Кето храненето набира все повече популярност с редицата ползи, които носи със себе си: ускорява процеса на топене на мазнини, спира възпалителните процеси, подобрение в общото здравословно състояние на организма.

Важно е обаче, да обърнем внимание и на някои негативни странични ефекти, в процеса на първоначалното превключване на организма към алтернативния източник на енергия до който кето храненето ни води и как те могат да бъдат избегнати.

За всеки, който е решил да пробва кетогенния начин на хранене е от изключителна важност да се запознае с тази статия, за да улесни адаптационния си период. 

В процесът на адаптация на тялото към използване на мазнини за енергия могат да възникнат редица странични ефекти, като всички те произлизат от три основни причини:

  • Хипогликемия/ниска кръвна захар/
  • Дисфункция на надбъбречната жлеза
  • Електролитен дисбаланс

keto treska

Въпреки че изглеждат като различни процеси, и трите са взаимно свързани. Телата на повечето хора са използвали цял живот глюкоза за енергия. За да осъществи тази метаболитна трансформация, тялото ни трябва изведнъж да пренастрои клетъчните машини, необходими за генерирането и използването на кетоните като източник на енергия. Досещате се, че няма как то да започне да произвежда хиляди кетони от самото начало, затова и при повечето хора  се наблюдава хипогликемия. С хипогликемията възникват и проблеми с кортизола, който пък причинява дисфункция на надбъбречната жлеза. Проблемите с надбъбречната жлеза пък водят до изхвърлянето на важни минерали чрез урината. Така тези три взаимносвързани процеса, водят до множество различни симптоми по време на адаптационния период.

Хипогликемия

В началния период на адаптация, когато все още тялото не знае как да използва мазнините за енергия, повечето хора чувстват замаяност, изтощение, раздразнителност, непреодолим глад или депресия.

Кето “грип”

Най-познатия страничен ефект е т.нар. “Кето грип”, изразяващ се точно като името си с всички специфични симптоми за един грип: главоболие, изтощение, течащ нос и гадене. Това е вследствие на хипогликемия, като с няколко основни стратегии, които ще разгледаме може да бъде избегнат.

Глад за сладко

В началния период гладът за въглехидрати и особено захар е огромен, и това е моментът в който може да тествате волята си. Това отново е реакция вследствие на хипогликемията, когато има сигнал към мозъкът (който се нуждае от много енергия, за да функционира) за хипогликемия, има ответна реакция от негова страна, че тялото гладува и съответно от там се появяват тези толкова силни желания. За щастие колкото по-бързо започнете да произвеждате кетони за енергия, толкова по-бързо този глад ще намалява. И смея да твърдя, че в един момент постоянното желание за сладко изчезва. Като човек живеещ за сладкото, мислех, че това е невъзможно, но е факт.

Jeanie za sladko glad

Замаяност и Сънливост

Временното състояние на хипогликемия води до липса на енергия за тялото и съответно е възможно да чувствате сънливост и замаяност.

Липса на сила, енергия и нарушено физическо представяне

В периода на адаптация, тялото ви трябва да се научи да използва съвсем нов вид гориво. Нашите мускули и мозъкът ни са заредени със стотици хиляди митохондрии за производство на енергия, които трябва да се научат да използват кетони за енергия.

Докато това се случи, е възможно да чувствате липса на сила и енергия и да бъдете неспособни за нормалните си физически тренировки. За щастие, веднъж преминал този кратък период, силата ви ще се подобри, сравнение с тази идваща от глюкоза.

Една голяма част от страничните ефекти се дължат на хипогликемията, които могат да бъдат предотвратени със следните похвати:

Хранете се на всеки 3-4 часа през първите етапи на адаптация

Освен обилно количество вода, пийте и богати на хранителни вещества течности, като костен бульон, домашно приготвен пилешки бульон и електролитни напитки

  • Яжте повече зелени зеленчуци (съобразено с изчисления дневен прием на въглехидрати и калории) богати на минерали и солете обилно храната си.
  • Приемайте магнезий като добавка

Дисфункция на надбъбречната жлеза

В състояние на хипогликемия, както споменахме мозъкът изпраща сигнали на тялото за глад. Освен непреодолимия глад за захар, надбъбречната жлеза освобождава и кортизол (хормон на стреса), който от своя страна сигнализира за освобождаване на складирания гликоген в тялото.

Заради тази реакция, запасите от гликоген бързо се изчерпват и отново настъпва хипогликемия. Тук дисфункцията на надбъбречната жлеза допринася за засилване на симптомите при кето адаптацията.

Симптомите, които можете да усетите заради повишените нива на кортизол:

Нарушение на съня

Кортизолът подтиска прозиводството на мелатонин (хормон регулиращ циркадния ритъм). Много хора получават и сърцебиене по време на адаптационния период. Това отново се получава от прекалено високи нива на кортизола, при което тялото развива кортизолова резистентност. За да компенсира, тялото ни започва да произвежда повече адреналин, от което възниква и сърцебиенето.

