Започваме тази статия с уговорката, че към този момент истински кокосов оцет в България не е предлаган.

Субстанцията, която претендира да бъде кокосов оцет, макар и технически да може да се нарече така не носи никоя от ползите на традиционно приготвения кокосов оцет. Тя е произведена от стара кокосова вода, добавена захар и мая, като по този начин ферментацията е сведена до две седмици. А в крайния продукт няма никакви микроелементи. Просто чиста, кисела вода.

При традиционния начин на производство на кокосовия оцет се използва сок, добит от цвета на кокосовия орех. Той ферментира в продължение на поне 10 месеца. Така получения оцет придобива и запазва голямо разнообразие от ензими и микроелементи.

Най-добрите марки не филтрират или пастьоризират така получения оцет, като в него остава т.нар. Mother of vinegar – оцетната гъба майка. Този оцет значително превъзхожда останалите, дори ябълковия със своите хранителни качества и съдържание на аминокиселини, витамини, минерали, пробиотици и ензими.

Оцетната гъба в нашия оцет е отстранена непосредствено преди неговото бутилиране. Самото и наличие в бутилката е по-скоро маркетингов трик и не носи никаква полза за потребителя, а по-скоро намалява количеството оцет, който той получава, тъй като гъбата не се консумира. Същото важи и за прекомерните количества утайка, която се оставя в някои оцети.

Кокосовия оцет съдържа изключително количество високоусвоим калий – минерал, който в процеса на кето адаптация бързо се изчерпва със загубата на вода и е изключително важен за голяма част от функциите на тялото.

Само една лъжица (15мл) кокосов оцет съдържа цели 192mg калий!

Произведения от отгледани в богатата на микронутриенти вулканична почва кокосови орехи оцет е истинско богатство от аминокиселини – цели 17, между които и всички незаменими. Витамини от група В, витамин С, калций, калий, желязо, магнезий, фосфор и бета каротен.

Защо пием оцет на гладно? 

Оцетната киселина има много качества, засягащи различни функции на тялото. Тя поддържа по-добри нива на холестерола, кардиоваскуларен ритън, подобрява паметта, помага за отделяне на токсините, подобрява физическото възстановяване.

Има проучвания, които сочат подобряване на глюкозния профил при пациенти с диабет тип 2 на следващата сутрин, след прием на 2 супени лъжици оцет преди лягане.

Оцетната киселина също така има кетогенни свойства. Смята се, че в състояние на кетоза оцетната киселина увеличава броя на митохондриите в клетката. Т.е. приемът на оцетна киселина след като вече сме в кетоза ще подобри митохондриалната ефективност (повече клетъчна енергия).

Ще прекъснем ли фастинга с кокосов оцет на гладно? 

В 15мл кокосов оцет има едва 0,1гр въглехидрати и малко повече от 3 калории. Такова количество няма да прекъсне фаста.

Какви други качества има кокосовия оцет? 

Ускорява разграждането на мазнините: кокосовия оцет подтиска възпалителните процеси и намалява нивото на липидите в кръвта.

Подобрява функцията на черния дроб и възстановяването: по същия механизъм, чрез намаляване на възпалителните процеси и подобряване нивата на антиоксиданти той влияе благотворно върху черния дроб и подобрява възстановителните процеси в огранизма.

Контролира процесите на стареене: освен всичко в кокосовия оцет има и голямо разнообразие от полифеноли. Тези растителни съставки защитавата клетките от вредите, които свободните радикали им нанасят.

Подобряват състоянието на чревната флора: също както много други натурално ферментирали храни, кокосовия оцет съдържа пробиотици, които стимулират добрите бактерии в храносмилателния тракт. Повече за важноста на този процес може да прочетете тук.

Как го използваме? 

Кокосовия оцет може да се използва като заместител на всеки друг вид, но поради високото съдържание на микроелементи, ензими и пробиотици той представлява чудесна изотонична напитка.

Добавете 15мл кокосов оцет, една равна чаена лъжичка магнезий цитрат и една равна чаена лъжичка черна сол кала намак в чаша вода и изпийте сутрин на гладно. Тази напитка ще ви помогне за поддържане на по-добър електролитен баланс и е особено подходяща в периода на кето адаптация.

Всичко за кето храненето на едно място