Кето хранене за деца? Да или не? Нужно ли е? Вредно ли е?

Съвременните деца до осмата си година изяждат толкова захар, колкото възрастните преди 100 години са консумирали за целия си живот! Тревожно, нали?

Много заболявания в зряла възраст сега се наблюдават и при децата. Диабет тип 2 някога е бил наричан диабет при възрастни, но това му название вече е твърде неправилно. Той вече добива епидемични размери и при децата.

Обръщали ли сте внимание колко деца съществуват единствено с литри безалкохолни напитки, чипс, пайове, McDonald’s, KFC, Subway ежедневно?

Телата им още от ранна възраст са пристрастени към храни с висока и бърза енергия, които освен всичко предизвикват редица хранителни и функционални дефицити и зависимости. Хранене с нулева хранителна стойност!

Кето за деца. Малко история.

Поради популярността на кето храненето и неговия несъмнен успех в контрола на теглото при възрастните все повече родители се замислят дали то е удачно да се прилага и при  деца с наднормено тегло.

Ако се върнем малко назад ще открием, че кето храненето се използва при деца с епилепсия още от 20-те години на миналия век. Това е общоизвестен факт, но малцина знаят, че има данни за подобен опит датиращ още от преди 500г пр.н.е.

Протоколът на кето хранене, който се използва в тези случаи може да бъде много успешен за деца с епилепсия, но не е подходящ като метод за контрол на теглото при здрави деца. Там обикновено се използват съотношения протеин:мазнини:въглехидрати като 6:90:4, 12:82:6 или 10:73:17, които са подходящи за целта, но не дават на едно здраво дете достатъчния протеин нужен за растежа. За това и много родители, които се интересуват дали могат да разчитат на кето хранененто за децата си ще попаднат на мнения, че то ще предизвика проблеми. И това е напълно вероятно, ако се използва протокол с толкова ограничени количества протеин. Но както споменахме това не е класическото кето хранене, а специално пригодено кетогенно хранене за деца със специфични нужди, където ползите надхвърлят вредите.

Какви са другите ни варианти?

  1. Диета с ограничени мазнини
  2. Диета с ограничени калории
  3. Повече движение и спорт

Но дали те работят и са безопасни?

  1. Много деца и юноши с наднормено тегло прибягват към диети с екстремно ниско съдържание на мазнини в опит да свалят тегло. Никога не го правете, особено в тази възраст! Здравословните мазнини са жизненоважна част от диетата на детето и те не трябва да бъдат прекомерно ограничавани или забранявани. Особено за по-малките деца мазнините и холестеролът играят важна роля в развитието на мозъка и хормоналните жлези. Те помагат на организма да абсорбира някои витамини (витамини А, D, Е и К са мастноразтворими, което означава, че те могат да се усвоят само ако има мазнини в диетата). Те са градивните елементи на хормоните ,изолират всички тъкани на нервната система в тялото и дават чувство за ситост. Диета бедна на мазнини в тази възраст би могла да увреди необратимо хормоналната система на детето. 
  2. Децата имат нужда от енергия и наднорменото им тегло рядко е резултат от траен калориен излишък, освен ако не водят твърде заседнал начин на живот. Обикновено проблема се корени в голямото количество калории от захар и прости въглехидрати.
  3. Спортът естествено не може да навреди на никой, още по-малко на дете. Но да разчитаме, че той ще реши проблемът с лошото хранене е твърде наивно. Калориите изгорени при спорт са твърде незначителна част от дневния ни енергоразход.

Нека видим пряко сравнение в резултатите на деца с наднормено тегло разделени на две групи – кето и хипокалорична диета.

Петдесет и осем деца със затлъстяване са поставени на една от двете диети (кето без ограничение в калориите и диета с малко мазнини и намалени калории)за 6 месеца. И двете групи значително намаляват теглото си, телесните мазнини, обиколката на талията, инсулина на гладно и HOMA-IR (р = 0,009 за кетогенната група и р = 0,014 за хипокалоричната), но разликите са по-големи в кетогенната група. И двете групи увеличават значително WBISI (индекс на инсулиновата чувствителност в цялото тяло), но само кетогенната група увеличава значително високомолекулярния адипонектин (р = 0,025).

Заключението, което прави това проучване е, че кетогенното хранене разкрива по-изразени подобрения в загубата на тегло и метаболитните параметри от хипокалоричната диета и може да бъде възможна и безопасна алтернатива за отслабване на децата [1].

Как да го направим и необходимо ли е стриктно класическо кето за деца?