За да избегнете тези проблеми, следвайте съветите за избягване на хипогликемия, посочени по-горе.

Електролитен дисбаланс

Липсата на електролити и минерали сериозно нарушава хидратацията на нашето тяло и неговата функционалност.  Заради дисфункцията на надбъбречната жлеза, която възниква в началните етапи на адаптация, тялото ни започва да изхвърля огромно количество минерали чрез урината.

Симптоми:

Често уриниране

Това е един от първите знаци за електролитен и минерален дисбаланс. Ограничаване на въглехидратите, води до нисък инсулин и оттам до повишено изхвърляне на натрий в урината, натрият също така изхвърля и много вода. Един ефект от кето адаптирането, който ви посочва че вървите във вярната посока към постигане на адаптация.

Освобождаването на тази допълнителна вода от организма, помага за изхвърлянето и на много токсини от него.

Докато това е изключително нормален и полезен ефект по време на адаптационния процес, за да избегнете появата на нежелани други ефекти, е задължително приемането на повече вода, течности под формата на бульони, електролити и минерали

Констипация

Друг знак за нарушени нива на електролити и минерали е възникването на проблеми с изхождането. Състоянието на вашите екскременти и успешното им изхвърляне зависи от водата в тях и съответно хидратацията на тялото е основния фактор затова да не получите констипация.

Микроорганизмите във вашите черва зависят от това каква храна ядете, когато правите подобна рязка смяна на вида храна, която приемате,  тази микро флора се изменя и съответно може да измени и вашите екскременти (затова някои хора получават разстройство, а не констипация).

В първите дни при преминаване на кето, избягвайте храни, които може да допринесат за констипация, ядки, яйца и сирена.

Разтройство

Както споменахме по-горе, констипацията е много по-срещана, но при някои хора може да се появи разтройство, вследствие на изменение на чревната микрофлора.

Ако получите такъв проблем ви препоръчваме псилиум хуск, използва се в много кето рецепти, както и  активен въглен.

Ако приемате магнезий, който е една от задължителните добавки по време на кето адаптация, завишените му нива също могат да бъдат причина за появата на разстройство.

Също приемът на сол, който също е задължителен по време на кето адаптация, трябва да бъде равномерен през деня. Цяла лъжица сол наведнъж разтворена във вода примерно, също би имала разхлабващ ефект.

Мускулни крампи

Друг симптом на нарушени нива на минерали и електролити са мускулните спазми.

Как да избегнем тези симптоми:

Хидратация!!!!! Пийте обилно количество вода, бульони и електролитни напитки!

Използвайте щедро количество висококачествена сол, която ще ви помогне да си набавите изхвърления натрий в урината по време на кето адаптация. За предпочитане е чиста черна хималайска сол или розова хималайска сол.

Яжте много зелени зеленчуци богати на минерали. Особено през първия месец на кето адаптация, нетните въглехидрати е задължително да идват от яйца и зеленчуци, без плодове, които като цяло трябва да се консумират рядко при кето храненето.

Приемайте магнезий, ако не страдате от разстройство, това е задължителна добавка по време на кето адаптация, която ще ви спаси от горе споменатите симптоми. Магнезий бисглицинат е най-подходящата форма под която да го приемате, ако имате стомашни проблеми с други форми на магнезия.

Кето дъх

Друг симптом по време на кето адаптацията е т.нар. “кето дъх”. Този проблем, който се появява при някои хора, не е свързан с трите основни процеса, за които говорехме до сега. В статията за кетоните е обяснено как произвеждаме няколко вида кетони, едни от които се отделят чрез дъха ни. Увеличеното производство на този вид кетони е само в началото и симптомът бързо отшумява.

Натурален начин да се справите с това ако ви притеснява е да дъвчете семена от копър, розмарин, мента или магданоз.

Друг начин е жабуренето с кокосово масло, което има огромни ползи за устната хигиена. Една супена лъжица кокосово масло се жабурите с нея от 10 до 20 мин, изплаквате след това устата с топла подсолена вода и измивате зъбите си както обикновено. Тази процедура върши чудеса и за здравето на вашите зъби.

Това са най-честите странични ефекти, които е възможно да възникнат в периода на кето адаптацията. Колко дълго ще продължат и дали и в каква сила ще ги усетите зависи от всеки конкретен организъм, общото физическо състояние, предходните хранителни навици и др. При някои хора симптомите са леки и отминават бързо, при други са по-продължителни.

Бъдете упорити и гледайте на тези начални неудобства като цената за постигане на по-добро здраве и кондиция, само след няколко дни те ще изчезнат и ще се радвате на значителен прилив на енергия и загуба на тегло.

Продукти, които може да използвате:
Всичко за кето храненето на едно място