Колко яйца на ден можем да ядем?

Те са пълни с холестерол. Той запушва артериите и причинява сърдечно-съдови заболявания. За това яжте само белтъците и не повече от 2-3 жълтъка на седмица.

Всички сме чували тези предупреждения, нали?

А всъщност яйцата са сред най-богатите на хранителни вещества храни. Едно цяло яйце съдържа всички хранителни вещества, необходими за превръщането на една клетка в цяло пиле.

Холестеролът играе много важна функция в тялото ви. Това е структурна молекула, която е от съществено значение за всяка клетъчна мембрана на трилионите клетки в телата ни. Също така се използва за производство на стероидни хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Освен това се нуждаете от холестерол, за да може жлъчката ни да произвежда жлъчен сок, който ни помага да разграждаме хранителните мазнини, заедно със синтезирането на витамин D.

Като се има предвид колко важен е холестеролът, тялото ни е разработило сложни начини които да гарантират, че винаги имаме достатъчно на разположение. Тъй като получаването на холестерол от храната не винаги е възможно (вегетарианство), черният дроб произвежда достатъчно, за да отговори на нуждите на тялото ни. Той може да произведе 3000 мг холестерол дневно. А когато приемаме адекватни количества холестерол чрез храната, черния дроб синтезира по-малко. 

Повишените до нездравословни стойности нива на холестерол в кръвта следва да се разглеждат по-скоро като симптом и сигнал на тялото за протичащ възпалителен процес, а не заболяване идващо от завишена консумация на холестерол с храната.

Всичко за кето храненето на едно място

Да се върнем на въпроса, колко яйца на ден можем да ядем?

ЯЖТЕ ЯЙЦА! 

Три, четири, пет или ако желаете повече. Всеки ден!

Хранителната им стойност е много висока. Те съдържат:

  •  Мастно разтворими витамини като A, K2, и E. Това са витамини, които се усвояват в тялото чрез мастната тъкан. Усвоимостта им е най-висока тогава, когато ги консумирате с мазни храни. Критично важни са за зрението, сърцето и кръвоносната система.
  • Холин, хранително вещество с роля във всяка една клетка на тялото.
  • Omega 3 мастни киселини които също са отговорни за мозъчната дейност и сърдечното здраве, имат противовъзпалителни функции и играят значителна роля в борбата с автоимунните заболявания като диабет тип 1 и множествена склероза.
  • Висококачествен протеин нужен за строеж и поправка на мускулната тъкан, синтез на хормони, здрави кости, коса и кожа. Яйцата имат силен анаболен ефект. 48% от тях се превръщат директно в мускулна тъкан (ако консумирате само белтъка този процент става едва 17, мазнините в жълтъците засилват анаболния ефект).
  • Витамини от група В,  които намират директно отражение в енергийните нива, мозъчната функция и клетъчния метаболизъм. Предпазват от инфекции и защитават сърдечния мускул.
  • Лутеин и зеаксантин, те могат да намалят риска от дегенерация на макулата и катаракта и поддържат доброто състояние на артериалните стени.

Каква е разликата в различните методи на производство на яйца може да видите в тази наша статия. А  тук може да прочетете как правилно да направите яйчен фаст.