За съжаление, въпреки всичките ни усилия в последните три години кето храненето въпреки, че придобива все по-голяма популярност остава все така неразбрано като принцип и начин на приложение. За това и не съветваме никой да прилага това, което знае или си мисли, че знае за кето храненето върху деца без да се запознае поне с тази статия или основите на кето храненето като цяло.

Ще се опитаме да изведем само някои прости принципи, които е достатъчно да бъдат спазвани.

Ако отглеждате деца с ниско въглехидратно хранене, акцентът трябва да бъде върху храненето им с вкусни ястия, богати на хранителни вещества.

Децата не трябва да разчитат на захари, зърнени храни и закуски с високо съдържание на въглехидрати.
Акцентът на храната трябва да бъде върху на пълноценни, непреработени храни и такива, богати на хранителни вещества.

Ниските въглехидрати са свързани с връщане към основите – месо, зеленчуци, плодове с ниско съдържание на захар, семена, ядки и здравословни мазнини. Истинската храна е проста храна.

На първо място се опитайте да ограничите нездравословната храна и намалите захарта, ултрапреработените въглехидрати и приема на пшеница, зърнени храни, картофи и ориз.

Нашия опит.

Нашите деца не се хранят кето или без въглехидрати, а с ниско съдържание на въглехидрати. Отново се връщаме малко по-нагоре –  хранене с пълноценни храни, които естествено са с по-ниско съдържание на въглехидрати от източници, богати на хранителни вещества. Когато базирате храненията на децата си на пълноценна истинска храна, те почти стават нисковъглехидратни по подразбиране.

Не е нужно да сте абсолютно стриктни с приема на въглехидрати за деца, ако те са в рамките на здравословното си тегло, тъй като те обикновено са по-чувствителни към инсулин, отколкото възрастните, така че тялото им може да се справи по-ефективно със захарите и богатите на хранителни вещества въглехидрати.

Не забравяйте, че хроничните заболявания не се появяват за една нощ, а развитието им отнема десетилетия. Това здравословно бъдеще започва в детството.

Как да започнем?

Постепенно! Ако започвате в една по-зряла възраст промяната на хранителните навици на едно дете би могла да бъде изключително тежко предизвикателство. Не бързайте нито да постигнете резултат веднага, нито да се откажете твърде бързо.  Сложете двойно по-голямо количество в чинията от това, което предполагате, че детето ще изяде и склонете на половината. Твърде плитък трик, но работи забележително добре понякога.

Оставете ги сами да изберат какво да сложат в кутията си за обяд в училище.

Изрежете най-очевидните храни от които дебнат захар и ултрапреработени въглехидрати. И бавно въведете истинска пълноценна храна на тяхно място.

Децата се нуждаят от здравословни мазнини – те ги засищат за по-дълго, съдържат незаменими мастни киселини и доставят мастноразтворимите витамини А, D, Е и К.

Децата се нуждаят от протеини – градивни елементи за растящите си мускули.

Децата се нуждаят от качествени въглехидрати с хранителна плътност. Но те не са това, което повечето хора си представят. Въглехидратите с хранителна плътност са пълномаслени млечни продукти, ядки, семена, горски плодове и разбира се зеленчуци. Те са основният източник на въглехидрати в нашето домакинство.

Децата се нуждаят и от зеленчуци – фибри, витамини, минерали, микроелементи, антиоксиданти, фитохимикали.

Ползите ще станат видими много скоро след като се ограничат: безалкохолни напитки (а енергийните напитки са абсолютно недопустими), по-малко торти, по-малко сладкиши, по-малко сладолед, по-малко чипс и доматен сос (който е също толкова високо съдържание на захар, колкото някои шоколадови сосове) 

Детските тела се развиват с бързи темпове и ако не ги осигуряваме с необходимите хранителни вещества за всички сложни механизми, които се случват в тях, ние ги настройваме за едно не много здравословно бъдеще.

Най-нисковъглехидратния кето млечен шоколад в света е тук!

keto-shokolad-mlechen-2022

Плодове?

Плодовете са с изключително високо съдържание на въглехидрати, особено фруктоза. Витамините в тях идват на твърде висока цена – много захар.

Ако давате на децата плодове, нека винаги това да бъдат цели плодове (и никога плодов сок или сушени плодове), тъй като целият плод съдържа фибри които забавят ефекта върху кръвната захар. Винаги имайте предвид съдържанието на фруктоза в плодовете и ограничете до 1 или 2 броя на ден максимум.

Дайте предимство на плодове с ниско съдържание на захар, например берита. Намалете тропическите плодове с високо съдържание на захар както и пъпеши, грозде, ябълки и др.

