Oсновното преимущество на ниско-въглехидратното хранене и кето храненето е поддържането на ниски нива на инсулина. Това е хормонът, който складира мазнините по нашето тяло и неговото повишаване спира производството на кетони за енергия.

Инсулинът казва на нашето тяло да складира мазнини. Кетозата има за цел да разгради мазнините и да ги използва за енергия. Ако кръвната захар непрекъснато се качва и спада, с инсулинът се случва същото. Това веднага спира горенето на мазнини и произвеждането на кетони.

 Захарта е отровата на нашето поколение, пристрастяването към нея е съотносимо с пристрастяването към кокаин. Захарта ни поставя в един порочен кръг на непрекъснат глад за нея и повече въглехидрати. Разрушителните свойства на захарта се простират далеч от напълняването и складирането на мазнини.  Консумацията на захар и непрекъснатите завишени нива на инсулин, ускоряват процесите на стареене и появата на много болести.

  • Захарта запушва сърдечните артерии и увеличава рискът от инсулт и инфаркт.
  • Системното хранене с промишлено преработена храна, богата на захар, може да измени мозъчните пътища и да доведе до депресия.
  • Захарта може да повреди системата за филтриране на бъбреците ни. Диабетът е една от основните причини за бъбречна недостатъчност.
  • Завишена консумация на захар, вреди на ставите, като повишава  възпалителни цитокини в кръвния поток, което обостря артритът.
  • Захарта нарушава кръвния поток към гениталиите, оттам възникват проблеми с ерекцията при мъжете и сексуално разстройство при жените.

Насищайки тялото си със захар, протеините в него я приемат като част от тяхната структура, което ускорява стареенето и появата на бръчки.  Една от основните ползи на кето храненето е забавените процеси на стареенето.

Високото ниво на кръвната захар:

  • Разрушава имунната система;
  • Дехидратира клетките изчерпва на важни електролити като калий, магнезий, натрий;
  • Изчерпва организма от хром, мед и цинк и други следи от минерали;
  • Подпомага растежа на патогенни бактерии и паразити, и други дрождеви организми. Това също изчерпва тялото от добри бактерии и може да доведе до хронични инфекции в червата, дихателната тъкан и синусите;
  • Води до затлъстяване и повишени триглицериди.

През далечния 18ти век, консумацията на захар годишно на човек е била около 1.8 кг, през 19ти век, се е увеличила на 8 кг годишно на човек, през 20ти век се увеличава на 40 кг. Докато по последни измервания 2010 година,  килограмите захар на година, консумирани от един човек са 69 кг, като една огромна част са под формата на фруктозо-глюкозен сироп, който присъства почти във всяка фабрично произведена храна.

Всичко за кето храненето на едно място