На няколко пъти споменахме как клетъчните възпаления са първопричината за почти всяко заболяване и проблеми със здравето. Всеки ден нашето тяло е изложено на свободни радикали увреждащи клетките и задействащи възплителни процеси. В друга статия сме разгледали как кетогенното хранене помага за справянето с тях и подобряване на здравословното състояние. Нека видим кои са най-мощните природни източници, които може да използвате в ежедневно.

Ябълков оцет

Съдържащите се в него киселини спомагат за по-ефективно абсорбиране на желязо от организма. По-високите нива на желязо пък, позволяват на организма да използва по-добре кислород. Повишенита нива на кислород от своя страна способстват за увеличено производство на енергия и засилват процесите на отделяне на токсичните вещества от организма. Оцетната киселина и ензимите в ябълковие оцет допринасят и за разграждането на протеина и за по-ефективното абсорбиране на амино киселините. Все процеси от изключителна важност за изграждане на здрави ензими, хормони и възстановяване на тъкани. Чрез всички тези механизми ябълковият оцет помага тялото да се справя с травми, прекомерно физическо натоварване и хронични болки.

Добавяйте го към салати

Пийте го разреден в хладка вода преди хранене

Добавяйте към супи и бульони

Наред с с останалите ползи, неговата сила има отражение и отвън. Той е мощен съюзник в стремежа ни за красива кожа и коса. Всъщност единствената маска за лице, която ползвам е с глина (бентонит), ябълков оцет и капка етерично масло, наистина върши чудеса.

 Куркума

За много хора е неприятна на вкус сама по себе си, но може да пробвате малко количество в нашата рецепта за кафе за горене на мазнини. Това е шестата по място билка с най-богато съдържание на анти оксиданти.

Куркуминоидите съдържащи се в тази билка са от 5 до 8 пъти по-силни в борбата със свободните радикали от Витамин С и Е. Неговите молекули са достатъчно мощни за да се справят с извличането и изчистването на едни от най-силните свободни радикали. То е естествено противовъзпалително средство, което също балансира естествената микрофлора на вашата кожа.

Включването на куркума ежедневно във вашите храни или самостоятелно е изключително полезно поради няколко причини

Служи като превенция срещу болетта на Алцхаймер

Подобрява храносмилането

Облекачва симптомите на артрит

Предотвратява заболявания на черния дроб

Контролира диабета

Спомага за предотвратяване образуването на ракови клетки

Подпомага имунната система

Подпомага поддържане на здравословно тегло

Заздравява рани

Риган

това пък е билката поставена на втори място по съдържание на анти оксиданти, основно фенолни киселини и флавоноиди. Ригановото масло има много силни анти бактериални функции поради високото си съдържание на тимол. В едно скорошно проучване, риганът се справя по-добре с инфекции отколко 18-те използвани антибиотика в изследването. Ригановото масло подтиска възпалителните процеси и съответно образуването на ракови клетки. Маслото от риган е най-ценния източник на всички тези свойства, но и сушения вариант на билката носи своите ползи.

Всичко за кето храненето на едно място