Много родители се притесняват какво би се случило ако децата им не консумират достатъчно плодове. В таблицата, която виждате храните са подредени според тяхното съдържание на 17 хранителни вещества: калий, фибри, протеин, калций, желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, цинк, и витамини A, B6, B12, C, D, E, и K. В него не присъстват ябълки, праскови, диня, сливи, грозде. А първите плодове, които виждаме в него са далеч надолу.

indeks-na-hranitelnata-plutnost-2021

ИЗТОЧНИК: Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach
Jennifer Di Noia, PhD 2014;11:130390

Не забравяйте протеинът!

Докато при стриктното кето хранене за възрастни протеинът е ограничен и приемът на големи количества протеин е основната грешка при много от вярващите, че се хранят кето (вероятно в друга наша статия ще разгледаме въпроса за инсулиногенното действие на протеина и и защо той в поставен в някакви граници при кето)  и по този начин пречи на резултатите им, то при децата той е важна част от храненето. Едно здраво, активно дете в зависимост от възрастта трябва да приема протеин в рамките на средно около  1,55гр/кг. Като това количество леко намалява с възрастта и се увеличава паралелно с увеличаване на физическата активност  [2].

Основните принципи.

Основните принципи, които малко хора спазват когато вярват, че се хранят кето са важни и тук. Базата остава същата – месо с по-високо съдържание на мазнини. От там набавяме основните количества мазнини и протеин. Яйца. Полезни мазнини и масла – растителни и животински. Риба – източник и коректор на съотношението омега 6 : омега 3. Зеленчуци. Ограничено количество зрели млечни продукти. Като особено при деца обръщаме внимание да не се консумират UHT преработени млека. И накрая семена, ядки и плодове, за предпочитане с по-малко въглехидрати и нисък гликемичен индекс.

Качество на храната.

Качеството на храната е от не по-малка важност, но това е по-скоро въпрос на възможности на родителя. Но въпреки това в което конвенционалните производители се опитват да ни убедят съотношението и вида на мастните киселини, съотношението омега 6:3, микронутриентите в месото на пасищно отгледаните животни, в техните яйца и мляко са различни. Да не говорим за наличие на антибиотици и хормони. Ако можете да си го позволите си струва.

Заместителите.

Отказът от захар и зърнено брашно е една добра стъпка напред, дори и да не се храните кето. Подсладители с нулев гликемичен индекс като еритритол и стевия са напълно безопасни и за деца. Ако организмът няма свръхчувствителност към него то дозировка от 1гр/кг тегло е напълно нормална. А това е много повече отколкото може да се изяде при една нормална консумация на храни приготвени с него. Може да приготвите всякакви десерти, торти и хляб с тях и брашна използвани в кето храненето и те ще бъдат далеч по-здравословни от традиционните и добра алтернатива и за децата.

Тук също важи принципа за качеството. Произведения в Китай еритритол е твърде вероятно да е добит от ГМО царевица с използването не на традиционната бактерия Moniliella pollinis, а с други ГМО микроорганизми. Качеството на какаовите продукти е също много важно, тъй като една голяма част от световната продукция е замърсена с тежки метали. Ядковите брашна трябва да бъдат частично обезмаслени и смлени възможно най-скоро преди консумацията или съхранени в газ непропускливо фолио (след отваряне винаги съхранявайте в хладилник). Купуването на брашна произведени в САЩ и Испания не е добра идея. Използването на смлени бадеми като заместител на бадемово брашно също е недопустимо. Това не е бадемово брашно. Хускът трябва да бъде с биологичен произход предвид страната на произход и това какво представлява самия продукт (обелката на семето, която се пръска директно с всички препарати).

Не използвайте класическите рецепти за кето хляб с бадемово брашно и хуск, както и таханови хлябове, особено за деца. 3-400гр ядково брашно, разделено на няколко порции не представлява рецепта съобразена с мястото на ядките и семената в кето храненето. Не това е начина да се приготви правилно кето хляб или торта. Също така избягвайте кето рецепти за торти и десерти разчитащи основно на бадемово брашно и/или млечни продукти. Кето рецепта не е просто такава в която не използваме захар и заменяме зърненото брашно с ядково.

[1]Metabolic impact of a ketogenic diet compared to a hypocaloric diet in obese children and adolescents
Ioanna Partsalaki, Alexia Karvela and Bessie E. Spiliotis
Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism
2012;25(7-8):697-704. doi: 10.1515/jpem-2012-0131.
[2] Dietary Protein Requirements in Children: Methods for Consideration
Joshua L. Hudson, Jamie I. Baum, Eva C. Diaz  and Elisabet Børsheim
2021 May; 13(5): 1554.
Published online 2021 May 5. doi: 10.3390/nu13051554