Кой не обича крекери? Предлагаме ви една рецепта за кето крекери с брашно от златно ленено семе, подходящи за лека закуска, хапване пред телевизора или вкусно допълнение към трапезата, гарнирани с крем сирене, сьомга и сушени домати.

Рецептата е проста и лесна за изпълнение, но преди да преминем към нея нека кажем нещо за брашното от златно ленено семе и другите неядкови брашна в кето храненето. Щом стане въпрос за кето печива, брашното за което се сещаме на първо място е бадемовото брашно. То е чудесно универсално брашно, приложимо в повечето рецепти и е необходима основа за почти всяко печиво, но има един много сериозен недостатък- лошото съотношение между омега мастните киселини в него. А това лошо съотношение е нещо, което предизвиква възпалителни процеси, пречи на загубата на мазнини и противоречи на философията на кето храненето.

Повечето “кето” рецепти за печива, които ще срещнем в интернет започват с “120гр бадемово брашно”, “200гр бадемово брашно” или нещо подобно и това е единственото брашно в рецептата.  Този подход е по-лесен за изпълнение, но изключително неправилен.

Ако желаем да подобрим баланса на Омега 6:3 в печивата, да им се насладим наистина без угризения и да приготвим своя кето десерт, хляб или друго печиво, което ще бъде не само на хартия кето трябва да разберем и запомним нещо важно.

Винаги, когато приготвяме печива брашното ни трябва да бъде микс освен от бадемово брашно и от брашно от лупина, брашно от златно ленено семе или кокосово брашно. Можем да използваме едно или повече от останалите брашна, но колкото повече от останалите използваме и намалим за тяхна сметка бадемовото, толкова по-правилен и здравословен ще бъде резултата.

Съставки кето крекери с брашно от златно ленено семе: 

90 гр брашно от златно ленено семе
40 гр пармезан
15 гр масло от авокадо
1 ч.л. пълнокачествена черна хималайска сол Кала Намак
1/2 ч.л чесън на прах
80 гр вода

В тази рецепта съветваме да бъде използвано именно масло от авокадо, а не зехтин, тъй като температурата на изпичане е близка до димната точка на зехтина, което е нежелателно. Освен това зехтина може да придаде и горчив вкус на крекерите. 

Смесваме всички съставки и разстиламе сместа между хартии за печене като разточваме до дебелина около 4 мм.
Печем във фурна загрята на 180 градуса за около 20-25 на 180 градуса. Времето за печене ще варира в зависимост от дебелината на крекерите. Печете до леко златисто, преди да покафенеят.
Ние си ги хапнахме като разядка с крем сирене, сьомга и сушени доматки.