В опитите да бъде избегната захарта, като подсладител в печива и десерти мнозина желаещи да се хранят по-здравословно прибягват към заместители. Ако оставим настрана стевията, която е добре познат на всички продукт другия най-популярен заместител са захарните алкохоли.

За нас беше изненада факта, че по-често използвания заместител е ксилитола, а еритритола бива считан от мнозина  за “нещо вредно, произведено в лаборатория”.

Общото между тях

И двата са натурални подсладители, които се срещат в известни количества в някои плодове и зеленчуци. Наричани са захарни алкохоли (полиоли), но технически не са нито захари, нито алкохоли.

Как се произвеждат?

Ксилитола може да бъде произведен от много неща- царевични кочани, стъбла или листа, оризови стъбла, различна дървесина и други отпадъчни продукти. Производството му се състои от многостепенна химична реакция, в която се използват сярна киселина, калциев оксид, фосфорна киселина и активен въглен. Крайния продукт е избелен прахообразен захарен алкохол. Не звучи много като натурален процес, нали? Част от използваните реактиви остават и в крайния продукт.

Най-популярния метод за производство на еритритол е от  глюкоза, получена от царевица, която ферментира под въздействието на бактерията Moniliella pollinis. Единствения проблем, който може да възникне при производството на еритритол е ако царевицата от която се добив глюкозата е ГМО. И на практика може би 100% от този, който е с произход от Китай е вероятно от ГМО царевица.

Какви са другите разлики между тях и защо предпочитаме еритритола?

Еритритол: 0 калории в грам
Ксилитол: 2.4калории в грам

Еритритол: 0 гликемичен индекс
Ксилитол: 7-35 гликемичен индекс в зависимост от източника и метода на измерване (повишава кръвната захар)

Еритритол: нетоксичен за домашни любимци
Ксилитол: токсичен за домашни любимци, дори в относително малки дози

Еритритол: не предизвиква стомашно разстройство (освен в големи дози, над 50 грама)
Ксилитол: обикновено предизвиква стомашно разстройство и в относително малки дози

Съвместим ли е с кето храненето еритритола?

В САЩ еритритола е одобрен за употреба сравнително късно, през 2001-ва, но една от първите страни, които го правят е Япония. Нека видим резултатите от едно проучване на K Noda и колегите му в  Omiya Research Lab

При него са изследвани след консумация на еритритол върху:

  • глюкозата
  • инсулиновите нива
  • триглицеридите
  • общия холестерол
  • мастни киселини в кръвния поток

Резултатите показват, че няма никакво повишение на глюкозата и инсулина в никой от участниците.

Очаквано и останалите показатели не се повлияват съществено така, както това се случва след консумация на фруктоза.

Има още много какво да се каже за метаболитния път на тези два подсладителя, ефекта върху кръвната захар, зъбите и .н., но се постарахме да запазим тази статия кратка и да изясним защо използваме еритритол, а не ксилитол.

Нашето мнение е, че той е далеч по-здравословен заместител от ксилитола, захарта и други високо гликемични подсладители като сироп от агаве, фурми, сироп от фурми или пасирани плодове с висок гликемичен индекс и високо съдържание на глюкоза.

Свързани продукти: 

Всичко за кето храненето на едно място