Мого от нас обичат да тичат за здраве и го правят при всяка удобна възможност. Безспорно тичането е един от най-лесните варианти за физическа активност не изискващ оборудване, съобразяване с работно време на фитнеси или други условности.

До колко обаче джогинга е наистина най-добрия вариант? Зададох си този въпрос преди години, когато случайно прочетох, че автора на може би най-популярната книга свързана с джогинга- “The complete book of running“- Джеймс Фулър (Джим Фикс), човекът предизвикал истинска революция в Америка и отговорен за милионите тичащи за здраве всеки ден, всъщност е починал от инфаркт само на 52 годишна възраст по време на рутинния си джогинг.

Иронично, но Фикс е бил отявлен критик на здравословното хранене. Смятал е, че единствените важни неща за да си здрав са да не пушиш и да се упражняваш достатъчно. И ги е правил и двете. Само шест месеца преди смъртта си влиза в конфликт с Нейтън Притикин във връзка с глава в новата му книга “Тичай и умри на американската диета”. Аутопсията установява 70-99% запушвания на коронарните му артерии… 

Именно по това време преустанових за винаги кросовете “за здраве” и започнах да търся алтернативи

sprint trenirovka

Една подобна снимка също доста ми помогна в избора. Не бих желал да изглеждам като маратонец.

Джогинга като форма на кардио е може би най-популярното упражнение с което обикновено всеки решил да направи нещо ново за здравето си започва. Да, изглежда чудесно и здравословно погледнато от страни, но задавали ли сте си въпроса- има ли и по-добър начин?

Може ли спринта- тичане с максималната ви възможна скорост на къси дистанции да ви даде по-добър и по-бърз резултат?

Продължителното тичане на дълги дистанции с постоянно темпо безспорно ще подобри вашия VO2 капацитет (максималното количество кислород, което тялото ви може да използва) и обикновено това е добър знак за кардиоваскуларното ви здраве.

Тичайки по този начин ще горите приблизително 100 калории на всеки 2 километра.

Можете дори до голяма степен да запазите и мускулната си маса, ако не тичате повече от 2-3 пъти седмично за 30-тина минути. Но скоро ще научим, че спринта е далеч по-ефикасен метод да оползотворите времето си за тичане.

Спринта е високо интензивно анаеробно упражнение. Като такова тук всичко зависи от вашата сила и за това може да се изпълнява само в къси дистанции. Следователно спринта чисто физически изисква много повече от тялото ви и съответно резултатите от него идват по-бързо.

Спринта ще ускори метаболизма ви повече от джогинга и ще горите повече мазнини дори и след като тренировката ви вече е приключила. Така дори и на пръв поглед джогинга да гори повече калории във времето в което се упражнявате спринтирайки вие ще удължите този процес часове след тренировката и в крайна сметка ще изгорите повече калории.

Спринта и хормоните:

Анаеробното натоварване и увеличеното ниво на лактат дават мигновен сигнал на хипофизната жлеза да отдели хормон на растежа- хормон забавящ процесите на стареене, спомагащ за натрупване на мускулна маса, увеличаване плътността на костите, изгарящ мазнини и стимулиращ имунната система.

Спринта укрепва и стабилизира хрущялите, връзките и сухожилията. Увеличава секрецията на тестостерон. Подобрява когнитивните функции.

Ако все пак обичате да изминавате дълги дистанции едно чудесно упражнение, далеч по-добро от джогинга е бързото ходене. Ще разгледаме с какво то допринася за здравето в друга наша статия.

Всичко за кето храненето на едно място