018-2019-та тя се очаква да е близо 8 милиона тона или в парично изражение- продажби за над 100 милиарда долара. Доста апетитен бизнес, нали?

Полезните съставки в шоколада

Използвайки интернет лесно можем да намерим десетки статии за това колко полезен е той. И това до голяма степен е вярно.

Един добър шоколад съдържа какаова паста. Един от най-богатите природни източници на магнезий, също така източник на желязо и фибри. Съдържа още много минерали, флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти. Фенилетиламинът и анандамида в нея са отговорни за доброто настроение свързано с консумацията на шоколад. Истинската качествена какаова паста се приготвя от цели судено пресовани какаови зърна, при което се запазва естественото им съдържание на мазнини.

Друга основна съставка е какаовото масло. Извлича се от ферментирали сурови какаови зърна, заедно с обвивките им. Така получената какаова маса се пресова и се извлича какаовото масло. Остатъчен продукт от него е смляната на фина пудра маса – какао на прах. Поради високото си съдържание на естествени антиоксиданти то е една от най-стабилните естествени мазнини. Помага за нормализиране на кръвното налягане и има роля в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Тук отваряме една скоба за да напомним, че не всяко какао има тези свойства. Суровото какао на прах е продукта, който има някаква хранителна стойност. Обикновеното какао приготвено от препечени на висока температура какаови зърна е с променена молекулярна структура и без никакво съдържание на ензими. Това не е здравословен продукт.

До тук с полезните съставки

Във всеки един конвенционален шоколад има добавена захар. В повечето случаи в неразумно големи количества, които напълно обезсмислят полезните свойства на основните му съставки. Лецитин- няма да се спираме задълго на него, но докато в слънчогледовия лецитин можем да намерим редица полезни свойства, това не важи за соевия, който обикновено се използва в шоколада. Останалите варират според вида и марката- изкуствени аромати, овкусители, подсладители.

Това ли беше всичко? Всъщност не, лошите новини предстоят

Гледайки масовите рецепти за ниско въглехидратни десерти, торти и сладкиши “без захар” често виждаме да се използва тъмен шоколад. И макар у нас да буди недоумение факта, как една рецепта може да бъде без добавена захар, когато в нея има 200 грама 80% тъмен шоколад, самия той съдържащ порядъчното количество от около 70гр чиста захар голямата злина в този шоколад идва от съвсем друго място.

Минерални масла, кадмий, олово, полирароматни хидрокарбони

Звучи, изглежда и е като съставки в отработени автомобилни газове. Но това намираме и в голяма част от масовите шоколади на пазара. Първите положителни тестове направени от различни потребителски асоциации от цял свят датират от вече 10 и повече години. Но положението и до ден днешен остава непроменено.

Оловото и кадмия се акумулира в тялото и избягването им е важно. Особено при децата. Оловото е силно токсично за нервната система, черния дроб, бъбреците и репродуктивната система. Хроничното излагане на неговото действие може да доведе до анемия, слабост, увреждане на бъбреците и мозъка. Дори в ниски дози се свързва с понижен IQ коефициент и неспособност за усвояване на нови знания.

Последиците от излагане на кадмий не са по-добри. Той води до сериозни проблеми с бъбреците, костите, дробовете. Свързан е с риска от остеопороза, сърдечни заболявания и тумори. Също както и при оловото, децата са по-поддатливи на тези рискове.

Минералните масла и полиароматните хидрокарбони, очаквано също се натрупват в органите като имат мутагенен и канцерогенен ефект.

И като капак- тези замърсители са установени в много повече марки тъмен шоколад, който е далеч по-предпочитан от хората стараещи се да се хранят по-здравословно. Неприятен парадокс- заменяме захарта с тежки метали.

Кои са марките?

През годините са тествани много марки. Вероятно и при тези, които не са положението е сходно. Но ето кратък списък с някои марки популярни на нашия пазар, които са имали положителни резултати.

  • Lindt
  • Hershey’s
  • Fairglobe (марка на Lidl)
  • Marabou – Mondelez (Ikea)
  • Godiva
  • Mars
  • Cadbury
  • Kraft Foods
  • Ritter Sport

Търсите повече информация?

Линк към изследването на As you saw в което са тествани 309 продукта към настоящия момент за периода 2014-2018г. Това е може би най-пълната база данни събрана по въпроса до сега.

Линк към изследване на The Danish Consumer Council

Светлина в тунела

През 2018г 31 производителя на шоколад, сред които Cargill, Hershey, Mars и Nestle под обществения натиск и заведеното срещу тях дело се съгласяват да финансират независим експертен комитет, който да разследва източника на замърсяване с олово и кадмий в шоколадовите изделия. Както и да намери приложими мерки за намаляването на техните нива.

Паралелно с това се обсъжда задължение при превишаване на определени стойности на тези съставки в продуктите те да бъдат обявени на етикета.

Да се върнем пак към използващите шоколад в рецептите си

Оставяйки настрани въпроса с добавената захар, ако не желаете да използвате алтернативни нискогликемични подсладители най-добре би било използването на био какаово масло, био какаова паста, био какао, а за подсладител- фурми, стафиди, банан. От една страна до голяма степен ще си гарантирате сигурност, че в храната ви не присъстват тежки метали, а от друга макар и с фруктоза десертите ви ще бъдат наистина без добавена захар, а към плодовата захар ще имате и фибрите от плодовете, които ще забавят усвояването й.

Линк към изследването на As you saw.

Домашен шоколад може да приготвите с тези продукти:
Всичко за кето храненето на едно място