Mислейки си за желатин, повечето хора се сещат за желирани десерти, парфета или желиран пай.

Но желатинът е много повече от това. Той е ценен протеин, който изгражда кожата, ставите, косата и ноктите. Също така има голяма роля в поддържането на добро стомашно здраве, а също така подпомага и съня. Богат е на аминокиселини- структурните блокчета, от които са изградени протеините.

Повечето съвременни диети днес не включват кожата, костите и съединителната тъкан на животните, които са с най-голямо съдържание на тези аминокиселини. Именно в такъв случай суплементацията с желатин може да донесе много ползи.

Как се произвежда желатина?

Обичайния метод за производство на желатин представлява сваряване на белтъка, намиращ се в кожата, копитата, съединителната тъкан и костите на животните. По този начин връзките между протеините биват разградени до по-малки, по-високо усвоими форми, които тялото ви да може лесно да абсорбира. Така получаваме аминокиселини под една особено ефективна форма за лечение на кожата, червата и увреждането на ставите.

Колаген или желатин? 

Начинът на производство и на двата продукта е сходен. Но колагенът е подложен на допълнителна обработка така, че аминокиселините в него да бъдат разбити до още по-малки частици, които при хора, имащи храносмилателни проблеми след прием на желатин, обикновено не предизвикват реакция. Освен това неговото усвояване е по-бързо и по-пълно.

Колагенът може да бъде разтворен в топла или студена вода без да оставя следи. Докато желатинът се разтваря само в топла вода, превръщайки я от течност в гел. За това и се използва в готварските рецепти за да добави плътност към сосове, желета или дори сладолед.

Или накратко казано- колагенът е по-скоро добавка, която се абсорбира бързо и пълноценно, докато желатинът е продукт за готвене с малко по-забавена абсорбция.

Ползи от приема на желатин и колаген:

Както споменахме и двата продукта имат сходна характеристика и редица здравословни ползи

Сияйна кожа: Желатинът съдържа редица протеини, влияещи върху поддържането на еластичността на кожата и нейната хидратация, като по този начин предотвратяват и намаляват образуването на бръчки. Аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин са тези, които оформят здравата и елеастична кожа. И именно намаленото им собствено производство с напредване на възрастта води до бръчки и отпускане на кожата.

Здрави стави: Свойствата на желатина се простират далеч, отвъд влиянието върху кожата. Проучванията показват, че суплементацията с хидролизиран колаген и желатин намалява ставните болки и увеличава плъстността на хрущялите, правейки ги по-издръжливи.

Здраве на стомашно-чревния тракт: В друга наша статия споменахме колко важна са правилната функция и доброто здраве на нашият “втори мозък”- храносмилателната ни система. Протеинът в желатина от една страна помага за поправката на вредите нанесени върху чревната лигавица и е мощен помощник в борбата с чревната пропускливост. А от друга е любима храна на полезните стомашно-чревни бактерии, произвеждащи бутирова киселина – в резултат по-добро храносмилане и по-малко възпалителни процеси.

Има детоксикиращ ефект: Глицинът и глутаминовата киселина са съставни части на глутатионът – един от основните антиоксиданти и при животните и при растенията. Добрите нива на глутатион в организма ни защитават черния дроб, неутрализира водородния пероксид, директно обезврежда активни кислородни форми и ксенобиотиците (неразтворими, токсични за клетката вещества с различен произход: пестициди, тежки метали и т.н.), при което те се превръщат в нетоксични водоразтворими продукти, които се изхвърлят от клетките.

По-добър сън: Полезните свойства на глицинът не спират до тук. Той е мощен невротрансмитер, както откриват група японски учени в едно изследване публикувано през 2007г. Само 3 грама глицин, взети преди лягане повишават качеството на съня, като същевременно намаляват сънливостта през деня.

Свойствата на глицинът са твърде много и за това ще спрем до тук, като само ще споделим останалите ефекти, които се свързват с неговия прием – балансира кръвната захар, понижава общия холестерол и триглицериди, понижава нивото на пикочната киселина (използва се при пристъпи на подагра, но приемът му следва да бъде консултиран с лекар), помага при проблеми с простатата, насърчава мускулния растеж, успокоява симптоми на тревожност, нервност, стрес и хронична умора, успокоява нервите и храни мозъка, подпомага имунната система и подобрява стойностите на хемоглобина.  

Как да приемаме повече желатин: 

Накратко, начините са два – под формата на хидролизиран желатин или колаген или с прием на храни, богати на колаген. Костите, хрущялите и кожата на животните са били част от диетата на нашите предци, но в съвременното хранене те рядко се косумират. Така тялото ни губи тези жизнено важни източници на желатин.

Един от най-лесните и достъпни начини си остава приготвянето на костен бульон. А за тези, които не харесват вкуса му или нямат необходимото време за приготвяне, остава суплементацията с желатин или колаген на прах.

Колагенът може да добавяме в бронираното си кафе, а желатинът да използваме в редица рецепти.

Може да изпробвате рецептите ни за кето “локум”, кокосов сладолед с ванилия и желатин или суров чийзкейк.

Препоръчани продукти: 
Всичко за кето храненето на едно място