Колко често сте чували коментари като “останаха ми да сваля само 2 килограма” или “за 2 месеца свалих 15 килограма”. Звучи чудесно, нали? Значи кето храненето работи. Да, наистина работи. Но при много хора в резултат от неправилното му прилагане постигнатите резултати са незадоволителни, въпреки изгубеното тегло.

Често повтаряме, че кето храненето е на последно място инструмент за отслабване. Но фактите са такива, че много хора го ползват основно за това. Но и също така много хора отслабват крайно неправилно – изгарят мускулната си маса, изхвърлят вода и смятат нещата за свършени. Кантарът показва заветното тегло и всичко е ОК.

НЕ, НЕ и пак НЕ!

Нека погледнем основния медико-биологичен показател, който служи за определяне на нормалното, здравословно тегло при хора с различен ръст и диагностициране на затлъстяване. Т.нар. индекс на телесната маса (BMI).

Защо BMI не е акуратен начин за определяне на здравословното състояние или постигнатия ефект? 

Този индекс разчита единствено на височина и тегло. Той не взима предвид телесните мазнини, мускулната маса, костната плътност и цялостната телесна композиция. Именно и поради тази причина теглото не ни казва нищо определено.

Не сте съгласни? 

Нека видим как BMI индексът определя формата на тези знаменитости.

БМИ индекс-2021

Според него Мохамед Али в мача си със Сонни Листън е бил с наднормено тегло, Джейсън Стейтъм също, а Скалата и Силвестър Сталоун са си направо затлъстели. Е.. все още ли вярвате в БМИ?

Но нека се върнем към кето храненето и отслабването

Основната ни цел когато сваляме килограми е тези килограми да бъдат предимствено от телесни мазнини.

И тъй като една снимка казва много повече от хиляди думи разгледайте тази галерия, която показва жени с еднакво тегло, но коренно различен външен вид.

Външния вид ли е всичко?

Разбира се, че не. Но какво печелим, ако изгубим 5, 10 или 20кг предимно вода и мускулна маса? Да, ще изглеждаме по-добре, ще има някакви здравословни позитиви. Но все още ще бъдем затлъстели, дори и по-слаби. Водата ще се върне веднага щом започнем да се храним отново с въглехидрати. А е и напълно възможно с новото по-ниско тегло да имаме по-висок процент телесни мазнини, което вече не ни носи никакви здравословни ползи.

Най-нисковъглехидратния кето млечен шоколад в света е тук!

keto-shokolad-mlechen-2022

Как да използваме кето храненето за да отслабнем правилно?

  1. Поставете си за цел постигане на определен процент телесни мазнини, а не тегло.
  2. Знайте колко и с какво точно се храните – пресмятайте калорийния прием поне едно известно време, докато постигнете желаната цел и възвърнете способността си да се храните правилно и инстинктивно.
  3. Хранете се правилно – съотношение протеин:мазнини:въглехидрати отговарящи на вашето тегло, ръст, физическа активност и възраст.
  4. Спазвайте разумен калориен прием – силния калориен дефицит няма да доведе до по-добър дългосрочен резултат. Неразумния калориен дефицит при който дори може да не изпитвате физически глад ще има първоначален “уау” ефект, който ще заплатите по-късно с блокирал метаболизъм в добрия случай и други далеч по-неприятни проблеми в по-лошия.
  5. Спазвайте хранителната пирамида при кето – източниците на протеин и мазнини там са правилно подредени. 100гр растителен протеин не е същото като 100гр животински протеин. Ядки и сирена са във върхът на пирамидата, основата са месо и животински мазнини.
  6. Бъдете физически активни – това ще ускори процесът и позитивите са далеч отвъд по-добрия външен вид.
  7. Бъдете постоянни – “разтоварващи”, “мръсни”, “чийт”,”циклични” и др подобни дни ще попречат на прогреса ви.
  8. Бъдете информирани – ако нещо не се получава това е не защото кето храненето за вас не работи, а защото правите нещо грешно или имате здравословен проблем, който ви възпрепятства.
  9. Не се сравнявайте с никой друг – забравете кой, кога, колко и за колко време е свалил. Фокусирайте се върху личните си резултати.
  10. Не разчитайте основно на яйчени, мазнинни или водни фастове. Те имат своето място и са добър инструмент, но сами по себе си няма да доведат непременно до добър резултат. Ако се храните в прекомерен дефицит прекалено дълго време и спрете да губите тегло по тази причина фастовете само ще влошат нещата.