Няколко пъти до сега в сайта или във Фейсбук групата ни сме споменавали висцералните мазнини. Днес обаче смятаме да им обърнем по-сериозно внимание. Много хора не мислят за тях и не им обръщат внимание, а трябва. Защото другия начин по който ги наричат е “heart attack fat“.

Неподлежащ на съмнение факт е, че ако страдате от наднормено тегло, то рискът от диабет, кардиоваскуларни заболявания, някои видове рак, инсулт и някои други заболявания е значително по-висок от този, на който е подложен човек с нормално здравословно тегло.

Но някои проучвания сочат, че начина по който това излишно тегло е разпределено в тялото ни е много по-сигурен начин да се предвиди значимоста на този риск.

Или с други думи по-важно от това колко допълнително тегло носим със себе си е това къде точно го носим. 

А ако двата фактора са комбинирани, тогава вече рисковете нарастват значително.

Споменавали сме го и в статията си за skinny fat, достигаме едно желано тегло и смятаме, че всичко е приключило. “Нали вече изглеждам добре”. А обръщаме ли внимание на процента телесни мазнини, които имаме в момента в който вече сме постигнали идеалното за нас тегло? Не? Тогава няма как да знаем дали в резултат на отслабването си сме постигнали по-добро здраве.

Простата истина е, че дори да имаме нормално според стандартите тегло, ако процента на телесните ни мазнини е над 15 за мъже и над 23 за жени е твърде възможно да имаме нездравословно количество мазнини, като по този начин рисоковете за здравето ни са също толкова големи, колкото и ако сме с наднормено тегло.

procent teleski maznini maje procent telesni maznini jeni

Друг ориентир биха могли да бъдат резутатите от различните проучвания на Световната Здравна Организация. Според тях, рискът от гореизброените заболявания е значително по-висок при жени с нормално тегло и обиколка на талията над 87,63см, а при мъжете тази цифра е 101,6 см. А в най-добро здраве са били жени с обиколка на талията до 80см, а при мъжете 88,9см. Може да използвате тези данни за да оцените риска за себе си, но все пак, процента телесни мазнини е далеч по-добър показател.

Нека да разгледаме различните типове телесни мазнини. 

Говорейки за мазнини обикновено ги наричаме “подкожни мазнини“. А това са да кажем най-безобидния тип такива. Подкожните мазнини представляват пласт адипозна (мастна) тъкан точно под кожата навсякъде в тялото. Напълно нормално и здравословно е да имаме някакво количество подкожни мазнини. Дори и при известно излишно количество на тези мазнини те са най-малко проблематичните от здравословна гледна точка.

Всичко за кето храненето на едно място

Висцерални мазнини:

Това са мазнини, които се формират в коремната кухина, обкръжаващи стомаха, черния дроб, червата. Те многократно увеличават възпалителните процеси в тялото и са основен виновник за редица заболявания.

Ектопични мазнини:

Това са мазнини, които се формират на нетипични места- в черния дроб, сърцето, мускулите, черния дроб, панкреаса и т.н. Влиянието им върху здравето е дори по-лошо от това на висцералните мазнини. А хора с повече висцерални мазнини обикновено имат и повече ектопични.

Ектопичните мазнини в мускулатурата водят до увеличена инсулинова резистентност и ниска функционална активност на митохондриите. В сърцето, отново увеличена инсулинова резистентност и предизвикват ниска функционална активност на митохондриите. В панкреаса увеличават секрецията на инсулин и ускоряват апоптозата (програмираната клетъчна смърт) на бета клетките – фактори, значително увеличаващи рискът от диабет тип 2. В черния дроб – увеличават инсулиновата резистентност, VLDL и забавят изчистването на инсулина от кръвния поток.  Можем да напишем още за всеки един друг орган, но казаното до тук вероятно достатъчно добре очертава общата картина.

Неалкохолна чернодробна стеатоза или т.нар. “омазнен черен дроб”, познато нали? Мнозина гледат на това заболяване като на нещо нормално, което се лекува с билки. Е, прочетете пак за ектопичните мазнини.

В заключение само ще повторим това, което вече сме казвали много пъти- килограмите са просто цифра. Изгубени 20-30 килограма звучат добре на хартия, но не гарантират постигането на съществен здравословен резултат. Важният и значим резултат при загуба на тегло е в промяната на съотношението  мазнини : мускулна маса.